Ενέργεια

Εμμένουν σε θέματα αρχών

Οι εγγυήσεις στο επίκεντρο της πρώτης επίσημης επίσκεψης του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Κύπρο
Το Κυπριακό, θέματα οικονομίας, ενέργειας, καθώς και τις επενδυτικές προοπτικές κινεζικών εταιρειών στο νησί συζήτησαν χθες Αναστασιάδης και X? Jinping

Επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κίνας πραγματοποίησε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά την οποία και έλαβε την υποστήριξη του Πεκίνου στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, η οποία θα βασίζεται σε θέματα αρχών. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνάντησε χθες τον Πρόεδρο X? Jinping, στο Προεδρικό Μέγαρο στο Πεκίνο, στην παρουσία μελών των αντιπροσωπιών και των δύο χωρών, όπου εκτός από το Κυπριακό συζήτησαν επίσης θέματα οικονομίας, ενέργειας, καθώς και τις επενδυτικές προοπτικές κινεζικών εταιρειών στο νησί. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά την πολυμερή συνάντηση του Προέδρου της Κίνας με τους ηγέτες των κρατών οι οποίοι έλαβαν μέρος την Τετάρτη στη Σύνοδο Ασιατικών Πολιτικών Κομμάτων για την Οδό του Μεταξιού.
Πρόσκληση για επίσκεψη
Αφού αρχικά ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κίνας για την πρόσκληση και τη θερμή φιλοξενία που του επεφύλαξε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η επίσκεψή του στην Κίνα ήταν υψηλά στις προτεραιότητές του από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας. «Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε, ώστε να ενισχύσουμε περαιτέρω τις ήδη εξαίρετες σχέσεις μεταξύ των χωρών μας σε όλους τους τομείς», όπως η οικονομία, το εμπόριο και οι επενδύσεις, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος απηύθυνε πρόσκληση στον Κινέζο ομόλογό του για επίσκεψη στην Κύπρο σε χρόνο που θα καθοριστεί μέσω της διπλωματικής οδού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ο μοναδικός Ευρωπαίος ηγέτης που έλαβε μέρος στη Σύνοδο της Τετάρτης.
Επιμένουν σε θέματα αρχών
Από την πλευρά του ο Κινέζος Πρόεδρος, καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας, χαιρέτισε την παρουσία του κ. Αναστασιάδη στη Σύνοδο της Τετάρτης και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις εξαίρετες σχέσεις της Κίνας με την Κύπρο, και την αμοιβαία επιθυμία των δύο χωρών για περαιτέρω ανάπτυξή τους σε όλους τους τομείς.
Ο Πρόεδρος X? Jinping επανέλαβε, ακόμα, τις θέσεις αρχών της χώρας του στο Κυπριακό και εξέφρασε τη στήριξη της Κίνας στη διαδικασία για επίλυση του προβλήματος και επανένωση της νήσου.
Προώθηση συνεργασίας
Παράλληλα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Αναστασιάδης είχε επίσης συνάντηση και με τον Αντιπρόεδρο της Κίνας Li Yuanchao, ο οποίος, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Γνωρίζουμε ότι έχετε επισκεφθεί την Κίνα πολλές φορές και ότι έχετε συμβάλει πολύ στις καλές σχέσεις όχι μόνο μεταξύ των δύο χωρών μας, αλλά και στις σχέσεις της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο Κινέζος Αντιπρόεδρος πρόσθεσε, επίσης, ότι γνωρίζει για την «πολύ καλή συνάντηση» του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της Κίνας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Πεκίνο, η ήδη στενή σχέση συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών αναμένεται να προωθηθεί περαιτέρω.
Ενισχύονται οι σχέσεις
Με τη σειρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίηση «για την εξαιρετικά καλή επίσκεψη στη φίλη χώρα Κίνα», σημείωσε μεταξύ άλλων, «οι άριστες σχέσεις που διατηρούμε ενισχύονται ακόμα περισσότερο και θέλω να πιστεύω ότι η Μεγάλη Ιδέα του Προέδρου για αναβίωση της Οδού του Μεταξιού θα είναι κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά όχι μόνο τις ασιατικές χώρες, αλλά θα αναβιώσει και θα δημιουργήσει καλύτερες σχέσεις και με την Ευρώπη». Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Αντιπρόεδρος της Κίνας παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας, της συζύγου του Άντρης Αναστασιάδη και των μελών της κυπριακής αντιπροσωπίας.
Στην Κύπρο ο Κοτζιάς
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, στο διάστημα μεταξύ 26 και 28 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές που εκκαλείται το ΚΥΠΕ, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είναι «απολύτως ενήμερος» για την τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων και των προβλημάτων που έχουν προκύψει αναφορικά με τις απαιτήσεις της τ/κ πλευράς, για εγγυημένες πλειοψηφίες και μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αθήνα θεωρεί αναμενόμενα τα εμπόδια στη διαπραγμάτευση, σημειώνοντας ωστόσο ότι «πάει να καρποφορήσει η προσπάθεια στο θέμα των εγγυήσεων».


Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρεται πως ο κ. Κοτζιάς, κατά την επίσκεψή του στο νησί, θα υπογραμμίσει πως είναι εκ των ων ουκ άνευ η απαίτηση για τερματισμό του καθεστώτος των εγγυητριών δυνάμεων στην Κύπρο και είναι ταυτόσημη με την απαίτηση για αποχώρηση «και του τελευταίου Τούρκου στρατιώτη από το νησί». Υπενθυμίζεται, ταυτόχρονα, ότι στην ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της ελληνικής κυβέρνησης στη Βουλή των Ελλήνων, ο επικεφαλής της Ελληνικής Διπλωματίας δήλωσε πως «λύση του Κυπριακού με συνεχιζόμενη παρουσία κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο δεν νοείται.


Στο θέμα των εγγυήσεων αναφέρθηκε χθες και ο Γάλλος Υφυπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ ντε Σιρ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενεργού εμπλοκής της ΕΕ στη διαπραγματευτική διαδικασία, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το Παρίσι δεν ευνοεί μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο στο πλαίσιο μιας λύσης του Κυπριακού.