Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 38 ΧΡΟΝΙΑ

Πολύ καλό το κλίμα
«Προσωπικές διαπιστώσεις του κ. Σπ. Κυπριανού στη Ν. Υόρκη - ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ - για τη συζήτηση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ - ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ Η ΛΗΨΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΩΝ - Διατεθειμένη να εξασκήσει πιέσεις η Αμερική», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 19 Οκτωβρίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα επιτύχει την έγκριση ευνοϊκού ψηφίσματος από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κυπριανού, κατά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη μέσω Αθηνών. Τόσο στη δήλωσή του όσο και στις απαντήσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε το κλίμα στη Γενική Συνέλευση σαν πολύ καλό και φιλικό. Όπως είπε ο κ. Κυπριανού, η επιδίωξη της Κύπρου είναι να εγκρίνει η Γενική Συνέλευση ψήφισμα, που να ζητεί την επιβολή αποφάσεων του ΟΗΕ από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Το λιμάνι της Αμμοχώστου
Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί», στην τελευταία έκδοση της τουρκοκυπριακής «επίσημης εφημερίδας», δημοσιεύονται οι Κανονισμοί για τη λειτουργία «ελεύθερου λιμένα κι ελεύθερης περιοχής στην Αμμόχωστο».
Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα, οι Κανονισμοί που ετοιμάστηκαν από το τουρκοκυπριακό «υπουργικό συμβούλιο» αφορούν στην ασφάλεια, στον έλεγχο και στη φρούρηση του ελεύθερου λιμένα.
Το παρασκήνιο για την εκλογή Αρχιεπισκόπου
Εκλογές και την προσεχή Κυριακή γι’ ανάδειξη 44 λαϊκών και 22 κληρικών γενικών αντιπροσώπων, οι οποίοι, μαζί με τους οφφικιάλιους της Εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα, θ’ απαρτίσουν την εκλογική συνέλευση, που θα εκλέξει τον νέον Αρχιεπίσκοπον Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου. Η εκλογική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου.
Παγκύπρια προσύσκεψη, στο μεταξύ, με θέμα την εκλογή των Γενικών Αντιπροσώπων της προσεχούς Κυριακής επραγματοποιήθη χθες το απόγευμα, στα γραφεία της ΠΕΚ στη Λευκωσία. Σ’ αυτήν πήραν μέρος οι επιτελείς της εκλογής του Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού θρόνου Χρυσοστόμου, Δήμαρχοι πόλεων και άλλοι παράγοντες, οι οποίοι αντίκρυσαν, όπως πληροφορούμεθα, το θέμα μιας πιο αντιπροσωπευτικής εκλογικής συνέλευσης.
Όπως αποκάλυψε σε συντάκτη της εφημερίδας μας κορυφαίος εκλογικός παράγων, εισηγητής της νέας τακτικής για μιαν «αντιπροσωπευτικότερη» Εκλογική Συνέλευση, είναι ο ίδιος ο υποψήφιος Αρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος.