Περιβάλλον

Οδηγώ οικολογικά και κάνω οικονομία

Πώς να διανύετε περισσότερα χιλιόμετρα με λιγότερη βενζίνη
Τα ελαστικά του οχήματος «ευθύνονται» για το 30% της συνολικής κατανάλωσης καυσίμου του οχήματος
ΑΛΛΑΞΤΕ συνήθειες και θα εξοικονομείτε χρήματα

Η οικολογική οδήγηση συμβάλλει σημαντικά στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας, αλλά και στη μείωση εκπομπών αερίου που ρυπαίνουν το περιβάλλον, όπως το διοξίδιο του άνθρακα. Η καλύτερη λύση για να μην επιβαρύνουμε βεβαίως το περιβάλλον, ενώ οδηγούμε, θα ήταν να χρησιμοποιούμε εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς, όπως τα ποδήλατα και τα λεωφορεία. Το ενεργειακό γραφείο Κύπριων πολιτών συστήνει μέτρα οικολογικής συνείδησης κατά την οδήγηση και όχι μόνο, που όλοι μπορούμε να εφαρμόσουμε.
Εξοικονόμηση καυσίμου και χρημάτων
Οδηγούμε με σταθερή ταχύτητα. Αποφεύγουμε τις απότομες επιβραδύνσεις και επιταχύνσεις, οι οποίες αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές CO2 κατά 30%. Στον αυτοκινητόδρομο προτιμούμε το cruise control για να πετύχουμε 10% εξοικονόμηση καυσίμου.
Οικολογικά ελαστικά
Τα ελαστικά του οχήματος «ευθύνονται» για το 30% της συνολικής κατανάλωσης καυσίμου του οχήματος. Επιλέγουμε «πράσινα» ελαστικά, με χαμηλή αντίσταση κύλισης, τα οποία μειώνουν την κατανάλωση καυσίμου κατά περίπου 0,2 λίτρα ανά 100 km. Ρυθμίζουμε τακτικά την πίεση των ελαστικών, γιατί έτσι επιτυγχάνεται μικρότερη κατανάλωση καυσίμου και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους.
Κλιματιστικό μόνο όταν είναι αναγκαίο
Σε ταχύτητες μικρότερες από 65 km την ώρα χρησιμοποιούμε τον εξωτερικό αέρα για δροσισμό του οχήματος, μειώνοντας έτσι τη χρήση του κλιματιστικού. Στον αυτοκινητόδρομο ο αέρας από τα παράθυρα δημιουργεί υψηλή αντίσταση, έτσι προτιμούμε τη χρήση κλιματιστικού με κλειστά παράθυρα.
Φροντίζουμε για τη σκίαση του οχήματός μας
Το καλοκαίρι, αν αφήσουμε το αυτοκίνητο εκτεθειμένο στον ήλιο για δέκα λεπτά, τότε η θερμοκρασία στο εσωτερικό του θα ξεπεράσει τους 50 βαθμούς Κελσίου. Χρησιμοποιούμε κατάλληλα σκίαστρα στα τζάμια του οχήματος ή σταθμεύουμε σε καλυμμένο χώρο, εξοικονομώντας έτσι καύσιμο για τον κλιματισμό του.
Σβήνουμε τη μηχανή για μεγάλες στάσεις
Όταν σταματούμε για περισσότερο από ένα λεπτό, σβήνουμε τη μηχανή και εξοικονομούμε μέχρι και 10% σε καύσιμα.
Δεν μεταφέρουμε περιττό φορτίο
Απομακρύνουμε το περιττό φορτίο του οχήματος, όπως τις σχάρες οροφής και φορτία στο εσωτερικό, καθώς αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου του οχήματος, είτε λόγω βάρους είτε λόγω μείωσης της αεροδυναμικότητάς του.
Εναλλακτικοί τρόποι μεταφοράς
Ιδιαίτερα σε μικρές αποστάσεις είναι καλό να προτιμούμε το περπάτημα, που θα έχει και θετικές επιπτώσεις τόσο στην υγεία μας όσο και στο περιβάλλον. Επιλέγουμε να μετακινούμαστε με το ποδήλατο μέσα στην πόλη και έτσι εξοικονομούμε καύσιμα, χρόνο, χρήματα, ενώ ταυτόχρονα γυμναζόμαστε.
Επίσης, ένα άλλο εναλλακτικό μέσο είναι τα λεωφορεία.
Ομαδική μετακίνηση
Μοιραζόμαστε το όχημά μας με άλλους για τη μετακίνησή μας στη δουλειά, σε χώρους αναψυχής και για εκδρομές.