Ενέργεια

Ελπίζουν σε βοήθεια από ΗΠΑ

Η απόφαση του κυπριακού λαoύ θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της λύσης, τονίζει ο ΠτΔ
Τα Ηνωμένα Έθνη επικεντρώνουν την προσοχή τους σε μελέτες για επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της λύσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη Διεθνή Τράπεζα

Πολύ σημαντικές χαρακτήρισε τις επαφές που είχε όλες τις προηγούμενες μέρες στο Σικάγο και τη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού του δόθηκε, όπως είπε, η ευκαιρία να ξεκαθαρίσει, στο ανώτατο επίπεδο, κάποιες ουσιαστικές παραμέτρους του Κυπριακού, όπως η αναγκαιότητα για διασφάλιση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, της συμβατότητας της λύσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και η κατάργηση των ξένων στρατευμάτων και των εγγυήσεων. Μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι κοινή διαπίστωση από τις επαφές που είχε είναι το γεγονός ότι οι αμέσως επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί, τόσο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσο και με τις εκλογές στην Τουρκία. Επιπλέον, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε εκτενώς στον ιδιαίτερο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ σε κάποιες ευαίσθητες θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.


Ερωτηθείς κατά πόσο αναμένει ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα θα τον καλέσει στον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε πως θα εξαρτηθεί από μια σειρά παράγοντες, ενώ αυτό που έχει σημασία, τόνισε, είναι ότι τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι όσο και ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν έχουν επιδείξει ειλικρινές ενδιαφέρον για να συμβάλουν προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κύπρος. «Θα πρέπει να πω ότι κατά την ψεσινή δεξίωση του Προέδρου Ομπάμα είχα την ευκαιρία να τον ακούσω πρώτον εκείνον να επιδεικνύει ενδιαφέρον, αλλά και να εκφράζει την ευαρέσκειά του για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται και την πιθανότητα επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Θα πρέπει να πω ότι ήταν απόλυτα ενήμερος για τα όσα συμβαίνουν και εξεδήλωσε, μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, όπως σας αναφέρω, την απόλυτη στήριξή του στις προς εξέλιξη συνομιλίες», είπε ο Πρόεδρος.
Ανακοίνωση Λευκού Οίκου
Ο Λευκός Οίκος, σε χθεσινή γραπτή του ανακοίνωση αναφορικά με τη συνάντηση του Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, αναφέρει ότι οι δυο άντρες συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, τις διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού και θέματα ενεργειακής ασφάλειας. «Ο Αντιπρόεδρος καλωσόρισε την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση και συμφώνησε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι μία διευθέτηση, που θα επανενώνει τη νήσο σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, θα ξεκλείδωνε τεράστιες ευκαιρίες για όλους τους Κυπρίους». Εξίσου σημαντική ήταν η αναφορά για τη συζήτηση που έγινε, προκειμένου να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου, και να προωθηθεί η ενεργειακή ασφάλεια για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Οικονομικές προκλήσεις
Κληθείς να επιβεβαιώσει ότι θα υπάρξει τεχνική υποστήριξη από το ΔΝΤ, αναφορικά με την πορεία της κυπριακής οικονομίας μετά από ενδεχόμενη λύση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες από πολλές εμπλεκόμενες πλευρές, έτσι ώστε να υπάρξουν μελέτες για την οικονομική πτυχή σε πολλά θέματα, το ενδεχόμενο κόστος λειτουργίας της ομοσπονδίας και ειδικά τη δημιουργία ταμείου γι' αντιμετώπιση μιας από τις θεραπείες που έχουν συμφωνηθεί όσον αφορά τις αξιώσεις των ιδιοκτητών περιουσιών. «Οι θεραπείες που προβλέπονται είναι πλήρης αποκατάσταση, μερική αποκατάσταση, εναλλακτική αποκατάσταση, ανταλλαγή περιουσιών, αποζημίωση. Συνεπώς, η δημιουργία ταμείου, που μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις αξιώσεις, είναι μεγίστης σημασίας, γι’ αυτό και τόσο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, είχα την ευκαιρία να υπερτονίσω την ανάγκη να ληφθεί έγκαιρα πρόνοια, ώστε να αντιμετωπιστεί ένα θέμα μείζονος σημασίας», εξήγησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη επικεντρώνουν την προσοχή τους σε μελέτες τόσο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως και τη Διεθνή Τράπεζα.
Εξαρτάται από το περιεχόμενο
Στο ίδιο πλαίσιο, ερωτηθείς από δημοσιογράφους κατά πόσον ισχύει το γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι εξαντλήθηκαν οικονομικά, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο διεκδικητικοί ούτως ώστε η προώθηση μιας λύσης να είναι πιο εύκολη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια των διαπραγματεύσεων, μέσα σ’ ένα καλύτερο από το παρελθόν κλίμα, με συμφωνίες αλλά και διαφωνίες. Ξέρω ότι είναι πάρα πολύ πρόωρο να πει κανένας αν ο κυπριακός Ελληνισμός θα αποδεχθεί ή θα απορρίψει μια λύση. Εξαρτάται από το περιεχόμενο». Μεταξύ άλλων, κληθείς να σχολιάσει δημοσκόπηση για το πώς βλέπουν οι Κύπριοι τη λύση, είπε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για δημοσκοπήσεις, που να θέτουν αορίστως το κατά πόσο κάποιοι δέχονται ή απορρίπτουν. «Θέλω να πιστεύω ότι το σύνολο του κυπριακού Ελληνισμού θέλει λύση. Αλλά το θέλει λύση εξαρτάται και από το περιεχόμενο της λύσης», επανέλαβε, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν θα υπάρξουν χρονοδιαγράμματα.