Περιβάλλον

Ραδιενεργός λίμνη σε έρημο της Τυνησίας

Εμφανίστηκε ξαφνικά και ανακαλύφθηκε από βοσκούς
Οι Αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι το νερό, που αρχικά είχε ένα κρυστάλλινο γαλάζιο χρώμα και τώρα έχει γεμίσει με άλγη, μπορεί να είναι καρκινογόνο, κάτι που οι Τυνήσιοι δείχνουν να προσπερνούν, την ώρα που η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς
ΘΑΥΜΑ λένε μερικοί ότι έγινε, ενώ άλλοι τη θεωρούν κατάρα, δήλωσε ο δημοσιογράφος Lakhdar Souid στο δίκτυο France 24

Μια μυστηριώδης λίμνη εμφανίστηκε ξαφνικά πριν από τέσσερις εβδομάδες και ανακαλύφθηκε από βοσκούς σε έρημο της Τυνησίας, μιας χώρα που μαστίζεται από την ξηρασία. Καμία εξήγηση δεν έχει δοθεί για την ξαφνική εμφάνιση της παραλίας που έλαβε το όνομα Gafsa Beach.


Οι Αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι το νερό, που αρχικά είχε ένα κρυστάλλινο γαλάζιο χρώμα και τώρα έχει γεμίσει με άλγη, μπορεί να είναι καρκινογόνο, κάτι που οι Τυνήσιοι δείχνουν να προσπερνούν, την ώρα που η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς.


Πάνω από 600 άνθρωποι έχουν σπεύσει μέχρι στιγμής στην «πισίνα», σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Lac de Gafsa» και επιδίδονται σε κωπηλασία και καταδύσεις. «Μερικοί λένε ότι πρόκειται για θαύμα, ενώ άλλοι τη θεωρούν κατάρα», δήλωσε ο δημοσιογράφος Lakhdar Souid στο δίκτυο France 24.


Δεν υπάρχει καμία επίσημη εξήγηση για την προέλευση της λίμνης, ενώ ορισμένοι γεωλόγοι πιστεύουν πως η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να προκάλεσε την άνοδο των υπόγειων υδάτων στην επιφάνεια διαταράσσοντας τον υδροφόρο ορίζοντα, ενώ άλλοι διαφωνούν.


Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, ο όγκος της λίμνης μπορεί να είναι περίπου 1 εκατομμύριο κυβικά μέτρα, με βάθος μεταξύ 10-18 μέτρων. Δεν υπάρχει επίσημη απαγόρευση της κολύμβησης, αλλά το Γραφείο της Δημόσιας Ασφάλειας της Γκάφσα προειδοποίησε τους Τυνήσιους ότι το νερό μπορεί να έχει μολυνθεί ακόμη και με ραδιενεργά.


«Αυτή η λίμνη βρίσκεται σε μία περιοχή πλούσια σε φωσφορικά κοιτάσματα, τα οποία αφήνουν κατάλοιπα που ορισμένες φορές είναι ραδιενεργά», έγραψε ο δημοσιογράφος Lakhdar Souid στην εφημερίδα «Tunisia Daily». «Επομένως υπάρχει πραγματικός κίνδυνος το νερό να είναι μολυσμένο και καρκινογόνο. Κατά τις πρώτες ημέρες, το νερό ήταν πεντακάθαρο. Τώρα είναι πράσινο και γεμάτο άλγη. Αυτό σημαίνει ότι δεν ανακυκλώνεται και ευνοεί τις ασθένειες».


Η περιοχή Γκάφσα της κεντρικής Τυνησίας είναι πατρίδα της εξορυκτικής βιομηχανίας της χώρας, ενώ τα φωσφορικά ανακαλύφθηκαν εκεί για πρώτη φορά το 1886.