Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 37 ΧΡΟΝΙΑ

Ο Ερμπακάν επιμένει
«Ο ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΕΠΙΜΕΝΕΙ - στην ανακήρυξη ανεξάρτητου τουρκοκυπριακού κράτους - "Ο ΠΙΟ ΦΥΣΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ" - Δηλώσεις του Γκιουνές πάνω στο ίδιο θέμα», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 26 Ιουλίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Σε δηλώσεις του στο τουρκικό περιοδικό «Γιανκί», ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικής Σωτηρίας και αντιπρόεδρος της νέας τουρκικής κυβερνήσεως κ. Ερμπακάν τάσσεται πάλιν υπέρ της ανακηρύξεως ανεξάρτητου τουρκοκυπριακού κράτους.
«Το τουρκικό ομόσπονδο κράτος της Κύπρου μπορεί να προχωρήσει στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στη δήλωσή του προς το τουρκικό περιοδικό ο Ερμπακάν.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ερμπακάν δήλωσε:
«Το Κόμμα Εθνικής Σωτηρίας είναι αποφασισμένο να υποστηρίξει τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων που οι Τούρκοι έχουν κερδίσει στην Κύπρο. Για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων αυτών ο πιο φυσικός και ενδεδειγμένος τρόπος είναι, κατά την άποψή μας, η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του τουρκοκυπριακού κράτους».
Πόλεμος αντί ταπείνωσης
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατέστησε γνωστό ότι είναι αποφασισμένος να μην ανεχθεί άλλο αυτό που χαρακτηρίζει ως τουρκικές προκλήσεις. Αφήνει να εννοηθεί ότι αν τούτο σημαίνει πόλεμο, προτιμά να δεχθεί αυτήν την τραγωδία από την ταπείνωση.
Ελλάδα σε γυμνάσια του ΝΑΤΟ
«Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση Καραμανλή ότι είπε στον λαό ψέματα. Ουδέποτε η Ελλάδα απεχώρησε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Μόνο το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης απομονώθηκε. Κατά τ' άλλα παραμένουμε στα κοινά επιτελεία. Και σας αποκαλύπτω απόψε ότι σε λίγες ημέρες ο ελληνικός στόλος θα συμμετάσχει σε γυμνάσια του ΝΑΤΟ κάτω από Άγγλο ναύαρχο».
Το τόνισε ο Ανδρέας Παπανδρέου μιλώντας σε συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, απ' όπου άρχισε ουσιαστικά προεκλογική εξόρμηση του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη.
Καταγγέλλεται πρόθεση εποικισμού
Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας διεμαρτυρήθη στον Γενικό Γραμματέα και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου πρώην Πρωθυπουργού κ. Ετζεβίτ για πρόθεση εποικισμού της νέας πόλεως της Αμμοχώστου.
Σε επιστολή του ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη κ. Ρωσσίδης επισύρει την προσοχή τού κ. Βάλντχαϊμ και των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στις δηλώσεις, που, όπως τονίζει, αποτελούν σοβαρή μονομερή ενέργεια που έγινε εσκεμμένα για να υπονομεύσει κάθε πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας ειρηνικής λύσεως του προβλήματος της Κύπρου και για να επιδεινώσει μια ήδη εκρηκτική κατάσταση.
Εξάλλου, ο δήμαρχος Αμμοχώστου κ. Πούγιουρος σε έγγραφο που απέστειλε στις κυβερνήσεις των χωρών μελών του Διεθνούς Οργανισμού ζητά την λήψη πρακτικών μέτρων, ώστε ο ξένος Τούρκος κατακτητής, ο οποίος παρανόμως κατέχει το ήμισυ σχεδόν της Κύπρου, εγκαταλείψει αυτήν και μας αφήσει να ζήσωμεν εν ειρήνη ως κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών.