Ενέργεια

Ανένδοτος με… υποχωρήσεις

Συμφωνήθηκε μεγαλύτερη παραμονή εποίκων από το σχέδιο Ανάν, αναφέρει η «Αφρίκα»
Ανυποχώρητη στο άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 η Κυπριακή Δημοκρατία, που δηλώνει, ωστόσο, έτοιμη να συζητήσει το άνοιγμα του κεφαλαίου Οικονομία και Νομισματική Πολιτική

Αν δεν αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δικαιοσύνη, δήλωσε κατηγορηματικά χθες ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, που επισκέφτηκε την Αθήνα προκειμένου να παραστεί στη Διεθνή Διάσκεψη για τον θρησκευτικό πλουραλισμό, τόνισε πως μέχρι στιγμής δεν έχουν αρθεί οι λόγοι για τους οποίους έχουν παγώσει τα εν λόγω κεφάλαια, σημειώνοντας ότι τα έχει μπλοκάρει από το 2009 η Λευκωσία, λόγω άρνησης της Άγκυρας να συμμορφωθεί με το πρωτόκολλο 10.


Εντούτοις, σύμφωνα με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες, Κορνήλιο Κορνηλίου, η Λευκωσία είναι πρόθυμη να συζητήσει το ενδεχόμενο ανοίγματος του κεφαλαίου 17 για την Οικονομία και Νομισματική Πολιτική. Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. υποσχέθηκαν την προηγούμενη βδομάδα να επανεξετάσουν το ζήτημα των ενταξιακών συνομιλιών με την Άγκυρα, τη χρηματοδότηση, αλλά και ευνοϊκότερους όρους θεωρήσεων, ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια που παρέχει η Τουρκία για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Στο ίδιο πλαίσιο, την Κυριακή, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, που επισκέφθηκε την Τουρκία, δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ότι θα μιλήσει στα άλλα μέλη του συνασπισμού για τα αιτήματα της Τουρκίας, που αφορούν την ένταξή της στην ΕΕ, κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά και στην Κύπρο.
Ζητούν πενταμερή οι Τούρκοι
Μεταξύ άλλων, ο κ. Κασουλίδης, αναφερόμενος χθες στο κεφάλαιο των Εγγυήσεων, υπογράμμισε ότι οι προηγούμενες συνθήκες εγγυήσεων που οδήγησαν στην εισβολή και κατοχή δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι οι εγγυήσεις αυτές δεν μπορούν να κάνουν Ε/κ και Τ/κ να νιώσουν εξίσου ασφαλείς. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς, χαρακτήρισε αβάσιμες τις δηλώσεις του Κύπριου ΥΠΕΞ για το σύστημα των εγγυήσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά:


«Η θέση της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει την αποφασιστική της στήριξη για κατάληξη των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων σε δίκαιη, περιεκτική και μόνιμη λύση το συντομότερο, είναι γνωστή για το θέμα των εγγυήσεων», προσθέτοντας ότι «η Τουρκία σε αυτό το ζήτημα διατηρεί τη θέση της για συζήτησή του στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, με τη συμμετοχή και των άλλων εγγυητριών χωρών, σε πενταμερή διάσκεψη». Με διευκρινιστικές του δηλώσεις, ο Ιωάννης Κασουλίδης σημείωσε, επιπρόσθετα, ότι δεν προέβη σε καμία δήλωση που να αποδίδει σε τουρκική πηγή την οποιαδήποτε θέση της Τουρκίας επί του κεφαλαίου των εγγυήσεων.
«Πάντοτε δηλώνω ότι το θέμα αυτό δεν άνοιξε και δεν συζητήθηκε στο τραπέζι των διαπραγματευτών», δήλωσε με γραπτή του δήλωση ο κ. Κασουλίδης με αφορμή δηλώσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα δεν είχε καμία συνάντηση με οποιοδήποτε μέλος της τουρκικής κυβέρνησης, πέραν των κοινωνικών συναντήσεων στο πλαίσιο συνάξεων διεθνών οργανισμών.
Λύση χωρίς εγγυήσεις
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, προσφωνώντας Διεθνή Διάσκεψη στην Αθήνα για τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πολιτισμό στην περιοχή, δήλωσε πως «στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με κύριο άξονα την ασφάλεια και σταθερότητα, μεγάλη συμβολή θα έχει μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, χωρίς στρατεύματα κατοχής, χωρίς τη διατήρηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων».


Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, ο οποίος αναμένεται να επισκεφτεί την Κύπρο την επόμενη βδομάδα, αυτή η λύση θα επιτρέψει στους μεν Τουρκοκύπριους να αισθάνονται ότι η Μεγαλόνησος είναι η πατρίδα τους, στην οποία, όπως είπε, μπορούν και θέλουν να ζήσουν τα παιδιά τους, να ονειρεύονται και να προσδοκούν ένα καλύτερο μέλλον, στους δε Ελληνοκύπριους να ζουν με ασφάλεια και ηρεμία. «Η Μεσόγειος δεν είναι μόνο μια λεκάνη γεωγραφική και ισχυρών γεωπολιτικών συμφερόντων, πριν από όλα είναι μια περιοχή παραγωγής ιστορίας, παραδόσεων, πολιτισμού και επιστήμης, μέσα από έναν συνεχή αλληλοεπηρεασμό ανάμεσα στις πιο διαφορετικές θρησκείες, πολιτισμούς, θεσμικά συστήματα και διαπροσωπικές σχέσεις», τόνισε ο Υπουργός.
Συνάντηση διαπραγματευτών
Την ίδια ώρα, φόρμουλα συνεννόησης αναζήτησαν οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οντζίλ Ναμί, οι οποίοι πραγματοποίησαν χθες νέα συνάντηση, στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Σύμφωνα με δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Αλίμ Σιντίκ στο ΚΥΠΕ, ο Νορβηγός διπλωμάτης «θα προεδρεύσει των συναντήσεων των διαπραγματευτών», που σκοπό έχουν τον περαιτέρω προγραμματισμό της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Εντός της βδομάδας ο κ. Έιντε θα έχει, επίσης, ξεχωριστές συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Συμφωνία για εποίκους
Παράλληλα, η τ/κ εφημερίδα «Αφρίκα» έκανε λόγο χθες για συμφωνία στο θέμα των εποίκων μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η τ/κ εφημερίδα, οι δύο ηγέτες έχουν καταλήξει στο θέμα του αριθμού των εποίκων που θα παραμείνουν στο νησί μετά τη λύση. Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι ο αριθμός αναμένεται να είναι μεγαλύτερος από αυτόν που αναφερόταν στο σχέδιο Ανάν, και, επιπλέον, αν ο αριθμός των Τ/κ είναι 100 χιλιάδες, τότε θα γίνει αποδεκτή η παραμονή 120 χιλιάδων εποίκων.
Μεταστροφή ευρωπαϊκής στάσης
Εξάλλου, ο κ. Κασουλίδης, σε απο κλειστική συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, επανέλαβε ότι όσο η Τουρκία δεν πράττει τα αναγκαία για να αρθούν οι λόγοι που ανάγκασαν την Κυπριακή Δημοκρατία να παγώσει τα κεφάλαια 23 και 24 για την ένταξή της στην Ε.Ε., δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό το άνοιγμά τους. Ταυτόχρονα, όμως, ο Κύπριος Υπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιθυμούν να ανοίξουν τα συγκεκριμένα κεφάλαια.
Και στην ερώτηση, εάν βλέπει και μεταστροφή της θέσης της Γερμανίας με την επίσκεψη Μέρκελ στην Άγκυρα και πιθανή διασύνδεση του ξεπαγώματος των κεφαλαίων με αντάλλαγμα ενισχυμένο ρόλο της Τουρκίας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, απάντησε ότι με αφορμή την αγωνία πολλών χωρών της Ε.Ε. για το προσφυγικό βλέπει αλλαγή στάσης τους στο θέμα του ανοίγματος των κεφαλαίων, και θεωρεί πως αυτό απορρέει από μια λανθασμένη αντίληψή τους πώς μπορεί να
επιλυθεί το μεταναστευτικό και τι πραγματικά μπορεί να προσφέρει σε αυτό η Άγκυρα.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η Κομισιόν διατηρεί επιφυλακτική στάση για το θέμα, θεωρώντας ότι επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει οτιδήποτε όσον αφορά τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας, ενώ επισημαίνει τις συνεχιζόμενες υποχρεώσεις της Άγκυρας τόσο σε πολιτικό όσο και τεχνικό επίπεδο.
ΠτΔ: Δεν εξέλιπαν οι λόγοι άρσης του βέτο
Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε χθες ότι δεν τίθεται αυτήν τη στιγμή θέμα άρσης του βέτο της Λευκωσίας στο θέμα του ανοίγματος κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στην Τουρκία για άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 στον ενταξιακό διάλογο της Άγκυρας.
«Θα έχω συνάντηση τις επόμενες των ημερών με την κ. Μέρκελ και είμαι βέβαιος ότι κατά τη συνεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη θα συζητήσουμε επ' αυτού. Αλλά να σας υπενθυμίσω ότι είχα (εισηγηθεί) από την εκλογή μου και στις προτάσεις που υπέβαλα στον κ. Έρογλου τότε, ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, το άνοιγμα των λιμένων της Τουρκίας, εν τη ουσία την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια που υπαγόρευαν την επιβολή του βέτο από κυπριακής πλευράς. Δεν νομίζω να τίθεται ανάλογο θέμα αυτήω τη στιγμή», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Μέρκελ ότι θα προσπαθήσει να πείσει την Κύπρο, απάντησε: «Είμαι βέβαιος ότι θα προσπαθήσει να πείσει και την Τουρκία για τα όσα έχω αναφέρει».
Χρήσιμο εργαλείο το ευρωπαϊκό κεκτημένο
Κατάκτηση για όλους τους Κυπρίους χαρακτήρισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΕΚ το ευρωπαϊκό κεκτημένο και γενικότερα το περιβάλλον που δημιουργεί η ΕΕ, προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί ένα εργαλείο και για τις δύο Κοινότητες, ούτως ώστε να διασφαλίσουν στο άμεσο μέλλον τα ζωτικά συμφέροντά τους, που σχετίζονται με την εφαρμογή της λύσης και τα πρώτα στάδια της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους. Σε σχετική ανακοίνωσή του, το ΔΣ του ΟΠΕΚ αναφέρει ότι η συμφωνία της επίλυσης πρέπει οπωσδήποτε να διασφαλίζει τον σταδιακό εξελικτικό χαρακτήρα της, με στόχο, σε εύλογο χρονικό διάστημα που η συμφωνία θα προβλέψει, να λειτουργήσει ως φυσιολογικό κράτος - μέλος της ΕΕ.


«Εάν υπάρχουν διαφορές ή διαφωνίες που δεν επιτρέπουν αμοιβαία συμφωνία, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί μπορούν να αξιοποιήσουν τις υφιστάμενες διαδικασίες που διαθέτει η ΕΕ για αξιολόγηση της αξίας και της χρησιμότητας των προσωρινών ή μεταβατικών αποκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, έτσι ώστε να αποφαίνεται σε περιοδικά διαστήματα κατά πόσον αιτιολογούνται, διαφορετικά να τις απαλείψει», καταλήγει.