Ειδήσεις

Αναβολή και το Διοικητικό Δικαστήριο

Ανέκυψε θέμα συνταγματικότητας και το ξαναβλέπουν από την αρχή
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία -διαφώνησε ο ΔΗΣΥ-, το νομοσχέδιο για σύσταση και λειτουργία του, να μην οδηγηθεί στην Ολομέλεια

Η λειτουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου, που ήταν προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, παίρνει αναβολή. Τα σχετικά νομοσχέδια για τη σύσταση και λειτουργία του δεν θα συζητηθούν στη σημερινή Ολομέλεια της Βουλής λόγω διαφωνιών. Σημείο αιχμής αποτελεί η γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας, η οποία θεωρεί ως αντισυνταγματική την πρόταση του ΑΚΕΛ για τη σύσταση Εφετείου για το Διοικητικό Δικαστήριο, αφού σήμερα Εφετείο είναι το Ανώτατο Δικαστήριο. Πάντως, δεν αποκλείεται, εάν τελικά επιτευχθεί συμφωνία στις επόμενες εβδομάδες, να συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής για να ψηφίσει το τελικό κείμενο.
Μελέτη για όσο χρειαστεί
Μετά τις τοποθετήσεις των κομμάτων χθες Τετάρτη ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σωτήρης Σαμψών ανακοίνωσε ότι σε ό,τι αφορά το θέμα της τροποποίησης του Συντάγματος για τη δημιουργία Διοικητικού Δικαστηρίου, η Επιτροπή Νομικών κατά πλειοψηφία και με τη διαφωνία του ΔΗΣΥ αποφάσισε ότι το ζήτημα χρήζει περαιτέρω εξέτασης και έτσι παραμένει ενώπιον της Επιτροπής. Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σαμψών διευκρίνισε ότι δεν θα οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας σήμερα και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Βουλή να συνέλθει σε έκτακτη συνεδρία για να δει το θέμα. Συνεχίζοντας δήλωσε την ετοιμότητα της Επιτροπής να συνεχίσει τη συζήτηση, ώστε να επιτευχθεί κατάληξη το συντομότερο δυνατό.
Συμφωνεί το Ανώτατο, διαφωνεί το... Σύνταγμα
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών εξήγησε ότι η Επιτροπή έχει προτείνει, στο Ανώτατο Δικαστήριο και στο αρμόδιο Υπουργείο, την αύξηση των Δικαστών, από πέντε που προβλέπει το νομοσχέδιο, σε εφτά και τη δημιουργία εφετείου εντός του Διοικητικού Δικαστηρίου. Ανέφερε ότι τόσο το Υπουργείο όσο και η Κυβέρνηση συμφώνησαν επί του θέματος αρχής, ωστόσο η Νομική Υπηρεσία γνωμάτευσε ότι μια τέτοια ρύθμιση θα παραβίαζε το άρθρο 155 του Συντάγματος, που προνοεί ότι το μόνο εφετείο στη Δημοκρατία είναι το Ανώτατο Δικαστήριο. Ο κ. Σαμψών διευκρίνισε ότι η τροποποίηση του Συντάγματος, που ούτως ή άλλως πρέπει να γίνει για να μπορέσει να συσταθεί το Διοικητικό Δικαστήριο, είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει περαιτέρω την Επιτροπή.


Ερωτηθείς εάν το Ανώτατο Δικαστήριο συμφωνεί, ο κ. Σαμψών απάντησε ότι το Ανώτατο συμφωνούσε στην πλειοψηφία του, θεωρώντας τη σύσταση του Δικαστηρίου ως θετική εξέλιξη, νοουμένου ότι δεν υπήρχε αντισυνταγματικότητα. Εάν η Πολιτεία και το Ανώτατο εξακολουθούν να θεωρούν θετική εξέλιξη τη δημιουργία Εφετείου εντός του Διοικητικού Δικαστηρίου, πρέπει να απασχολήσει την Επιτροπή Νομικών το ενδεχόμενο τροποποίησης και του άρθρου 155 του Συντάγματος, είπε. Σχολιάζοντας παρατήρηση ότι τελεσίδικα και αμετάκλητα σε ό,τι αφορά τη συνταγματικότητα των νόμων αποφασίζει το Ανώτατο Δικαστήριο και όχι η Νομική Υπηρεσία, ο κ. Σαμψών ανέφερε ότι η Επιτροπή Νομικών έχει ενώπιόν της μια γνωμάτευση, την οποία δεν μπορεί να αγνοήσει.
Οι προβληματισμοί
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι αναπτύχθηκε πολύ γόνιμος προβληματισμός στην Επιτροπή Νομικών, μέρος του οποίου ήταν η ανταλλαγή σκέψεων με το Ανώτατο Δικαστήριο. Είπε ακόμα ότι αυτό που προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση είναι πολύ σημαντικό και πολύ σοβαρό και εξήγησε ότι θα μεταθέσει τον έλεγχο της νομιμότητας των πράξεων της Διοίκησης από το Ανώτατο Δικαστήριο σε πέντε πρωτοδιόριστους Δικαστές. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι η Επιτροπή Νομικών επεξεργάστηκε μια σειρά προτάσεων, διεξήχθη δημιουργικός διάλογος και ακόμα και αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει ειλημμένη πολιτική απόφαση. Ανέφερε ακόμα ότι η συζήτηση στην Επιτροπή πρέπει να συνεχιστεί και κατά τους επόμενους μήνες, συζητώντας ξανά με το Ανώτατο και τον Υπουργό Δικαιοσύνης για να διερευνηθεί η γεφύρωση των διαφορετικών προσεγγίσεων.
Ο κ. Δαμιανού εξήγησε ότι μέρος του προβληματισμού ήταν να ενδυναμωθεί αυτός ο θεσμός και στην τελική ανάλυση τον τελευταίο λόγο να έχει το Ανώτατο Δικαστήριο, για σοβαρά ζητήματα δημοσίου συμφέροντος. Τέθηκαν, είπε, θέματα όπως η αύξηση των Δικαστών, η δημιουργία δευτεροβάθμιας δικαιοδοσίας, η διατήρηση από το Ανώτατο Δικαστήριο της αναθεωρητικής δυνατότητας, η απευθείας εκδίκαση υποθέσεων από το Ανώτατο Δικαστήριο για λόγους δημοσίου συμφέροντος και η ενίσχυση του θεσμού που προτείνει η Κυβέρνηση πρακτικά και θεσμικά. Την ίδια ώρα, συνέχισε, γνωρίζουμε ότι η σπουδή που επιδείχθηκε για να ψηφιστεί αυτή η νομοθεσία, σήμερα δεν έχει αντίκρισμα, αφού δεν έχουν διοριστεί ακόμα οι Δικαστές.
Διασφάλιση της απονομής δικαιοσύνης
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η Κυβέρνηση είχε πρόθεση να μεταθέσει σε ένα καινούργιο Δικαστήριο μια καινούργια αρμοδιότητα που ασκεί από το 1963-64 το Ανώτατο Δικαστήριο, γεγονός το οποίο από μόνο του συνιστά υποβάθμιση της δικαιοσύνης. «Άλλο είναι το Ανώτατο Δικαστήριο, που είναι το τελικό Δικαστήριο και άλλο είναι ένα δικαστήριο επαρχιακού επιπέδου», είπε, αναφέροντας ότι με τούτο δεδομένο προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε τον θεσμό που θέλει να δημιουργήσει η Κυβέρνηση και την ίδια ώρα να διασφαλίσουμε την ποιότητα της απονομής της δικαιοσύνης. Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι υπάρχουν πάρα πολλές αντιδράσεις και μάλιστα από ανθρώπους, οι οποίοι για πάρα πολλά χρόνια ασχολούνται με ζητήματα διοικητικού δικαίου, εγνωσμένου κύρους νομικούς.