Ενέργεια

Διαφωνία στο «κοινό» όραμα

Για δείπνο στην «πράσινη γραμμή» πήγαν Αναστασιάδης και Ακιντζί μετά την άκαρπη συνάντηση
Οι ηγέτες αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ακόμη σοβαρή δουλειά ενώπιόν τους και επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να εντείνουν σημαντικά τον ρυθμό των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε

Άκαρπη υπήρξε η χθεσινή μαραθώνια συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αφού, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, δεν σημειώθηκε καμία αξιόλογη πρόοδος, με τις διαφωνίες σε διάφορα θέματα να εξακολουθούν να υφίστανται. Έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, που άρχισαν λίγο μετά τις έξι το απόγευμα και ολοκληρώθηκαν στις δέκα το βράδυ, οι δυο ηγέτες, αφού συμφώνησαν ότι διαφωνούν, αποφάσισαν, με πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη, να μεταβούν για δείπνο στο εστιατόριο «Chateau Status», σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί, έστω και επικοινωνιακά, το θετικό κλίμα στην εν εξελίξει διαδικασία. Στο δείπνο παρευρέθησαν επίσης οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, όπως και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
Εναρμόνιση με κεκτημένο
Σύμφωνα με δηλώσεις του Νορβηγού Διπλωμάτη, μετά το πέρας της συνάντησης, οι δυο ηγέτες αποφάσισαν να συνεχίσουν με πιο εντατικό ρυθμό τις διαπραγματεύσεις τους το επόμενο διάστημα. Αν και πληροφορίες έκαναν λόγο αρχικά για αναλυτικό-κοινό έγγραφο των διαπραγματευτών που θα ετίθετο ενώπιον των δύο πλευρών, και που θα περιείχε τις αποκλίσεις και διαφωνίες σε σημαντικές πτυχές του Κυπριακού, εντέλει το έγγραφο αυτό δεν ολοκληρώθηκε. Εντούτοις, πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο πλευρές επικεντρώθηκαν στη συζήτηση των διαφορών, όπως αυτές προέκυψαν από διάφορα έγγραφα που τέθηκαν ενώπιόν τους.
Εναρμόνιση με κεκτημένο
Στην κοινή δήλωση, την οποία ανέγνωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ, αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες συνέχισαν τη συζήτηση σε εκκρεμούντα ζητήματα και ότι έχοντας επίγνωση της ανάγκης να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα δυναμική, είχαν μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για τα υπόλοιπα θέματα στα οποία καταγράφονται διαφορές και έδωσαν οδηγίες στους διαπραγματευτές για το πώς θα συνεχίσουν. Μεταξύ άλλων, η δήλωση αναφέρει, επιπλέον, ότι οι ηγέτες χαιρέτισαν την έναρξη των εργασιών της δικοινοτικής ad hoc επιτροπής σχετικά με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που αποσκοπούν στην προετοιμασία της μελλοντικής εφαρμογής του κεκτημένου στην τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία, κατά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας λύσης. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που διάβασε ο κ. Έιντε, οι ηγέτες αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ακόμη σοβαρή δουλειά ενώπιόν τους και επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να εντείνουν σημαντικά τον ρυθμό των διαπραγματεύσεων μετά την επόμενη συνάντησή τους, την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.
Διαφορετική αντίληψη της διζωνικότητας
Ο Μουσταφά Ακιντζί, επιστρέφοντας για λίγο στα κατεχόμενα, πριν μεταβεί στο εστιατόριο για το δείπνο, έκανε λόγο για δύσκολη διαδικασία με σκαμπανεβάσματα. Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η ε/κ πλευρά έθεσε τις κόκκινες γραμμές της σχετικά με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τη διζωνικότητα και την πληθυσμιακή πλειοψηφία, ο κατοχικός ηγέτης απάντησε: «Βεβαίως και συζητήθηκε. Σε αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε κάτι που να αφορά κόκκινη γραμμή. Πώς μπορούμε σε αυτά τα θέματα να ξεπεράσουμε τις διαφορές απόψεων, δηλαδή οι δύο πλευρές εργάζονται πάνω στο πώς θα επιλύσουν αυτό το θέμα. Γνωρίζετε ότι, δυστυχώς, χωρίς να υπάρχει λύση, η μία πλευρά έγινε μέλος της ΕΕ.


Γι' αυτό γίνεται λίγο περισσότερο η αναφορά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά, όπως έχει υπενθυμιστεί, το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 αναφέρεται στον σεβασμό στις αρχές της ΕΕ και ταυτόχρονα γίνεται σαφής αναφορά στη διαφύλαξη του χαρακτήρα της ομοσπονδιακής δομής, που θα περιλαμβάνει την πολιτική ισότητα, μιας ομοσπονδιακής δομής, διζωνικής, δικοινοτικής, ως μια παράμετρος των ΗΕ που έχει καταστεί». Εδώ, πρόσθεσε, βγαίνει προς τα έξω το πώς καταλαβαίνει ο καθένας τη διζωνικότητα. «Εγώ έχω εξηγήσει πολλές φορές τι καταλαβαίνω, δεν υπάρχει λόγος να το επαναλάβω. Και αυτοί εξήγησαν τι καταλαβαίνουν», είπε, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να πει τώρα ότι σε αυτό υπάρχει συμφωνία.
Στη σκιά δηλώσεων Ακιντζί
Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη σκιά των δηλώσεων Ακιντζί, οι οποίες ενόχλησαν την ελληνοκυπριακή πλευρά. Συγκεκριμένα ο Ακιντζί, μιλώντας στον τουρκοκυπριακό Τύπο μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη Νέα Υόρκη, είχε κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, οι οποίες είναι σημαντικό να γίνουν πρωτογενές δίκαιο και για ανάγκη εξεύρεσης τρόπων, ώστε η τ/κ κοινότητα στη δική της περιοχή να μπορεί να έχει την περιουσιακή και πληθυσμιακή πλειοψηφία.?
Μπλόκο στα τουρκικά κεφάλαια
Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε χθες ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων 23 και 24 της Τουρκίας, ενόσω η χώρα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Συγκεκριμένα ο κ. Κασουλίδης, μιλώντας κατά τη διάρκεια συζήτησης σε γεύμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, σε σχέση με τον ρόλο της Τουρκίας στη μεταναστευτική κρίση, σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη όπως η ΕΕ συνεργαστεί με την Τουρκία γι' αντιμετώπιση των μεταναστευτικών πιέσεων που αντιμετωπίζει η χώρα και που επηρεάζουν την Ευρώπη. «Δεν πρόκειται, όμως, η Κύπρος να συναινέσει στο άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων 23 και 24, ενόσω η Τουρκία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως η αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005», υπογράμμισε ο κ. Κασουλίδης, ως απάντηση σε όσους θεωρούν το άνοιγμα των εν λόγω κεφαλαίων ως μέσο εξευμενισμού της Τουρκίας για τη συνεργασία της στο μεταναστευτικό.