Ενέργεια

Εμμονή Ακιντζί με την εκ περιτροπής

Σε συναντίληψη με Αναστασιάδη για μεταφορά του φυσικού αερίου στην Τουρκία, αναφέρθηκε ο κ. Ακιντζί
Δεν γνωρίζει πλέον ποιος είναι έποικος και ποιος όχι ο κατοχικός ηγέτης, που επιμένει πως στη βάση της πολιτικής ισότητας πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμοστεί η εκ περιτροπής προεδρία

Σε μοναδική ευκαιρία προκειμένου να λυθεί το Κυπριακό αναφέρθηκε ο κατοχικός ηγέτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα «Μιλλιέτ». «Αν λύσουμε το Κυπριακό αυτή την περίοδο το λύσαμε, διαφορετικά είναι δύσκολο», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια της γενιάς μας». Στη συνέντευξή του, ο Μουσταφά Ακιντζί τόνισε επίσης ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι της ίδιας γενιάς και ότι και αυτός (Αναστασιάδης) κατανοεί ότι υπάρχει ανάγκη για λύση. «Μπορεί να γκρεμιστούν τα τείχη, αλλά το σημαντικό είναι να γκρεμιστούν τα τείχη στα μυαλά», είπε ο Τ/κ ηγέτης. Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, δεν μπορεί να είναι λύση μια συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει την ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια και «αυτό το θέλω και για τους εταίρους μας, τους Ε/κ», ανέφερε.


Επιπλέον, για ακόμη μια φορά ο κατοχικός ηγέτης επανέλαβε τη θέση της τ/κ πλευράς, σύμφωνα με την οποία πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε εκ περιτροπής προεδρία. «Αυτό είναι εκ των ουκ άνευ της πολιτικής μας ισότητας», είπε ο Τ/κ ηγέτης, αναφέροντας επίσης ότι το θέμα των εγγυήσεων θα είναι το τελευταίο που θα συζητηθεί και ότι σε αυτό θα μιλήσουν οι εγγυήτριες δυνάμεις.
Υποσχέσεις για περιουσιακό
Αναφορικά με το περιουσιακό, ο κ. Ακιντζί το χαρακτήρισε ως ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια, το οποίο, όπως είπε, θα λυθεί στην πλειονότητά του με αποζημιώσεις. Δήλωσε μάλιστα ότι στις επαφές που έκαναν τούς δόθηκαν υποσχέσεις, αλλά το σημαντικό είναι να τηρηθούν οι υποσχέσεις.
Διαχείριση φυσικού αερίου
Όσον αφορά το πολύ σημαντικό ζήτημα του φυσικού αέριου, ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε πως η διανομή του φυσικού πλούτου, μέσα σε μια περιοχή ειρήνης, είναι σημαντική. Επανέλαβε μάλιστα τη θέση τόσο του ιδίου, όσο και της Άγκυρας, για μεταφορά των φυσικών πόρων της ανατολικής Μεσογείου στην Τουρκία, για να διοχετευτούν στη συνέχεια στην ευρωπαϊκή αγορά, σημειώνοντας πως την ίδια άποψη έχει και ο κ. Αναστασιάδης. «Ασφαλώς να τονίσω ότι αυτά είναι πόροι ολόκληρης της Κύπρου. Οι ειδικοί λένε πως ο πιο έξυπνος τρόπος είναι η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Κύπρος να ενώσουν το φυσικό τους αέριο και να το μεταφέρουν μαζί στην Ευρώπη. Να πω ότι και ο Αναστασιάδης έχει την ίδια άποψη με μένα. Η άποψή του είναι ότι ο πλούτος θα συμβάλει στην ειρήνη της περιοχής», είπε ο Μουσταφά Ακιντζί.
«Συμπατριώτες» μας οι έποικοι
Ερωτηθείς εάν μετά τη λύση θα φύγουν οι έποικοι από την Κύπρο, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως ο ίδιος πλέον δεν ξέρει ποιος είναι έποικος και ποιος όχι, και δεν πρέπει να συζητείται κάτι τέτοιο για τους ανθρώπους που εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο και για χρόνια έζησαν σε αυτά τα εδάφη και δημιούργησαν οικογένεια. «Οι πολίτες της "ΤΔΒΚ"(ψευδοκράτος) είναι όλοι συμπατριώτες μας», είπε.
Λύση γερμανικών προδιαγραφών
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Μιλλιέτ», Ε/κ και Τ/κ ειδικοί έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν την εμπειρία της επανένωσης της Γερμανίας, ως μοντέλο προφανώς για επίλυση του Κυπριακού. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της τ/κ πλευράς Μπαρίς Μπουρτζού, ο οποίος συμμετείχε σε συνέδριο που πραγματοποίησε το ίδρυμα Γκέτε, δήλωσε ότι «η εμπειρία της Γερμανίας θα βοηθήσει πολύ τη διαδικασία στην Κύπρο».


Ο ίδιος ενημέρωσε μάλιστα και τον κατοχικό ηγέτη για τα αποτελέσματα του συνεδρίου, αναφέροντας ότι τους εξήγησαν πώς ξεπεράστηκαν οι διαφορές μεταξύ ανατολικής και δυτικής Γερμανίας. Οι ειδικοί, αναφέρει η «Μιλλιέτ», είπαν στον Μπουρτζού «να είστε θαρραλέοι, κάνετε γρήγορα τα βήματά σας». Στο ίδιο συνέδριο συζητήθηκε επίσης και το ζήτημα του περιουσιακού στο οποίο, σύμφωνα με τον Μπουρτζού, η μέση λύση θα είναι και η πιο ρεαλιστική.