Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Oι δέκα μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές

Mπορεί να υπήρξαν χειρότερες αλλά δεν καταγράφηκαν από κανένα…

Οι πλημμύρες της κεντρικής Κίνας το 1931 θεωρούνται οι πιο φονικές φυσικές καταστροφές που έχουν καταγραφεί ποτέ

Μια φυσική καταστροφή είναι κάτι που κανένας δεν θέλει να υποστεί στη διάρκεια της ζωής του. Παρακάτω καταγράφονται οι κορυφαίες δέκα φυσικές καταστροφές όλων των εποχών. Η σημαντικότητά τους έγκειται στον αριθμό των θανάτων που προκάλεσαν αλλά και από το σύνολο των ζημιών που άφησαν πίσω τους. Επίσης μιλάμε πάντα για τις φυσικές καταστροφές που έχουν καταγραφεί, γιατί -σίγουρα- μπορεί να υπήρξαν χειρότερες αλλά δεν καταγράφηκαν από κανέναν.
1. Πλημμύρες στην κεντρική Κίνα, 1931
Λέγεται ότι οι πλημμύρες της κεντρικής Κίνας το 1931 είναι οι πιο φονικές φυσικές καταστροφές που έχουν καταγραφεί ποτέ. Μετά από μια μακροχρόνια ξηρασία, η Κίνα χτυπήθηκε από εφτά κυκλώνες, οι οποίοι έφεραν τεράστιες ποσότητες βροχόπτωσης. Κατά τη διάρκεια της πλημμύρας τρεις διαφορετικοί ποταμοί πλημμύρισαν και σκοτώθηκαν γύρω στα τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι. Αν και υπήρξαν φράγματα που χτίστηκαν για να συγκρατήσουν το νερό, αποδείχτηκε ότι ήταν κακά χτισμένα ή πάρα πολύ μικρά.
2. Η πλημμύρα του κίτρινου ποταμού, 1887
Ο κίτρινος ποταμός, που βρίσκεται στην Κίνα, ακόμα και σήμερα είναι εξαιρετικά επιρρεπής στις πλημμύρες. Το 1887 πλημμύρισε και κατέστρεψε ολοσχερώς περίπου 50.000 τετραγωνικά μίλια γης. Η πλημμύρα λέγεται ότι σκότωσε μεταξύ 900.000-2.000.000 ανθρώπους. Οι αγρότες που ζούσαν και καλλιεργούσαν κοντά στον ποταμό είχαν χτίσει μικρά αναχώματα που ήταν, σε ένα σημείο, ικανά να συγκρατήσουν το νερό εάν έβρεχε. Εντούτοις, η δυνατή βροχή που ήρθε πάρα πολύ γρήγορα εξουδετέρωσε τα αναχώματα και ο ποταμός πλημμύρισε.
3. Σεισμός Shaanxi, 1556
Ο σεισμός Shaanxi θεωρείται ο πιο φονικός που καταγράφηκε ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία. Στις 14 Φεβρουαρίου 1556, ένας σεισμός χτύπησε την Κίνα. Το επίκεντρό του ήταν στην κοιλάδα του ποταμού Wei, και τουλάχιστον 97 νομοί -όπως οι Henan, Shaanxi, Hebei, Anhui και άλλοι- επηρεάστηκαν. Στο Huaxian κανένα κτίριο δεν έμεινε όρθιο και περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που ζούσαν εκεί σκοτώθηκαν. Στατιστικές δείχνουν ότι μερικοί νομοί είχαν απώλειες μέχρι και το 60% του πληθυσμού τους. Περισσότεροι από 830.000 άνθρωποι πέθαναν. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το μέγεθός του ήταν περίπου στα 8 Ρίχτερ. Οι μετασεισμικές δονήσεις γίνονταν αισθητές για σχεδόν ένα εξάμηνο αργότερα.
4. Κυκλώνας Bhola, 1970
Ο κυκλώνας Bhola χτύπησε το ανατολικό Πακιστάν, τη σημερινή Μπανγκλαντές στις 12 Νοεμβρίου 1970. Θεωρείται ο πιο φονικός όλων των εποχών. Οι ισχυροί άνεμοι χτύπησαν την περιοχή με 115mph και η δύναμη της θύελλας καταγράφηκε να έχει φθάσει στην κατηγορία 3 - τυφώνας. Εντούτοις, οι άνθρωποι δεν σκοτώθηκαν όλοι από τον τυφώνα αλλά από τα επακόλουθα. Κατά τη διάρκεια αυτής της φυσικής καταστροφής οι περισσότεροι από εκείνους έχασαν τη ζωή τους λόγω του κύματος θύελλας που έφερε με τη σειρά του δυνατή βροχή, προκαλώντας πλημμύρα σε πολλές περιοχές. Λέγεται ότι μέχρι 500.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν.
5. Κυκλώνας στην Ινδία, 1839
Το 1839 ένα μεγάλο σύστημα κυκλώνων χτύπησε την Ινδία. Στις 25 Νοεμβρίου κυκλώνας με διάμετρο 15 μέτρα κατέστρεψε εντελώς μια πόλη. «Εξαφάνισε» κυριολεκτικά όλα όσα βρήκε μπροστά του, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Coringa. Δυστυχώς, η πόλη δεν επανοικοδομήθηκε ποτέ πραγματικά. Πάνω από 300.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
6. Τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού, 2004
Στις 26 Δεκεμβρίου, μια μέρα μετά τα Χριστούγεννα, ένας υποθαλάσσιος σεισμός καταγράφηκε στα ανοιχτά της Σουμάτρα στην Ινδονησία. Μια σειρά από φονικά τσουνάμι ξεκίνησαν από τα βάθη του Ινδικού Ωκεανού και κτύπησαν την Ινδία, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη. Θεωρείται ως ο 3ος μεγαλύτερος σεισμός που καταγράφηκε ποτέ με ισχύ 9,1. Διήρκεσε περίπου 8 λεπτά και από την έντασή του δονήθηκε ολόκληρη η γη. Καταγράφηκαν μετασεισμικές δονήσεις ακόμα και στην Αλάσκα. Οι σεισμοί και το τσουνάμι προκάλεσαν περίπου 225.000 θανάτους.
7. Σεισμός της Αντιοχείας, 565 μ.Χ.
Ο σεισμός αναφέρεται περίπου στο 565 μ.Χ. Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά. Πιθανόν να κτύπησε στις 20 Μαΐου και να προκάλεσε τον θάνατο 250.000 ανθρώπων.
8. Σεισμός στην Tangshan, 1976
Ο σεισμός στην Tangshan συνέβη στις 28 Ιουλίου 1976 και λέγεται ότι είναι ο 2ος μεγαλύτερος σεισμός όλων των εποχών. Το επίκεντρο του σεισμού βρέθηκε στην Tangshan, η οποία βρίσκεται στην περιοχή Hebei, στην Κίνα. Η πόλη ήταν βιομηχανική και είχε περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους. Η καταστροφή χτύπησε νωρίς το πρωί και διήρκεσε 10 δευτερόλεπτα περίπου. Λέγεται ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,8-8,2 ρίχτερ. Όχι μόνο η ένταση του σεισμού, αλλά και οι μετασεισμικές δονήσεις αύξησαν τον αριθμό των νεκρών κατακόρυφα. Αρχικά ειπώθηκε ότι είχε σκοτώσει 655.000 ανθρώπους, αλλά ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί μετά σε περίπου 255.000 ανθρώπους.
9. Σεισμός στην Haiyuan, 1920
Θεωρείται ως ο τέταρτος πιο καταστροφικός σεισμός όλων των χρόνων. Συνολικά εφτά επαρχίες επηρεάστηκαν από την καταστροφή. Στις 16 Δεκεμβρίου 1920, ένας σεισμός 7,8 ρίχτερ χτύπησε την πόλη Ningxia στην Κίνα. Για τρία χρόνια μετά, οι μετασεισμικές δονήσεις συνεχίζονταν και μόνο στην κομητεία Haiyuan περισσότεροι από 73.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ο σεισμός προκάλεσε επίσης καθιζήσεις εδάφους και μεγάλες επίγειες ρωγμές, ειδικά κοντά στο επίκεντρό του. Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός που μερικοί ποταμοί έφραξαν και άλλοι άλλαξαν ροή και κατεύθυνση. Τα περισσότερα σπίτια και κτίρια καταστράφηκαν. Πάνω από 200.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν.
10. Κατάρρευση του φράγματος Banqiao, 1975
Το φράγμα Banqiao χτίστηκε προκειμένου να συγκρατηθούν περίπου 12 ίντσες βροχόπτωσης που έπεφταν κάθε ημέρα στην περιοχή. Εντούτοις, τον Αύγουστο του 1975 εκείνοι που δημιούργησαν το φράγμα θα έρχονταν αντιμέτωποι με κάτι που δεν είχαν προβλέψει. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εμφανίστηκε μια θύελλα, που προκλήθηκε από μια σύγκρουση μεταξύ ενός κρύου μετώπου και ενός μεγάλου τυφώνα. Το αποτέλεσμα ήταν ασταμάτητες βροχές. Η βροχόπτωση ήταν τόσο βαριά που 7,46 ίντσες έπεφταν κάθε ώρα. Αυτό πρόσθεσε περίπου 41,7 ίντσες βροχής επιπλέον κάθε ημέρα. Το φράγμα τελικά κατέρρευσε, λόγω της παρεμπόδισης ιζηματογένεσης και 15,738 δισεκατομμύρια τόνοι νερού απελευθερώθηκαν μέσα στις επόμενες μερικές ημέρες. Τα κύματα που δημιουργήθηκαν έφταναν μέχρι τα 8 μέτρα ύψος (!). Κτύπησαν πόλεις και χωριά με μια ταχύτητα 31 μιλίων την ώρα και κατέστρεψαν τα πάντα στο πέρασμά τους. Όταν το νερό έφυγε, υπολογίστηκε ότι πάνω από 231.000 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί.

Υποστηρίξτε τη