Ενέργεια

Υπενθύμισαν… τα αυτονόητα

Σήμερα η ομιλία του ΠτΔ σε επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνει το ΚΕΒΕ στο Πεκίνο
Οι κυπρογενείς υποχρεώσεις αποτελούν υποχρέωση της Τουρκίας στο πλαίσιο της ενταξιακής της διαδικασίας, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης με αφορμή το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής
«ΟΜΠΑΜΑ και Ερντογάν σημείωσαν τη θετική ώθηση προς μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων στην Κύπρο και υποσχέθηκαν την υποστήριξή τους σε διευθέτηση της σύγκρουσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου

«Το μεταναστευτικό ήταν το κύριο θέμα που απασχόλησε τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αντιλαμβάνεστε ότι η Τουρκία ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων και πιο συγκεκριμένα κάποια ανταλλάγματα που ζητήθηκαν από πλευράς Τουρκίας από την Ε.Ε., ώστε να διαδραματίζει τον ρόλο που διαδραματίζει», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, από το Πεκίνο, προσθέτοντας ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι όποιες αποφάσεις λήφθηκαν ικανοποιούν τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού ο όποιος διάλογος μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας θα συνεχιστεί, λαμβάνοντας υπόψη το διαπραγματευτικό πλαίσιο, καθώς επίσης και τις σχετικές αποφάσεις της Ε.Ε. «Ήταν μια βασική επιδίωξη της δικής μας πλευράς, είναι σημαντικό ότι οι θέσεις μας βρήκαν στήριξη εντός του Συμβουλίου», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Επιτυχία για την Κύπρο
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίηση τού Προέδρου της Δημοκρατίας για την εκπροσώπηση από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, και την άψογη, όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασία που υπήρξε κατά τη διάρκεια της μακράς νύχτας που έλαβεν χώραν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αφού τα αποτελέσματά της κινούνται στο πλαίσιο των επιδιώξεων τής κυπριακής πλευράς. Ερωτηθείς κατά πόσον η στάση της Τουρκίας με όλα όσα έχουν αποφασισθεί σε σχέση και με την Ελλάδα, επηρεάζουν και την Κύπρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε «σίγουρα ο ρόλος της Τουρκίας στο προσφυγικό είναι σημαντικός, είναι κάτι που καταγράφεται, είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.


Την ίδια στιγμή, αυτός ο ρόλος που διαδραματίζεται σήμερα δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι η Τουρκία, σε σχέση με τις ευρωπαϊκές της επιδιώξεις, θα μπορεί να ξεφύγει του πλαισίου που διέπει τις ενταξιακές διαδικασίες της όποιας άλλης χώρας». Γι' αυτόν τον λόγο, πρόσθεσε, ήταν αυτή η θέση της δικής μας πλευράς και μέσα από μια δύσκολη διαπραγμάτευση, οφείλω να αναφέρω, και με τη στήριξη εταίρων μας εντός της Ε.Ε., πετύχαμε ότι ο όποιος διάλογος θα γίνεται λαμβάνοντας υπόψη το διαπραγματευτικό πλαίσιο, καθώς επίσης και τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αποφάσεις όπου οι κυπρογενείς υποχρεώσεις αποτελούν υποχρέωση της Τουρκίας στο πλαίσιο της ενταξιακής της διαδικασίας».
Σανγκάη ο επόμενος σταθμός
Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συνέχισε χθες τις επαφές του στο Πεκίνο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη από τις 14 Οκτωβρίου.
Χθες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε συνέντευξη Τύπου σε κινεζικά ΜΜΕ, ενώ νωρίτερα επισκέφτηκε μαζί με τη σύζυγό του, Άντρη Αναστασιάδη, το Εθνικό Μουσείο της χώρας. Σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται θα μιλήσει σε επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνει το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), στο Πεκίνο, και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τη Σανγκάη. Στο Πεκίνο, τον Πρόεδρο συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, και ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Κίνα, Άγις Λοΐζου.
Τηλεφωνική επικοινωνία
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, Μπαράκ Ομπάμα και Ταγίπ Ερτογάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη το βράδυ, συζήτησαν το θέμα της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους, τον πόλεμο στη Συρία, θέματα που αφορούν την ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής των G20 στην Αττάλεια στα μέσα Νοεμβρίου, καθώς και το Κυπριακό.


«Ο Πρόεδρος Ομπάμα επανέλαβε την καταδίκη του για την τρομοκρατική επίθεση της 10ης Οκτωβρίου στην Άγκυρα και εξέφρασε τα συλλυπητήρια καθώς και την αλληλεγγύη των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των απειλών ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Τουρκία», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε πως οι δυο ηγέτες «σημείωσαν τη θετική ώθηση προς μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων στην Κύπρο και υποσχέθηκαν την υποστήριξή τους σε διευθέτηση της σύγκρουσης». Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, θα βρίσκεται στις 14 Νοεμβρίου στην Κύπρο, ενώ την προηγούμενη μέρα θα επισκεφθεί την Αθήνα.