Περιβάλλον

Κινδυνεύουμε από θανατηφόρες ξηρασίες

Θερμότερη η γη, εκτός ελέγχου οι εκπομπές CO2

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ θερμοκρασία έχει την τάση να διαμορφωθεί σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχουν εκτροχιαστεί, ενώ η ικανότητα των ωκεανών να απορροφούν τον αέριο ρύπο μειώνεται. Αυτά είναι τα συμπεράσματα ερευνών και εκθέσεων που έρχονται στο φως της δημοσιότητας λίγες μόλις ώρες πριν σπό την έναρξη της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, που θα λάβει χώραν στη Νέα Υόρκη.
Ειδικότερα, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων αλλά και την παραγωγή τσιμέντου αυξήθηκαν κατά 2,3% το 2013 φτάνοντας σε επίπεδα-ρεκόρ, στο ετήσιο υψηλό των 36 δισεκατομμυρίων τόνων, σύμφωνα με την ετήσια ανάλυση των τάσεων από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Άνθρακα. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος βαδίζει ολοταχώς για να εξαντλήσει την ποσόστωση του 1,2 δισ. τόνων για τις εκπομπές «σε περίπου 30 χρόνια» ή σε μια γενιά, σύμφωνα με το κέντρο Ερευνών για το Περιβάλλον και το Κλίμα.


Σε περίπτωση υπέρβασης της ποσόστωσης εκπομπών, είναι πιθανό η θερμοκρασία της Γης να αυξηθεί περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τις θερμοκρασίες της προ-βιομηχανικής εποχής. Σε αυτήν την περίπτωση, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες για το παγκόσμιο κλίμα, η Γη αντιμετωπίζει δραματικούς κινδύνους από την αύξηση του επιπέδου των θαλασσών αλλά και από θανατηφόρες ξηρασίες.
Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή αναφέρει ότι ο πλανήτης αντιμετωπίζει πιθανότητα αύξησης της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, εάν δεν αναληφθεί κάποια προληπτική δράση.


Σε αυτήν την ολέθρια πορεία πρωταγωνιστεί η Κίνα με 27,7% των συνολικών εκπομπών CO2 το 2013, ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με 14,4%. Ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο σύνολο των 28 κρατών-μελών της με 9,6% και έπεται η βιομηχανικά αναδυόμενη Ινδία με 6,6%. Την υπερθέρμανση του πλανήτη πιστοποιούν οι μετρήσεις των NOAA και NASA σε ξηρά και ωκεανούς με το 2014 να εξελίσσεται σε τρίτο θερμότερο έτος από το 1880 που τηρούνται μετεωρολογικά δεδομένα.
Ρεκόρ για τις εκπομπές άνθρακα το 2013
Νέα δεδομένα από την οργάνωση Global Carbon Project δείχνουν πως οι ανθρωπογενείς εκπομπές άνθρακα για το 2013 έφτασαν τα 36 δισεκατομμύρια τόνους, αριθμός που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.
Το Global Carbon Project αποτελεί συνεταιρισμό τεσσάρων διαφορετικών ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών ερευνητικών προγραμμάτων. Ερευνητές από διάφορα ινστιτούτα συνεργάζονται, με σκοπό τη δημοσίευση αντικειμενικών δεδομένων σχετικά με την κλίμακα των παγκοσμίων εκπομπών άνθρακα ετησίως.


Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η Κίνα ξεπέρασε για πρώτη φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στην κατά κεφαλήν ποσότητα εκπομπών άνθρακα, ενώ η Ινδία αναμένεται να ξεπεράσει και αυτήν την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019. Η Κίνα παράγει πλέον 7,2 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά άτομο, ενώ τα μέλη της Ε.Ε. 6,8 τόνους. Την αρνητική πρωτιά κατέχουν με διαφορά οι Ηνωμένες Πολιτείες με 16,5 τόνους, ποσότητα που είναι υπερτριπλάσια σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Επιπτώσεις στους ωκεανούς
Η αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας των ωκεανών λόγω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μειώνει την ικανότητά τους να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, ενώ επίσης επηρεάζει την οξύτητά τους, δημιουργώντας έναν κλιματικό φαύλο κύκλο, επισημαίνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία.
Τα θερμότερα επιφανειακά ύδατα είναι ελαφρύτερα, με συνέπεια να υπάρχει μικρότερος βαθμός ανταλλαγής υδάτων με τον βαθύτερο ωκεανό, γεγονός που επίσης μειώνει την ικανότητα απορρόφησης. Η μειωμένη ανάμειξη των υδάτων σημαίνει με τη σειρά της πως λιγότερα θρεπτικά συστατικά αναδύονται στην επιφάνεια της θάλασσας, μεταβάλλοντας την οικολογία των θαλασσών και μειώνοντας τη βιολογική πρόσληψη του άνθρακα, σύμφωνα με τη Μάισνερ.


Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς οι ωκεανοί απορροφούν περίπου το ήμισυ του συνόλου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και συνεισφέρουν στην επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια η απορρόφηση αυτή δεν συμβαδίζει με την αύξηση των συγκεντρώσεων διοξειδίου στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τον Μάικλ Ράουπαχ του Εθνικού Πανεπιστημίου Αυστραλίας.


Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός αναφέρει επίσης στοιχεία για την αύξηση της οξύτητας των ωκεανών, σημειώνοντας πως το επίπεδο είναι «άνευ προηγουμένου» για τα τελευταία 300 εκατομμύρια χρόνια. Εκτιμάται πως οι ωκεανοί απορροφούν περίπου 4 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ανά ημέρα και ανά άτομο.
Πηγή: econews