Στο προσκήνιο ήρθε το θέμα ενδεχόμενων αλλαγών στον εκλογικό νόμο, με πρώτιστο ζήτημα την πιθανή αύξηση του εκλογικού μέτρου. Όπως η «Σ» αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ βρίσκονται σε παρασκηνιακές συζητήσεις επί του προκειμένου, με τους αξιωματούχους των δύο μεγάλων κομμάτων να επιβεβαιώνουν τις συναφείς σκέψεις που γίνονται.
Ιδιαίτερα θερμή προς μια τέτοια εξέλιξη εμφανίζεται η Πινδάρου, με το κυβερνών κόμμα να επικαλείται προς «υπεράσπιση» της εν λόγω επιδίωξής του, την καθολικά, κατά τ’ άλλα, αποδεκτή αναγκαιότητα για εκσυγχρονισμό της εκλογικής νομοθεσίας.
Από την άλλη, αναμενόμενη και απόλυτα φυσιολογική είναι η αντίδραση των «μικρών» κομμάτων, δεδομένου ότι μια αύξηση του εκλογικού μέτρου, και μάλιστα στο 5% για το οποίο γίνεται λόγος, είναι πολύ πιθανόν να θέσει σε κίνδυνο την παρουσία αρκετών από αυτά στο Κοινοβούλιο.
Σφαιρικά ομιλούντες, μια ανοικτή συζήτηση με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων σε ό,τι αφορά την πιθανότητα αλλαγών στον εκλογικό νόμο, δεν πρέπει ν’ αφορίζεται και να δαιμονοποιείται. Από την άλλη όμως, ακούγοντας κάποια από τα επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν τις τελευταίες ημέρες από στελέχη κυρίως του Συναγερμού, εύλογα και εύκολα καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι η εκφρασθείσα βούληση για αύξηση του ορίου εισδοχής στη Βουλή δεν είναι τόσο «αθώα», όσον θέλουν την παρουσιάζουν.
Γιατί κατά βάθος γνωρίζουν και οι ίδιοι-είμαστε σίγουροι- πως δεν είναι με μια τέτοια κίνηση που θ’ αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αποχής και ευρύτερα της απαξίωσης της πολιτικής από τους πολίτες, δεν είναι με μια τέτοια κίνηση που ως διά μαγείας θα επανακτήσει το πολιτικό μας σύστημα την τρωθείσα εμπιστοσύνη του λαού.
Αντιθέτως, θεωρούμε, μια ενδεχόμενη προσπάθεια αύξησης του εκλογικού μέτρου στην παρούσα συγκυρία, το μοναδικό πράγμα που θα πετύχει είναι ν’ αυξήσει ταυτόχρονα την καχυποψία, όχι μόνο γύρω από τις όποιες σκοπιμότητες ενός τέτοιου εγχειρήματος, αλλά και γενικότερα γύρω από τους αποτελούντες το λεγόμενο κομματικό κατεστημένο.
Ας το σκεφτούν, λοιπόν, ξανά...Και αν πράγματι αισθάνονται πως έφθασε η στιγμή για εκσυγχρονισμό του εκλογικού νόμου, ας το κάνουν σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους και θέτοντας το ζήτημα στην πραγματική του διάσταση. Σε διαφορετική περίπτωση, τότε είναι που θα χαθεί οριστικά το μέτρο. Το μέτρο απαξίωσης και της αποχής... ploutarchoug@simerini.com