Σημερινά

Οδική συνείδηση εδώ και τώρα!

Τις τελευταίες μέρες καταγράφηκαν μια σειρά από θανατηφόρες τροχαίες συγκρούσεις. Για τον λόγο αυτό έγιναν συσκέψεις σε Αστυνομία και Εθνική Φρουρά, και ελήφθησαν σειρά μέτρων. Μέτρα που ωστόσο δεν πρόκειται να έχουν κανένα, μα κανένα αποτέλεσμα, εάν όλοι μας δεν αποκτήσουμε οδική συνείδηση. Εάν δεν καταλάβουμε ότι κάποιος μάς περιμένει στο σπίτι. Εάν δεν καταλάβουμε ότι ακόμα και με τη δική μας ζωή δεν μπορούμε να παίξουμε, πόσω μάλλον να καθορίσουμε τη ζωή των άλλων. Εάν δεν καταλάβουμε ότι η ζωή μια φορά μάς δίνεται και όποιο λάθος κάνουμε, δεν μπορούμε με τίποτα να στρέψουμε τον χρόνο πίσω για να το διορθώσουμε. Για τον λόγο αυτόν, το επαναλαμβάνω, απαιτείται να αποκτήσουμε όλοι μας οδική συνείδηση, έχοντας στον νου μας τα εξής σημαντικά, τα οποία μπορούν να μας σώσουν από του Χάρου τα δόντια:
1. Ακολουθούμε πιστά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
2. Τηρούμε πάντοτε τα όρια ταχύτητας, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν τέθηκαν τυχαία.
3. Φοράμε πάντα ζώνη ασφαλείας και προστατευτικό κράνος.
4. Δεν οδηγούμε αφού πιούμε, ακόμα κι αν νομίζουμε πως είμαστε το πιο γερό ποτήρι και ότι είμαστε έμπειροι οδηγοί.
5. Δεν προσπερνάμε λεωφορεία κι οχήματα, αν δεν είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει ο απαραίτητος χώρος και ο αναγκαίος χρόνος για την προσπέρασή μας.
6. Δεν μιλάμε και δεν παίζουμε με το κινητό όταν οδηγούμε.
7. Σεβόμαστε τους άλλους οδηγούς στο οδικό δίκτυο και δεν θέτουμε τη ζωή τους σε κίνδυνο, επειδή θέλουμε να το παίξουμε μάγκες και να δείξουμε ότι είμαστε, τάχατες, καλύτεροι οδηγοί από ́κείνους.
8. Δεν περνάμε με κόκκινο φανάρι ακόμη και στους πιο ασήμαντους δρόμους.
Εάν βάλουμε κατά νου τα πιο πάνω, τότε και οι οδικές συγκρούσεις θα μειωθούν και τα θανατηφόρα ατυχήματα. Μόνο έτσι δεν θα θρηνούμε κάθε τρεις και λίγο νέους στην άσφαλτο, γιατί ακόμα κι αν όλοι οι αστυνομικοί βγουν στους δρόμους, πράγμα αδύνατο γιατί δεν μπορούν να αστυνομεύσουν το κύριο και το δευτερεύον οδικό δίκτυο την ίδια ώρα, εάν δεν έχουμε την απαραίτητη και υποχρεωτική oδική συνείδηση, ατυχήματα θα γίνονται και συνανθρώπους μας θα χάνουμε στην άσφαλτο, αναζητώντας τι πήγε λάθος, μέχρι το επόμενο θανατηφόρο. Σεβόμαστε τη ζωή μας και τη ζωή των γύρω μας και αποκτάμε οδική συνείδηση.