Τοπικά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 37 ΧΡΟΝΙΑ

Συνεχίζονται οι ζυμώσεις
«ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΖΥΜΩΣΕΙΣ - Χθεσινές συναντήσεις του κ. Δούντα με Κυπριανού, Κληρίδη και άλλους παράγοντες - ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΦΟΡΜΟΥΛΑ», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 6 Αυγούστου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Οι πολιτικές ζυμώσεις που έχουν σαν επίκεντρο τον καθορισμό της διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας συνεχίσθηκαν και χθες, εξακολουθούν, όμως, κατά τις πληροφορίες μας να υπάρχουν σοβαρές διαφορές.
Στις χθεσινές ζυμώσεις ο πρεσβευτής της Ελλάδος κ. Μ. Δούντας, ο οποίος είχε χωριστές συναντήσεις με τον αρχηγό του Δημοκρατικού Συναγερμού, κ. Γλαύκο Κληρίδη, τον Προεδρεύοντα κ. Σπύρο Κυπριανού και άλλους παράγοντες, διεσαφήνισε την θέση της Ελλάδος. Η θέση αυτή συνίσταται στην έλλειψη οποιασδήποτε αναμείξεως της Ελλάδος, ακόμα και υπό μορφή συμβουλών. Η Ελλάς ενδιαφέρεται μόνο αν θα γίνουν εκλογές να επικρατήσει σύνεση και ψυχραιμία.
Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων θα πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσον θα διεξαχθούν στις 10 Σεπτεμβρίου οι εκλογές.
Η εκλογή του Αρχιεπισκόπου
Η Ιερά Σύνοδος θα μελετήσει σύντομα το θέμα της προκηρύξεως αρχιεπισκοπικών εκλογών και θα ορίσει την ημερομηνία εκλογής των Ειδικών Αντιπροσώπων μετά την συμπλήρωση 40 ημερών από τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.
«Θ’ ακολουθήσουμε τον Εθνάρχη»
Ο ασκών καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κυπριανού, σε χθεσινή ενημερωτική συνάντησή του με τους εξ Ελλάδος δημοσιογράφους, υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση και το Εθνικό Συμβούλιο ομόθυμα και ομόφωνα θα ακολουθήσουν πιστά την γραμμή που χάραξε ο Εθνάρχης Μακάριος σε όλους τους τομείς της Κυβερνητικής Εθνικής Πολιτικής.
ΔΕΝΕΚ: Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας
Χθεσινή ανακοίνωση της Δημοκρατικής Ένωσης Νέων Κύπρου (ΔΕΝΕΚ) αναφέρει ότι με τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο πολιτικό κενό και «πιστεύουμε ότι η έξοδος από την κρίσιμη αυτή κατάσταση πρέπει να βασιστεί στην αυστηρή προσήλωση στις συνταγματικές δημοκρατίες διαδικασίες. Λαός και Κράτος πρέπει να επαγρυπνούν για να συντρίψουν οποιοδήποτε χέρι επιχειρήσει να κινήσει μοχλούς εκτροπής. Οι Εκλογές πρέπει οπωσδήποτε να προκηρυχθούν μέσα σε 45 μέρες από τον θάνατο του Προέδρου. Η υποβολή, όμως, του κοινού υποψηφίου κατόπιν συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών δεν αποτελεί παρέκβαση από τις συνταγματικές διαδικασίες.
»Ο νέος Πρόεδρος που θα αναδείξει η λαϊκή ετυμηγορία κατά την μελλοντική εκλογική αναμέτρηση - όποιος κι αν είναι - να σχηματίσει κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με συμμετοχή εκπροσώπων όλων των κομμάτων που θα συμφωνήσουν πάνω σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα ΑΓΩΝΑ».