Διεθνή

Το αντίο του Ερντογάν

Φορτισμένη συναισθηματικά η τελευταία ομιλία του ως προέδρου του ΑΚP
Την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας τουρκικής κυβέρνησης, μετά την εντολή που έλαβε ο νέος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου

Την τελευταία του ομιλία ως πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έδωσε χθες στην Άγκυρα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε μια φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία, που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, μπροστά σε περισσότερα από 30.000 μέλη του AKP στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος, ο Ερντογάν είπε, μεταξύ άλλων, πως «τα ονόματα δεν έχουν σημασία. Τα ονόματα αλλάζουν σήμερα, αλλά η ουσία, η αποστολή, το πνεύμα, οι στόχοι και τα ιδεώδη παραμένουν». Ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Τουρκίας ανέθεσε χθες την ηγεσία του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού κινήματός του στον δελφίνο του, Αχμέτ Νταβούτογλου, υποσχόμενος ότι θα συνεχισθεί η πολιτική που εφαρμόζεται από το 2002 και πως θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο κόμμα του.
«Εις το επανιδείν»
«Η υπόθεσή μας ανέκαθεν απομόνωνε τις προσωπικές φιλοδοξίες, την αλαζονεία, το μίσος και τον φθόνο. Η υπόθεσή μας δεν θα αλλάξει αύριο, ούτε θα εγκαταλειφθεί το μέλλον», πρόσθεσε ο Ερντογάν, ο οποίος πρόκειται να ορκιστεί σήμερα Πέμπτη πρόεδρος της Τουρκίας. «Το AKP είναι το πέμπτο παιδί μου. Έφθασε ο καιρός να πούμε στο επανιδείν. Ξέρετε πόσο μου είναι δύσκολο να φύγω. Όμως θα παραμείνω σε επαφή μαζί σας, ίσως λιγότερα συχνά από πρώτα», πρόσθεσε ο επί έντεκα χρόνια επικεφαλής της κυβέρνησης. Η ομιλία του συνιδρυτή του κυβερνώντος κόμματος AKP, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, έκανε πολλούς να δακρύσουν.
«Δεν είναι μαριονέτα»
Ο Ερντογάν, ο οποίος εξελέγη με το 52% των ψήφων από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, έχει εκφράσει επανειλημμένα την πρόθεσή του να διατηρήσει τα ηνία της χώρας ενισχύοντας τις προνομίες του αρχηγού του κράτους. Την περασμένη εβδομάδα, όρισε τον νυν Υπουργό του επί των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, έναν από τους στενούς συνεργάτες του, για να τον διαδεχθεί στην ηγεσία του AKP και στη θέση του Πρωθυπουργού. Στην ομιλία του, ο Ερντογάν κατήγγειλε αυτούς που έχουν ήδη χαρακτηρίσει «μαριονέτα» του τον διάδοχό του. «Θα ήθελα να επιμείνω σ' αυτό. Ο Νταβούτογλου δεν είναι προσωρινός. Πρέπει να το γνωρίζουν όλοι». Η υποψηφιότητα του 55χρονου Νταβούτογλου εγκρίθηκε επισήμως από τα μέλη του AKP.
Θέλει Ε.Ε.
Ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι στρατηγικός στόχος της Άγκυρας, τον οποίο η Άγκυρα θα επιδιώξει με αποφασιστικότητα, είναι να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μιλώντας στο έκτακτο συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Νταβούτογλου διαβεβαίωσε ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας θα παραμείνει πολυδιάστατη. Αναλύοντας το όραμά του για την Τουρκία, τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο σύνταγμα, φιλελεύθερου χαρακτήρα, ενώ αναφερόμενος στον Ερντογάν, τον οποίο διαδέχεται και στην ηγεσία του κόμματος, τόνισε ότι οι δύο τους θα υπηρετήσουν μαζί, χωρίς διαφωνίες.
Νέο Υπουργικό αύριο
Την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας τουρκικής κυβέρνησης, μετά την ανάληψη της προεδρίας της χώρας από τον Ερντογάν. «Θα δώσουμε αύριο στον Νταβούτογλου την εντολή για να σχηματίσει την κυβέρνηση και το νέο υπουργικό συμβούλιο θα ανακοινωθεί την Παρασκευή», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε οπαδούς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), πριν από το έκτακτο συνέδριο του κόμματος την Τετάρτη, στο οποίο ο Νταβούτογλου πρόκειται να λάβει τον τίτλο του προέδρου του AKP.
Οι νέοι ρόλοι
Πρώην διπλωματικός σύμβουλος και στη συνέχεια Υπουργός Εξωτερικών του Ερντογάν, ο 55χρονος Νταβούτογλου επελέγη την περασμένη εβδομάδα από την ηγεσία του AKP για να τον διαδεχθεί επικεφαλής του κόμματος και στη θέση του πρωθυπουργού. Επικεφαλής της χώρας από το 2003, ο Ερντογάν εξελέγη αρχηγός του κράτους στις 10 Αυγούστου για θητεία πέντε ετών, από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών οι οποίες διεξήχθησαν για πρώτη φορά με καθολική άμεση ψηφοφορία. Διαδέχεται στην προεδρία τον συνοδοιπόρο του στο AKP Αμπντουλάχ Γκιούλ. Αποφασισμένος να συνεχίσει να κρατάει ο ίδιος τα ηνία της χώρας, ο Ερντογάν έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να ενισχύσει τις προνομίες του προέδρου αναθεωρώντας το Σύνταγμα.