Συνεντεύξεις

ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ Συλλογική η ευθύνη για το αποτέλεσμα

Μ. Σιζόπουλος: Πολλές οι αιτίες για το αποτέλεσμα της ΕΔΕΚ στις Ευρωεκλογές
«Αν προσδιοριστούν ότι οι ευθύνες της ηγεσίας του Κινήματος είναι τέτοιες που επιβάλλουν ακόμη και παραίτηση στελεχών της, νομίζω πως δεν θα διστάσει κανένας από του να πράξει κάτι τέτοιο»
Ο Μ. ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ τονίζει πως το πιο σημαντικό για τα συλλογικά όργανα και την ηγεσία της ΕΔΕΚ είναι ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστούν την αποτυχία και όχι μια επιτυχία

Την ανάγκη άμεσης λήψης διορθωτικών αποφάσεων, ώστε η ΕΔΕΚ να μπορέσει να προχωρήσει ενωμένη και πιο δυνατή στις βουλευτικές εκλογές, εκφράζει ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κινήματος Μαρίνος Σιζόπουλος, σημειώνοντας πως οι αιτίες της πτώσης των ποσοστών του κόμματος είναι πολλές και ενδεχομένως για κάθε κατηγορία ψηφοφόρων του, που δεν προσήλθε στις κάλπες να ψηφίσει, μπορεί να υπάρχει και διαφορετική αιτία.


Σε συνέντευξή του στη «Σ», ο κ. Σιζόπουλος υπογραμμίζει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΕΔΕΚ, δεν ήταν η μετακίνηση ψηφοφόρων της προς άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά η μη προσέλευση των ψηφοφόρων της στην κάλπη, ενώ σε ό,τι αφορά το θέμα των ευθυνών για το αποτέλεσμα, επισημαίνει πως «όταν υπάρχει ένα τέτοιο αποτέλεσμα και οι αιτίες είναι πάρα πολλές, είναι προφανές ότι δεν μπορείς να απαλλάξεις συλλογικά την ηγεσία του Κινήματος από πιθανές ευθύνες».


Συναφώς, εκφράζει την πεποίθηση ότι, αν προσδιοριστούν πως οι ευθύνες της ηγεσίας του Κινήματος είναι τέτοιες που επιβάλλουν ακόμη και παραίτηση στελεχών του, δεν θα διστάσει κανένας από του να πράξει κάτι τέτοιο. «Τουλάχιστον σε προσωπικό επίπεδο, δεν έχω κανένα πρόβλημα να το πράξω», τονίζει.
-Πώς αξιολογείτε το αποτέλεσμα που κατέγραψε η ΕΔΕΚ στις πρόσφατες Ευρωεκλογές και ποια συμπεράσματα εξάγονται από αυτό;
-Από το εκλογικό αποτέλεσμα εξάγονται και θετικά, αλλά και αρνητικά στοιχεία. Στα θετικά μπορούμε βέβαια να κρατήσουμε την εκλογή ευρωβουλευτή και την κατάληψη της τέταρτης θέσης, δεδομένου, μάλιστα, ότι σειρά δημοσκοπήσεων έδειχναν ότι η ΕΔΕΚ θα τερμάτιζε πέμπτη.


Άλλο θετικό είναι, επίσης, το γεγονός πως η συνεργασία ΕΔΕΚ-Οικολόγων ήταν άριστη, έντιμη, ειλικρινής και διαφανής, η οποία δημιουργεί το υπόβαθρο για μια συνεργασία μακράς πνοής που μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς της πολιτικής, όπως έχουν δεσμευτεί τα δύο Κινήματα, αλλά παράλληλα και που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη συμμετοχή σε αυτή τη συνεργασία και άλλων, ενδεχομένως, ομάδων ή και ατόμων, προσωπικοτήτων που κινούνται στην ίδια ιδεολογική κατεύθυνση και έχουν ταυτόσημες ή συγκλίνουσες πολιτικές θέσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος.


Στα αρνητικά μπορεί να καταγραφεί η μείωση της εκλογικής δύναμης της ΕΔΕΚ σε σχέση με τις προηγούμενες Ευρωεκλογές, αλλά και τις προηγούμενες Βουλευτικές. Εδώ ακριβώς θα πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα.
Πολλές οι αιτίες
-Πού οφείλεται αυτή η πτώση των ποσοστών σας;

-Από την πρώτη συζήτηση που έγινε σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου διαφάνηκε ότι οι αιτίες της πτώσης των ποσοστών μας είναι πολλές και ενδεχομένως για κάθε κατηγορία ψηφοφόρων μας που δεν προσήλθε στις κάλπες να ψηφίσει μπορεί να υπάρχει και διαφορετική αιτία. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα και οπωσδήποτε αποφασιστικότητα, και μάλιστα άμεση, στον εντοπισμό όλων αυτών των στοιχείων, και άμεση λήψη διορθωτικών αποφάσεων, ώστε το Κίνημα να μπορέσει να προχωρήσει ενωμένο και πιο δυνατό στις βουλευτικές εκλογές, που θεωρούμε ότι είναι και η πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.


Επίσης, θα πρέπει σε αυτό το σημείο να τονίσω πως μέσα από την ανάλυση των δεδομένων και των στοιχείων που έχουν προκύψει από τις διάφορες δημοσκοπήσεις, φαίνεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΕΔΕΚ δεν ήταν η μετακίνηση ψηφοφόρων προς άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά η μη προσέλευση των ψηφοφόρων μας στην κάλπη.
Έχει ευθύνες και η ηγεσία
-Εσείς πιστεύετε ότι η ηγετική πυραμίδα της ΕΔΕΚ φέρει, κατά κάποιο τρόπο, ευθύνη για αυτό το αποτέλεσμα;

-Όλοι μας φέρουμε ευθύνη γι’ αυτό. Δηλαδή, όταν υπάρχει ένα τέτοιο αποτέλεσμα και οι αιτίες είναι πάρα πολλές, είναι προφανές ότι δεν μπορείς να απαλλάξεις συλλογικά την ηγεσία του Κινήματος από πιθανές ευθύνες, που μπορεί να συνίστανται, είτε σε παραλείψεις είτε σε λανθασμένες επιλογές ή ενδεχομένως σε αδυναμίες σε ό,τι αφορά τη σύσταση του ψηφοδελτίου ή και τις οργανωτικές αδυναμίες που προέκυψαν. Πρέπει να ομολογήσουμε ακόμη πως ρόλο γι’ αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να διαδραμάτισε και η οικονομική δυσπραγία, την οποία διέρχεται το Κίνημα.


Να υπενθυμίσω ότι η ΕΔΕΚ και πιθανότατα και οι Οικολόγοι ήταν τα μοναδικά κόμματα που οι καταθέσεις τους κουρεύτηκαν και περιλάμβαναν ακόμη και την κρατική χορηγία. Επ’ αυτού προκύπτει και το εξής ερώτημα: Τα υπόλοιπα κόμματα, πού είχαν τις καταθέσεις τους και δεν κουρεύτηκαν;
Δεν αποκλείεται τίποτα
-Όπως παραδέχεστε ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα της ΕΔΕΚ φέρει και η ηγεσία του κόμματος. Μήπως πιστεύετε πως πρέπει κάποια άτομα να αναλάβουν τις ευθύνες τους, μη αποκλειομένου ακόμη και του ενδεχομένου να παραιτηθούν από την θέση/αξίωμα που κατέχουν στο Κίνημα;

-Νομίζω ότι το πιο σημαντικό για τα συλλογικά όργανα και την ηγεσία του Κινήματος είναι ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστούν μια αποτυχία και όχι μια επιτυχία. Και προφανώς αυτός ο τρόπος διαχείρισης είναι αυτός που θα καταγράψει και την ποιότητα αυτής της ηγεσίας.


Για μένα είναι προφανές πως κανένας από την ηγεσία του Κινήματος δεν αποποιείται την ευθύνη του και αν και εφόσον τίθεται ένα τέτοιο ζήτημα και προσδιοριστούν ότι οι ευθύνες της ηγεσίας του Κινήματος είναι τέτοιες που επιβάλλουν ακόμη και παραίτηση στελεχών της, νομίζω πως δεν θα διστάσει κανένας από το να πράξει κάτι τέτοιο. Τουλάχιστον σε προσωπικό επίπεδο δεν έχω κανένα πρόβλημα να το πράξω. Κάτι τέτοιο, όμως, μπορεί να γίνει αφότου διαπιστώσουμε ποια είναι τα πραγματικά αίτια αυτού του εκλογικού αποτελέσματος και κυρίως γιατί οι ψηφοφόροι της ΕΔΕΚ δεν προσήλθαν στην κάλπη.
Η συμβολή των Οικολόγων
-Πιστεύετε πως η διατήρηση της ΕΔΕΚ στην τέταρτη θέση και η εκλογή Ευρωβουλευτή οφείλεται στη συμβολή των ψηφοφόρων του Κινήματος Οικολόγων;

-Αναμφίβολα η συμβολή των Οικολόγων ήταν σημαντική για το εκλογικό αποτέλεσμα που καταγράψαμε. Εκτός αυτού, η συμβολή αυτή δημιούργησε και μια σημαντική δυναμική για τη συνέχιση αυτής της συνεργασίας και σε άλλα επίπεδα.
Εξισορροπημένες διαρροές και εισροές
-Είστε τόσο βέβαιος ότι οι ψηφοφόροι της ΕΔΕΚ προτίμησαν να απέχουν από τις εκλογές παρά να υποστηρίξουν κάποιο άλλο κόμμα, ειδικότερα ένεκα του θρίλερ που προβλεπόταν για την έκτη έδρα;

-Είναι γεγονός πως το θρίλερ της έκτης έδρας επηρέασε κατά κάποιο τρόπο τους ψηφοφόρους μας την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές. Όμως, μέσα από την ανάλυση που έχουμε κάνει φαίνεται ότι οι διαρροές που είχαμε προς άλλους χώρους, σε συνάρτηση με τις εισροές που είχαμε από άλλους χώρους, ήταν περίπου εξισορροπημένες.


Οι διαρροές αυτές, βάσει της ανάλυσής μας, κινούνταν σε φυσιολογικά επίπεδα, όπως και σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, γιατί είναι καλά γνωστό ότι η ΕΔΕΚ διαθέτει, μπορώ να πω, ένα σκληρό εκλογικό πυρήνα που κινείται στο 75-80% της εκάστοτε εκλογικής της δύναμης. Συνεπώς, οι όποιες διαρροές κινούνται σε αυτό το ποσοστό είναι λογικές.


Εκείνο, όμως, που διαπιστώσαμε είναι ότι, ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων μας δεν προσήλθε στην κάλπη για τους δικούς του λόγους και γι’ αυτό πρέπει να αναζητήσουμε και τις αιτίες που τους οδήγησε σε αυτό και να λάβουμε εκείνα τα μέτρα που να τους αποτρέπει από του να απέχουν στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Και θέλω να πω σε αυτό το σημείο ότι είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε ριζικές λύσεις σε αυτά τα ζητήματα και πρέπει να αναμένουμε την σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής, στις 18 Ιουνίου, όπου θα συνεχιστεί η συζήτηση που άρχισε στο Πολιτικό Γραφείο και θα υπάρξει κατάληξη σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Ήδη, ο Πρόεδρος του Κινήματος δέχεται προτάσεις από τα μέλη του Π.Γ. για τις προτάσεις που θα καταθέσει κατά την συνεδρία της Κ.Ε.