Ενέργεια

Οι εργολάβοι της Διζωνικής…

Άνοιγμα κοινού γραφείου στην περιοχή του Λήδρα Πάλας ανακοίνωσαν ΟΣΕΟΚ και ΚΤΙΜΒ
Ε/κ και Τ/κ εργολάβοι ζητούν όπως υπάρξουν οι απαραίτητες πρόνοιες, προκειμένου η ανοικοδόμηση του νησιού μετά τη λύση να υλοποιηθεί από Κύπριους εργολήπτες

Την απόφαση για άνοιγμα κοινού γραφείου στην περιοχή του Λήδρα Πάλας ανακοίνωσαν χθες Ε/κ και Τ/κ εργολάβοι, σύμφωνα με δηλώσεις του Πρόεδρου της τ/κ Συντεχνίας Εργολάβων (ΚΤΙΜΒ) Τσαφέρ Κιουρτσαφέρ, μετά από συνάντηση της Ομοσπονδίας Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) και της ΚΤΙΜΒ με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον τ/κ Τύπο ο κ. Κιουρτσαφέρ, οι δυο συντεχνίες εργολάβων ζήτησαν τη σύσταση κοινής επιτροπής για την ανοικοδόμηση, κάτι το οποίο, όπως αναφέρθηκε, καλωσόρισαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων.
Στήριξη στις διαπραγματεύσεις
Στα επόμενα δέκα χρόνια μαζί με την επίλυση του Κυπριακού υπάρχει και μια σημαντική προοπτική για τον τομέα των κατασκευών, δήλωσε ο κ. Κιουρτσαφέρ, εκφράζοντας παράλληλα την αποφασιστικότητα για στήριξη των απευθείας διαπραγματεύσεων, ούτως ώστε, είπε, να μη χαθεί η ευκαιρία για λύση. Αναφερόμενος, επιπλέον, στη συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, είπε ότι αυτή ήταν πολύ παραγωγική και κατά τη διάρκειά της συνομίλησαν λεπτομερώς για σειρά ζητημάτων.
Σύμφωνη και η UNDP
Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της τ/κ Συντεχνίας σημείωσε ότι το γραφείο που θα ανοιχθεί από κοινού από Ε/κ και Τ/κ εργολάβους θα βρίσκεται στην περιοχή του Λήδρα Πάλας, και είναι αυτό που χρησιμοποιούσαν ο Δήμος Λευκωσίας και ο λεγόμενος δήμος της κατεχόμενης Λευκωσίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το αίτημά τους για χρήση του γραφείου έγινε αποδεκτό και τυγχάνει της στήριξης των δυο ηγετών, ενώ το θέμα βρήκε θετική ανταπόκριση και από την UNDP.
Οι δυο συντεχνίες εργολάβων, ισχυρίστηκε ο κ. Κιουρτσαφέρ, μπορούν να υλοποιήσουν από κοινού πολλά πράγματα, όπως η ανακύκλωση μεγάλης ποσότητας οικοδομικών απορριμμάτων που θα προκύψουν μετά τη λύση του Κυπριακού και την ανοικοδόμηση, με επίκεντρο την πολιτιστική κληρονομιά στην «πράσινη γραμμή» και στην περιοχή των Βαρωσίων. Ο κ. Κιουρτσαφέρ είπε, επίσης, ότι θα υπάρξει μεγάλη οικονομική προοπτική μετά τη λύση.
Αναστήλωση ιστορικών μνημείων
Οι ε/κ και τ/κ συντεχνίες ΟΣΕΟΚ και ΚΤΙΜΒ επέδωσαν, όπως μετέδωσαν τα τ/κ ΜΜΕ, επιστολή προς τον κατοχικό ηγέτη, παρουσιάζοντάς του τις κοινές τους θέσεις, ζητώντας μεταξύ άλλων συμμετοχή εκπροσώπων τους στις ειδικές επιτροπές για την επίλυση του Κυπριακού. «Ζητούμε οι εκπρόσωποί μας να συμμετέχουν και να καταθέτουν εισηγήσεις για θέματα που αφορούν τον Κατασκευαστικό Τομέα, και θα ενημερώνουν τα Συμβούλιά τους για την πορεία των διαπραγματεύσεων», αναφέρει η επιστολή, ζητώντας επιπλέον όπως η «αναστήλωση ιστορικών μνημείων και άλλων κτιρίων εντός της νεκρής ζώνης γίνει από κοινοπραξίες εργοληπτών από τις δύο κοινότητες».
Άντληση ευρωπαϊκών κεφαλαίων
Σύμφωνα με τους εργολάβους των δυο πλευρών, «θα βοηθήσει τις εργοληπτικές επιχειρήσεις σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και ταυτόχρονα θα φέρει σε επαφή τους εργαζομένους, για ανάπτυξη δυνατών σχέσεων επαναπροσέγγισης». Στο περιεχόμενο της επιστολής αναφέρεται «η δημιουργία και λειτουργία κοινού γραφείου εξυπηρέτησης των Ε/κ και Τ/κ εργολάβων εντός της νεκρής ζώνης», με την επισήμανση ότι «η λειτουργία αυτού του γραφείου θα βοηθήσει τους εργολάβους στη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα και στην άντληση κεφαλαίων για κοινές δραστηριότητες».
Μνημόνιο Συναντίληψης
Προκειμένου επίσης να εξασφαλιστεί η ανοικοδόμηση του νησιού από Κύπριους εργολήπτες μετά τη λύση, οι Ε/κ και Τ/κ εργολάβοι ζητούν όπως υπάρξουν οι απαραίτητες πρόνοιες. «Ευελπιστούμε ότι τα προαναφερθέντα θα αξιολογηθούν ως σημαντικά, ώστε να προωθηθεί η υλοποίησή τους, μέσω των κοινών συναντήσεων των δύο πλευρών», σημειώνουν. Υπενθυμίζεται ότι ΟΣΕΟΚ και ΚΤΙΜΒ έχουν συνυπογράψει Μνημόνιο Συναντίληψης στις 23 Μαΐου 2014, το οποίο επισυνάπτεται στην επιστολή και αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, οι οργανώσεις πραγματοποιούν συναντήσεις συζητώντας τα κοινά θέματα του κλάδου, αλλά και θέματα που άπτονται της λύσης του κυπριακού προβλήματος».