Αναλύσεις

Αρχείο ΝΑΤΟ: Το έγγραφο δεν είναι γνήσιο

Με απαντητική επιστολή του το Αρχείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, επιβεβαιώνει ότι το πολυ-χρησιμοποιημένο «έγγραφο» του ΝΑΤΟ από την Επιτροπή για τον Φάκελο της Κύπρου, πάνω στο οποίο βάσισε τους ισχυρισμούς της ότι το ΝΑΤΟ ευθύνεται για το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή το 1974, δεν είναι γνήσιο έγγραφο του οργανισμού. Αφού αποτάθηκα στο Αρχείο του ΝΑΤΟ ζήτησα να μου επιβεβαιωθεί η εγκυρότητα του εν λόγω εγγράφου που φέρει την υπογραφή του τότε Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού, Joseph Luns, και φαίνεται να στάλθηκε στον τότε Αμερικανό αξιωματούχο του Στέιτ Ντεπάρτμεντ, Joseph Sisco. Η απάντηση ημερ. 13 Αυγούστου 2014, αναφέρει επιγραμματικά:
«Αγαπητή κα Αργυρού,
»Αναφορικά με την ερώτησή σας, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι - κατόπιν αρχειακής αξιολόγησης του εγγράφου - δεν θεωρείται γνήσιο έγγραφο του ΝΑΤΟ. Η αξιολόγηση βασίστηκε πάνω σε αριθμό κριτηρίων περιλαμβανομένης της υπογραφής και των κωδικών, τα οποία δεν είναι συμβατά με τα επίπεδα του ΝΑΤΟ.
»Ως ερευνήτρια είστε ευπρόσδεκτη να επισκεφθείτε το Αρχείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και να μελετήσετε τα επίσημα αρχεία που βρίσκονται αποδεσμευμένα.
»Με χαιρετισμούς,
Ineke Deserno
NATO Archivist»
Μαρίνος Σιζόπουλος
Την επομένη (14.8.2014) επικοινώνησα και ενημέρωσα με ηλεκτρονικό μήνυμα τον κ. Μαρίνο Σιζόπουλο, αναπληρωτή Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και πρώην βουλευτή της ΕΔΕΚ, που υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για τον Φάκελο της Κύπρου, για την απάντηση που πήρα από το Αρχείο του ΝΑΤΟ. Του ζήτησα να ανασκευάσει και να διορθώσει για ενημέρωση του κόσμου και των ερευνητών/φοιτητών που μπορεί να χρησιμοποιήσουν και να επικαλεστούν στα διδακτορικά τους το «έγγραφο» αυτό, καθώς και απόσυρσή του από το Πόρισμα για τον Φάκελο της Κύπρου, που εξέδωσε η Βουλή.
Ο κ. Σιζόπουλος μου τηλεφώνησε την Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014. Μου είπε ότι είδε τα σχετικά που του έστειλα. Μου είπε ότι το έγγραφο το πήραν από ελλαδική πηγή μαζί με άλλα πολλά, η εγκυρότητα των οποίων δεν διαψεύσθηκε και έριξε την μπάλα στο ΝΑΤΟ, το οποίο, είπε, «γιατί δεν αντέδρασε» όταν το χρησιμοποίησαν και ότι μπορεί «ο Luns να μην άφησε αντίγραφο στο ΝΑΤΟ». Δεν μου κατονόμασε την ελλαδική πηγή. Εν πάση περιπτώσει ο ίδιος, είπε, δεν είναι πλέον βουλευτής, άρα το θέμα αφορά τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Δεν γνωρίζω ποια άλλα έγγραφα έδωσε η συγκεκριμένη ελλαδική πηγή (ούτε πόσο έγκυρη είναι) στην Επιτροπή της Κυπριακής Βουλής για τον Φάκελο και πόσο χρησιμοποιήθηκαν. Όμως, αυτό το «έγγραφο» το οποίο κυκλοφόρησε ευρύτερα ηλεκτρονικά από διάφορους, και άκουσα τον κ. Μαρίνο Σιζόπουλο να το επικαλείται από ραδιοφωνικές εκπομπές («Ράδιο Πρώτο» πρόγραμμα Λάζαρου Μαύρου) αποφάσισα να το ερευνήσω απευθείας από την πηγή. Και η απάντηση δημοσιοποιείται σήμερα.
Η απάντηση του Αρχείου του ΝΑΤΟ θα πρέπει να μελετηθεί άμεσα τόσο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, Επιτροπή της οποίας το δέχθηκε ως έγκυρο, όσο και από το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γιατί και εφόσον η εγκυρότητα έστω και ενός από τα έγγραφα που χρησιμοποιήθηκαν για το Πόρισμα του Φακέλου που εξέδωσε η Βουλή, τίθεται σε αμφιβολία, το όλο οικοδόμημα και πόρισμα του Φακέλου επηρεάζεται δυσμενώς. Πρώτιστη ευθύνη φέρουν όσοι το δέχθηκαν ως γνήσιο προτού εξακριβώσουν τη γνησιότητά του από την πηγή.
Λονδίνο 13 Αυγούστου, 2014
Αξιότιμε κύριε Σιζόπουλε,
«Έγγραφο ΝΑΤΟ»
Αναφέρομαι στο «έγγραφο του ΝΑΤΟ», που συχνά επικαλείστε (και η τελευταία φορά που σας άκουσα ήταν πρόσφατα από το «Ράδιο Πρώτο» - πρόγραμμα Λάζαρου Μαύρου) για να τεκμηριώσετε την ευθύνη/ανάμιξη του ΝΑΤΟ στο πραξικόπημα και την εισβολή του 1974.
Το εν λόγω «έγγραφο» το οποίο κυκλοφόρησε εν τω μεταξύ ηλεκτρονικά από διάφορους, και εστάλη και σε μένα επανειλημμένα, οι οποίοι πίστεψαν στην αυθεντικότητά του, με προβλημάτισε όσον αφορά το λεκτικό του και όχι μόνο. Γι ́ αυτό αποτάθηκα στο Αρχείο του ΝΑΤΟ ζητώντας εξακρίβωση της αυθεντικότητάς του από την πηγή.
Η απάντηση από το Αρχείο του ΝΑΤΟ μου στάλθηκε σήμερα και επιβεβαιώνει ότι το εν λόγω «έγγραφο» δεν είναι γνήσιο έγγραφο του ΝΑΤΟ. Η αξιολόγησή του έγινε με βάση διάφορα κριτήρια περιλαμβανομένης και της υπογραφής και του κωδικού, και τα οποία δεν είναι συμβατά με τα επίπεδα του ΝΑΤΟ. Εκ καθήκοντος σας ενημερώνω αμέσως για την απάντηση που πήρα από το Αρχείο του ΝΑΤΟ.
Ως εκ τούτου θα αναμένω εντός συντόμου χρονικού διαστήματος να προβείτε σε δημόσια δήλωση/ανακοίνωση με την οποία να ανασκευάσετε τα όσα ισχυριστήκατε σε σχέση με το εν λόγω μη έγκυρο έγγραφο, να διορθώσετε για να ενημερωθεί ο κόσμος και ερευνητές/φοιτητές, που προκειμένου μπορεί να το επικαλεστούν στα διδακτορικά τους, και να προβείτε και στα απαραίτητα διαβήματα για την απόσυρσή του από το «Πόρισμα» της Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου και από οπουδήποτε αλλού έχει σταλεί και χρησιμοποιηθεί ως έγκυρο.
Ακολουθούν η απάντηση από το Αρχείο του ΝΑΤΟ και το εν λόγω «έγγραφο».
Με τους χαιρετισμούς μου,
Φανούλα Αργυρού
ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/συγγραφέας - Λονδίνο