Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 38 ΧΡΟΝΙΑ

Διαβουλεύσεις Βάλντχαϊμ - Κουεγιάρ
«ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΒΑΛΝΤΧΑΪΜ-ΚΟΥΕΓΙΑΡ - Στόχος ο Απρίλιος για τις συνομιλίες», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 12 Οκτωβρίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Σύμφωνα με πληροφορίες μας από διπλωματικές πηγές, ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο κ. Πέρεζ ντε Κουεγιάρ ανέβαλε την επιστροφή του στην Κύπρο, που είχε προγραμματισθεί γι’ αυτήν την εβδομάδα, για αργότερα.
Η αναβολή της επιστροφής του κ. Κουεγιάρ έγινε, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, διότι ο ειδικός αντιπρόσωπος συνεχίζει τις διαβουλεύσεις του με τον κ. Βάλντχαϊμ, με κύριο στόχο την προετοιμασία του εδάφους για την επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών στις αρχές του 1978.
Επιδόματα συνταξιούχων
Αύξηση των συντάξεων κατά 30% κι αναθεώρηση κι άλλων επιδομάτων το συντομώτερο δυνατόν εντός του 1978 ζητούν οι 38.000 των συνταξιούχων που υπάγονται στο κρατικό Σχέδιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σε υπόμνημα προς τον Υπουργό Εργασίας, που ενέκρινε χθες η Τρίτη Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της ΕΚΥΣΥ, αναφέρεται ότι η επαναφορά των συντάξεων και άλλων παροχών στο ύψος που ήσαν πριν από τον Ιούλιο του 1974 έγινε μόνο στις ονομαστικές κι όχι στις πραγματικές τους αξίες, αφού με την άνοδο των τιμών η αγοραστική τους αξία μειώθηκε κατά 25% περίπου.
Μαχαίρωσε την πεθερά και την κόρη του
Επταετή φυλάκιση επέβαλε χθες το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας στον Χ. Χ. Μ., 44 χρονών, οικοδόμο, από τη Λευκωσία, ο οποίος παραδέχθηκε ενοχή ότι στις 19 Ιουνίου 1977 επετέθη με μαχαίρι εναντίον της πεθεράς του και της μεγάλης κόρης του, προκαλώντας τους οδυνηρή σωματική βλάβη στο πρόσωπο.
Οικονομική συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου
Μπορεί και πρέπει ν' αναπτυχθούν οι εξαγωγές από την Ελλάδα προς την Κύπρο. Μπορεί και πρέπει να πολλαπλασιασθούν οι εξαγωγές από την Κύπρο στην Ελλάδα για εξισορρόπηση του παθητικού που έχουμε στις εμπορικές συναλλαγές με τη μητέρα πατρίδα. Μπορεί και πρέπει να συνεργασθούν οι οικονομικοί παράγοντες της Ελλάδας και της Κύπρου στον Εμπορικό, Βιομηχανικό, Επιχειρηματικό γενικώτερο τομέα. Μπορεί και πρέπει η συνεργασία να προσλάβει τον χαρακτήρα Κοινοπραξιών με σοβαρές επενδύσεις ελλαδικών κεφαλαίων στην Κύπρο για μια μεγιστοποιημένη παραγωγή, που ν’ απευθύνεται όχι μόνο στους πάγιους χώρους κυπριακών εξαγωγών, αλλά πρωτίστως στις νεοαναπτυσσόμενες Αγορές της Εγγύς Ανατολής του Αραβικού χώρου, της υπό Ανάπτυξη Αφρικής. Πάνω σ’ αυτά τα δεδομένα, που έκριναν από πολλού αδιαμφισβήτητα τόσο τα Υπουργεία Εμπορίου Ελλάδας και Κύπρου, όσο και ο Εμποροβιομηχανικός Κόσμος των δύο χωρών, ύστερα από βαθειά μελέτη και έντονο προβληματισμό άρχισε χθες πρακτική μελέτη υλοποιήσεως των ιδεών και προθέσεων στα γραφεία του ΚΕΒΕ στην Λευκωσία.