Περιβάλλον

Ανακαλύφθηκε η χρυσή νυχτερίδα του Μίδα

Νυχτερίδα αποτελεί ξεχωριστό είδος και ζει μόνο στη Βολιβία
Πήρε την ονομασία Myotis midastactus, προς τιμήν του μυθικού βασιλιά με το χρυσό άγγιγμα...
ΣΥΝΟΛΙΚΑ υπάρχουν περισσότερα από 100 είδη νυχτερίδων Myotis, των οποίων η ονομασία μεταφράζεται σε νυχτερίδες με «αυτιά ποντικού»

Η χρυσή νυχτερίδα της Βολιβίας ανακαλύφθηκε ως νέο είδος από Βραζιλιάνους και Αμερικανούς επιστήμονες. Η νυχτερίδα με την ονομασία Myotis midastactus, προς τιμήν του μυθικού βασιλιά Μίδα με το χρυσό άγγιγμα, έως τώρα ανήκε στο είδος Myotis simus, ένα είδος νυχτερίδας διαδεδομένο στη Νότιο Αμερική.


Συνολικά υπάρχουν περισσότερα από 100 είδη νυχτερίδων Myotis, των οποίων η ονομασία μεταφράζεται σε νυχτερίδες με «αυτιά ποντικού». Ωστόσο εξέταση συλλογής δειγμάτων από διάφορα μουσεία αποδεικνύει ότι η χρυσή νυχτερίδα αποτελεί ξεχωριστό είδος, που πιστεύεται ότι ζει μόνο στη Βολιβία.


Η Myotis midastactus ζει στη βολιβιανή σαβάνα, τρέφεται με μικρά έντομα και κατά τη διάρκεια της ημέρας κουρνιάζει σε τρύπες στο έδαφος, κούφια δέντρα και κάτω από αχυρένιες στέγες. Το πιο διακριτικό χαρακτηριστικό της χρυσής νυχτερίδας είναι η χρυσοκίτρινη και κοντή γούνα.


Η ομάδα με επικεφαλής τον δρα Ρικάρντο Μορατέλλι πραγματοποίησε μορφολογικές και μορφομετρικές στατιστικές αναλύσεις σε 27 δείγματα που φυλάσσονται σε διάφορα μουσεία στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, ώστε να επιβεβαιώσει την ύπαρξη ενός ξεχωριστού είδους. «Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι πολλά νέα είδη από διάφορες ζωολογικές ομάδες βρίσκονται σε προθήκες μουσείων σε όλο τον κόσμο, περιμένοντας να αναγνωριστούν και ταξινομηθούν κατάλληλα», δήλωσε ο Μορατέλλι.


«Η ανακάλυψη νέων ειδών είναι το πιο συναρπαστικό μέρος της έρευνάς μου, και σε ορισμένες περιπτώσεις η περιγραφή ενός νέου είδους μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη διατήρηση κάποιων άλλων», πρόσθεσε. H Myotis midastactus είναι το πέμπτο διαφορετικό είδος νυχτερίδας που περιγράφει ο Μορατέλλι, ενώ η κατάσταση του πληθυσμού της χαρακτηρίζεται ως «σχεδόν απειλούμενη».