Συνεντεύξεις

ΦΑΙΔΩΝΟΣ «Έτοιμος για να γυρίσουμε σελίδα»

Φαίδωνας Φαίδωνος: Να καταστήσουμε την Πάφο το φωτεινό παράδειγμα μιας νέας αρχής
Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για τη δημαρχία της Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος καλεί τους δημότες σε κοινό αγώνα, ώστε όλοι μαζί να νιώσουν ξανά περήφανοι για την πόλη τους
ΣΤΟΧΟΣ ΜΟΥ είναι να υπηρετεί ο Δήμος τους δημότες του και όχι τα συμφέροντα

Τους λόγους για τους οποίους διεκδικεί τη δημαρχία της Πάφου αναλύει σε συνέντευξή του στη «Σ» ο ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος, Φαίδωνας Φαίδωνος.
Ο κ. Φαίδωνος εκφράζει την ετοιμότητά του να εργαστεί σκληρά μαζί με το υπόλοιπο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε η Πάφος να γυρίσει σελίδα. «Μπορούμε να καταστήσουμε την Πάφο το φωτεινό παράδειγμα μιας νέας αρχής. Αυτόν τον αγώνα είμαι έτοιμος να τον δώσω με εντιμότητα, τόλμη και αποφασιστικότητα μαζί με τον κάθε ένα δημότη της Πάφου», αναφέρει, επισημαίνοντας ότι η πόλη διαθέτει αξιόλογους ανθρώπους, που μπορούν να μετατρέψουν το όραμα σε πράξη.
- Κύριε Φαίδωνος, η πρώτη μας ερώτηση δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική, από το να σας ζητήσουμε να μας πείτε τους λόγους για τους οποίους διεκδικείτε τη δημαρχία της Πάφου...
- Η μεγαλύτερη θεσμική κρίση στην ιστορία της πόλης μας δεν θα μπορούσε να με αφήσει αδιάφορο. Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια εξυγίανσης, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί, για να καταφέρει και πάλι η Πάφος να πατήσει γερά στα πόδια της. Γνωρίζω από πρώτο χέρι την έκταση και το βάθος του προβλήματος και των αναγκών.


Είμαι πεπεισμένος ότι η κατάσταση μπορεί να αναστραφεί. Εάν οι συμπολίτες μου με εμπιστευτούν, αισθάνομαι έτοιμος να δουλέψω σκληρά μαζί με το υπόλοιπο Δημοτικό Συμβούλιο για να γυρίσουμε σελίδα, να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του δημότη προς τους θεσμούς και να νιώσει ξανά περήφανος για την πόλη του.
- Τι είναι αυτό που θεωρείτε ότι διαφοροποιεί τη δική σας υποψηφιότητα έναντι των ανθυποψηφίων σας; Γιατί οι δημότες της Πάφου να εμπιστευτούν εσάς και όχι έναν άλλον υποψήφιο;
- Δεν θα μπω στη λογική της σύγκρισης. Οι ψηφοφόροι πρέπει να αξιολογήσουν και να αποφασίσουν. Αυτό που εγώ προβάλλω είναι η εντιμότητα που με χαρακτηρίζει, η αποφασιστικότητα και η μακρά εμπειρία που διαθέτω σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και γενικότερα πολιτικής δράσης.


Σε όποια Επιτροπή και αν ήμουν, απεκόμισα μια εμπειρία που μου δίνει τη δυνατότητα να έχω γνώση των προβλημάτων και των δυνατοτήτων που έχει ο Δήμος Πάφου. Είμαι σε θέση να τα διαχειριστώ, να παρουσιάσω και να αρχίσω να υλοποιώ έναν σχεδιασμό με σκοπό την πρόοδο και την ανάπτυξη του Δήμου και της πόλης μας.
- Στο πλαίσιο που αναλύσατε πιο πάνω, ποια θα είναι η πρώτη απόφαση που σκοπεύετε να λάβετε σε περίπτωση εκλογής σας;
- Έχω την εμπειρία και τη γνώση να αναγνωρίσω ότι τα δυσχερή δεδομένα στην πόλη μας δεν μπορούν να αναστραφούν με μερικές μεμονωμένες αποφάσεις. Δεν θα μπω στη λογική να εξαγγείλω για σκοπούς εντυπωσιασμού μια συγκεκριμένη απόφασή μου.


Δεν υπάρχει μαγική συνταγή, μόνη διέξοδος είναι η συλλογική δουλειά, ο σχεδιασμός, συντονισμός και η υλοποίηση ενός πλάνου ανάπτυξης και εξυγίανσης. Στόχος μου είναι να διαμορφώσω σε συνεργασία με το υπόλοιπο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και με άλλα οργανωμένα σύνολα της πόλης, ένα πλαίσιο παρέμβασης και αποφάσεων με συγκεκριμένες προτάσεις.


Στο πλαίσιο αυτό θα επιχειρείται κατά συγκεκριμένο και ουσιαστικό τρόπο η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη προς τον θεσμό του Δήμου και του Δημάρχου και θα δημιουργούνται σοβαρές προοπτικές για άμεση έναρξη αναπτυξιακών έργων και έργων υποδομής στην πόλη μας. Το πλαίσιο θα ετοιμαστεί σε ένα χρονικό περιθώριο 40 ημερών. Δεν έχουμε την πολυτέλεια ατέρμονων συζητήσεων, χρειάζεται μεθοδικότητα, συνεργασία και άμεση υλοποίηση των στόχων μας.
- Αν σας ζητούσαμε να μας αναπτύξετε το όραμά σας για την Πάφο, δεδομένων και των όσων έχουν στιγματίσει τους τελευταίους μήνες την εικόνα των τοπικών αρχόντων της πόλης σας, τι θα λέγατε στον κόσμο τον οποίο καλείτε να σας ψηφίσει;
- Είμαι αισιόδοξος ότι η πόλη μας μπορεί να ξεπεράσει τα όσα την ταλανίζουν τους τελευταίους μήνες. Στα επόμενα δύο χρόνια πρέπει να διαμορφώσουμε και να αρχίσουμε να υλοποιούμε με γοργούς ρυθμούς τους στόχους μας. Για να το πετύχουμε, πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί.


Είμαι έτοιμος να εργαστώ προσωπικά, αλλά και να συντονίσω μια τεράστια προσπάθεια για να καταστήσουμε την Πάφο και πάλι ως τον οικονομικό πνεύμονα ολόκληρης της Κύπρου. Άμεσα οφείλουμε να προωθήσουμε την υλοποίηση των οκτώ έργων υποδομής και ανάπτυξης που αφορούν τον κεντρικό σχεδιασμό για την προετοιμασία της πόλης για το Πάφος 2017.


Την ίδια ώρα, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ετοιμάσουμε σε συνεργασία με φορείς και μηχανικούς της πόλης μας και το Τμήμα Πολεοδομίας, Σχέδια Περιοχής για συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου. Υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι, που αγαπούν και νοιάζονται για την πόλη μας και όλοι μαζί μπορούμε να υλοποιήσουμε τους πιο πάνω στόχους μας και να μετατρέψουμε τους σχεδιασμούς σε έργα.
- Από πού και πώς θα εξεύρετε τους απαραίτητους πόρους για το «Πάφος 2017»;
- Έχουν προταθεί οκτώ σημαντικά έργα υποδομής για να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια. Μέχρι και τον Μάρτη θα έχουμε τις πρώτες αποφάσεις, για να δούμε ποια θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια. Έχουν συνολικό προϋπολογισμό 26 εκατομμυρίων και ευελπιστούμε ότι το Γραφείο Προγραμματισμού, αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών, θα επιδείξουν ιδιαίτερη ευαισθησία και θα αντιληφθούν ότι πρόκειται για εθνική υπόθεση και όχι για ένα τοπικό ζήτημα.


Είμαι έτοιμος, από την πρώτη κιόλας στιγμή, να προβώ στις απαραίτητες ενέργειες και να εφαρμόσουμε μέτρα που θα διασφαλίσουν την υλοποίηση των έργων. Η εμπειρία μου, η συμμετοχή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και η μέχρι στιγμής πολιτική μου εμπειρία, με οπλίζουν με τη γνώση και τις προσβάσεις για μια άριστη και παραγωγική συνεργασία με τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Έχουμε μπροστά μας ένα σημαντικό ορόσημο, την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2017, μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε, επιβάλλονται όμως ορθές, μεθοδευμένες και άμεσες κινήσεις.
- Αν θα ήταν μέσω αυτής της συνέντευξης να στείλετε ένα μήνυμα στους συνδημότες σας, ποιο θα ήταν αυτό το μήνυμα;
- Είμαι αισιόδοξος για το αύριο της πόλης μας. Η πόλη μας διαθέτει αξιόλογους ανθρώπους, που μπορούν να μετατρέψουν το όραμα σε πράξη. Στόχος μου είναι να υπηρετεί ο Δήμος τους δημότες του και όχι τα συμφέροντα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε με συλλογική προσπάθεια και σκληρή δουλειά, έχοντας όμως και τη στήριξη του κράτους, αφού είναι αναγκαία η οικονομική αρωγή από το κράτος για να υλοποιηθούν σειρά έργων, απαραίτητων για την πόλη. Το μήνυμά μου απευθύνεται προς όλους τους δημότες.


Είναι μήνυμα ανασύνταξης και ανόρθωσης, είναι μήνυμα αγώνα για την Πάφο που μας αξίζει. Μηδενική ανοχή σε φαινόμενα σήψης και διαφθοράς. Μπορούμε να καταστήσουμε την Πάφο το φωτεινό παράδειγμα μιας νέας αρχής. Αυτόν τον αγώνα είμαι έτοιμος να τον δώσω με εντιμότητα, τόλμη και αποφασιστικότητα, μαζί με τον κάθε ένα δημότη της Πάφου. Αυτόν τον αγώνα καλώ τους συνδημότες μου να τον δώσουμε όλοι μαζί και να νιώσουμε και πάλι περήφανοι για την πόλη μας. Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.
«Κόμμα μας είναι η Πάφος»
- Προβάλλετε την υποψηφιότητά σας ως ανεξάρτητη. Δεν θεωρείτε πως κάτι τέτοιο δεν πείθει, καθώς είναι γνωστό πως προέρχεστε από τον Δημοκρατικό Συναγερμό;

- Δεν έχω αρνηθεί ότι προέρχομαι από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Όμως τούτη την ώρα δεν έχουν προτεραιότητα οι κομματικές και ιδεολογικές ταυτότητες. Τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε για την πόλη μας. Αν δεν καταστήσουμε σαφές ότι κόμμα όλων μας πρέπει να είναι η Πάφος, δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε τη συλλογική δουλειά όλων μας για τον κοινό μας στόχο. Η στάση και η παρουσία μου, άλλωστε, ως Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Πάφου, εγγυώνται ότι την ώρα που διακυβεύοντο θέματα αρχών και διαφάνειας δεν δίστασα να συγκρουστώ.


Γνωρίζω πολύ καλά ότι εάν οι συνδημότες μου με εμπιστευτούν ως νέο Δήμαρχο της Πάφου, πρέπει να συνεργαστώ με όλους ανεξαιρέτως, για να υλοποιήσουμε το όραμά μας. Η Πάφος επιβάλλεται να αποτελέσει πρότυπο κάθαρσης. Προτεραιότητά μας είναι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του πολίτη προς τον Δήμο και τον θεσμό του Δημάρχου. Για να συμβεί αυτό πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν έχουν θέση στην πόλη μας τακτικές πολιτικής σκακιέρας και ότι κόμμα μας είναι η Πάφος.