Αναλύσεις

Κάθε μέρα οι άποροι μαθητές αυξάνονται

Είναι καθήκον και υποχρέωση του κράτους, των αρμόδιων φορέων και των οργανωμένων συνόλων, η παροχή βοήθειας προς όλους τους άπορους μαθητές, ούτως ώστε κανένας να μη στερηθεί το δικαίωμα της μάθησης
Με τα σημερινά δεδομένα και την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, η φετινή σχολική χρονιά είναι ιδιαίτερα δύσκολη, τόσο για εμάς τους μαθητές, όσο και για τις οικογένειές μας. Αυτήν τη στιγμή, ο αριθμός των απόρων μαθητών είναι πάνω από 13.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας. Επίσης, πολλοί μαθητές που οι οικογένειές τους μπορούν να τους παρέχουν το φαγητό για το πρωί, δύσκολα τα βγάζουν πέρα. Στην Κύπρο, που κατά την Κυβέρνηση υπάρχει «δωρεάν παιδεία», οι μαθητές καλούνται να καλύψουν τα κόμιστρα που έχουν τεθεί από τη Κυβέρνηση για τη μεταφορά μας από και προς το σχολείο.


Οι τελειόφοιτοι πρέπει να πληρώσουν τουλάχιστον 100 ευρώ για να μπορέσουν να παρακαθίσουν στις προεισαγωγικές εξετάσεις στο τέλος του χρόνου, για εισδοχή στα πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας. Το σύνολο του ποσού που μία οικογένεια δίνει για ολόκληρη τη χρονιά μπορεί να ξεπεράσει και τις 3.000 ευρώ! Ιδιαίτερα στο τελευταίο σημείο, με το ποσό των εξετάσεων, οι άποροι δεν εξαιρούνται, αλλά μόνο ένα μικρό ποσοστό μαθητών που οι οικογένειές τους είναι λήπτες δημοσίου βοηθήματος. Είναι για να διερωτάται κανείς, πώς οι άποροι μαθητές θα μπορούν να καλύψουν όλα αυτά, τη στιγμή που αδυνατούν να εξασφαλίσουν το φαγητό τους για το σχολείο.
Σε χειρότερη θέση βρίσκονται οι οικογένειες οι οποίες έχουν δύο και τρία παιδιά στη δημόσια εκπαίδευση, και πέραν από τα έξοδα του νοικοκυριού, αναγκάζονται να πληρώνουν τα πιο πάνω ποσά ξεχωριστά για κάθε παιδί τους, δηλαδή τα ίδια έξοδα στο πολλαπλάσιο. Αυτή είναι η δωρεάν εκπαίδευση για την οποία πρέπει να είμαστε περήφανοι;
Είναι καθήκον και υποχρέωση του κράτους, των αρμόδιων φορέων και των οργανωμένων συνόλων, η παροχή βοήθειας προς όλους τους άπορους μαθητές, ούτως ώστε κανένας να μη στερηθεί το δικαίωμα της μάθησης, αλλά την ίδια ώρα να μπορούν να ζουν και μιαν αξιοπρεπή ζωή. Δεν αρκεί η πολιτική των αποσπασματικών κινήσεων ενίσχυσης των απόρων, αλλά μια σοβαρή, σταθερή πολιτική στήριξης όλων των μαθητών από μέρους της Κυβέρνησης, ώστε κανένας να μη χάνει το δικαίωμά του στη μόρφωση και κυριότερα την αξιοπρέπειά του.


Ήμασταν και θα συνεχίσουμε να είμαστε πάντα δίπλα στους συμμαθητές μας, θα καταθέτουμε προτάσεις για επίλυση των προβλημάτων μας, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας και θα προσπαθούμε συνεχώς για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας. Ας παραδειγματιστεί η Κυβέρνηση από τη σοβαρότητα και τη συνεπή στάση του μαθητικού κινήματος, και αντί να μας κυνηγά σαν τον αστυνόμο, να ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματά μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΑΠΙΝΗΣ
Πρόεδρος ΕΣΕΜ Λευκωσίας