Ενέργεια

«Υπόσχονται» νερό, ζητούν αέριο

Η ποσότητα του νερού δεν επαρκεί και για την τροφοδότηση των ελεύθερων περιοχών
Ανταλλάγματα στην ε/κ πλευρά από τον αγωγό νερού ζητά ο Ακιντζί, που επιμένει πως ο πιο «λογικός» τρόπος μεταφοράς του φυσικού αερίου είναι ο αγωγός από την Τουρκία στην Ευρώπη

Υπερβολές αλλά και πολλούς κινδύνους φαίνεται να εγκυμονεί η έλευση του νερού από την Τουρκία μέσω υποθαλάσσιου αγωγού στα κατεχόμενα, το οποίο χαρακτηρίζεται ως «έργο του αιώνα». Σύμφωνα λοιπόν με αρκετούς ειδικούς, το μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι αυτή η σύνδεση καθιστά απολύτως εξαρτώμενα τα κατεχόμενα από την Τουρκία.


Παράλληλα, ο κατοχικός ηγέτης φαίνεται πως προσπαθεί να θέσει τα όποια πλεονεκτήματα απορρέουν από τον αγωγό νερού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να εισπράξει ενεργειακά ανταλλάγματα μέσω της μεταφοράς του αγωγού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ προς την Τουρκία. Εντούτοις, σε χθεσινές δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Υδάτων Ανδρέας Μανώλη σημείωσε ότι η ποσότητα νερού που μεταφέρεται από την Τουρκία είναι αρκετά μεγάλη, αλλά όχι σε βαθμό που να επιτρέπει παραχώρηση και στις ελεύθερες περιοχές. Ο ίδιος εξέφρασε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι με τη χρήση του νερού από την Τουρκία θα περιοριστεί η άντληση υπόγειων υδάτων μέσω διατρήσεων.
Το μαργαριτάρι της Μεσογείου...
Εν τω μεταξύ, μονοήμερη παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα πραγματοποίησε χθες ο Τούρκος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιαλτσίν Τοπτσού. Ο Τούρκος αξιωματούχος είχε σειρά επαφών με Τ/κ πολιτικούς και «πολιτειακούς» αξιωματούχους, όπως τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, την «πρόεδρο» της λεγόμενης βουλής Σιμπέλ Σιμπέρ, τον «πρωθυπουργό» Ομέρ Καλίοντζου και τον λεγόμενο «υπουργό» τουρισμού Φαΐζ Σουτσούογλου.


Ο κ. Τοπσού, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του που βρίσκεται στα κατεχόμενα μετά τα εγκαίνια του έργου μεταφοράς νερού, δήλωσε ότι στο νερό μπορούν να δοθούν πολλά επίθετα, όπως το νερό της ειρήνης, της ευμάρειας, της ευημερίας, ευχόμενος όπως το νερό φέρει στον «λαό» του ψευδοκράτους την ευμάρεια, ευημερία, ευτυχία και ενισχύσει την ασφάλεια για το μέλλον. Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, στις επαφές που είχε με τον κ. Σουτσούογλου, συζητήθηκαν θέματα τουρισμού και πολιτισμού, δηλώνοντας ότι το ψευδοκράτος είναι το «μαργαριτάρι της ανατολικής Μεσογείου», αλλά πρέπει να γίνει το διαμάντι του κόσμου σε πολιτιστικά και τουριστικά στοιχεία, και μπορεί να αποκτήσει διεθνή φήμη.
Δελεάζουν με νερό
Από την πλευρά του, ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε πως ο πολιτισμός είναι τρόπος ζωής, σημειώνοντας ότι στον τουρισμό υπάρχουν ιστορικά, πολιτιστικά και τουριστικά στοιχεία που μπορεί να μοιραστεί το ψευδοκράτος με τη διεθνή κοινότητα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, το θέμα του νερού είναι σημαντικό και για τον τουρισμό, αφού, όπου δεν υπάρχει νερό, δεν μπορεί να υπάρξει και ζωή. «Στο παρελθόν μοιραστήκαμε με τους Ελληνοκύπριους τον πόνο, τώρα θέλουμε να μοιραστούμε και τα αγαθά του μέλλοντος», ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι με τους Ε/κ μπορούν να μοιραστούν και το νερό, «αφού εξασφαλίσουμε ότι θα είναι σταθερή η έλευσή του και μέσω της αύξησης της ποσότητας».
Ενεργειακά ανταλλάγματα
Ο κ. Ακιντζί δεν παρέλειψε γι' ακόμη μια φορά να χρησιμοποιήσει τη μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, προκειμένου να ζητήσει ενεργειακά ανταλλάγματα στο ζήτημα του φυσικού αερίου. «Όταν διασφαλιστεί η συνέχιση του έργου, μπορούν να υπάρξουν θετικές συνέπειες όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και γι' άλλους», είπε ο κ. Ακιντζί, προσθέτοντας ότι, όταν αξιολογηθεί μαζί με τα ενεργειακά, στην ανατολική Μεσόγειο, ανοίγει πλέον ένας πλατύς ορίζοντας και μια επωφελής συγκυρία για όλες τις χώρες της περιοχής. «Τα ενεργειακά αποθέματα στην ανατολική Μεσόγειο μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ως σημείο έντασης είτε με μια αντίληψη που μπορεί να είναι επωφελής για όλες τις πλευρές με στόχο την ειρήνη», τόνισε, επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι ειδικοί έχουν πει ότι ο πιο «λογικός» τρόπος μεταφοράς του φυσικού αερίου είναι μέσω της Κύπρου με αγωγό από την Τουρκία στην Ευρώπη.
Ερωτήματα στη Κομισιόν
Το όλο ζήτημα της μεταφοράς του νερού έθεσε χθες ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου. Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηγεωργίου τόνισε ότι, ενώ το έργο διαφημίστηκε ως έργο προσφοράς προς την Κύπρο, στην πραγματικότητα είναι βήμα περαιτέρω πολιτικής και γεωγραφικής ενσωμάτωσης της Κύπρου στην Τουρκία. Παράλληλα ζήτησε από την Επιτροπή να απαντήσει γραπτώς με ποιο τρόπο συμβάλλει στη λύση η υπόσκαψη της διαδικασίας επίλυσης με ένα τέτοιο έργο και με ποιον τρόπο προτίθεται η ίδια να αντιδράσει ή να καταδικάσει αυτήν την πράξη προσάρτησης.
Εγκληματική σιγή
Η όλη εξέλιξη με το ζήτημα του αγωγού έχει θορυβήσει σύσσωμο το πολιτικό σύστημα του τόπου, που καταδικάζει ως παράνομη πράξη την υδατική σύνδεση Τουρκίας - κατεχομένων.
Με ανακοίνωση του χθες, το ΕΛΑΜ εξέφρασε την έκπληξή του, για την «ξαφνική αντίδραση όλων των πολιτικών κομμάτων, που θυμήθηκαν σε μια νύκτα να καταγγείλουν τη μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, με υποθαλάσσιο αγωγό», σημειώνοντας πως «ενώ τόσον καιρό όλοι τους εγκληματικά τηρούσαν σιγήν ιχθύος, ξαφνικά θυμήθηκαν ότι η μεταφορά νερού παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τη νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού αποτελεί παράνομη πράξη και αποσκοπεί στην ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία, στην εδραίωση της κατοχής και στη μεγιστοποίηση της τουρκικής επιρροής και ελέγχου επί της Κύπρου».
Μεταστροφή ευρωπαϊκής στάσης
Εξάλλου, ο κ. Κασουλίδης, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, επανέλαβε ότι όσο η Τουρκία δεν πράττει τα αναγκαία για να αρθούν οι λόγοι που ανάγκασαν την Κυπριακή Δημοκρατία να παγώσει τα κεφάλαια 23 και 24 για την ένταξή της στην Ε.Ε., δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό το άνοιγμά τους.
Ταυτόχρονα, όμως, ο Κύπριος Υπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιθυμούν να ανοίξουν τα συγκεκριμένα κεφάλαια. Και στην ερώτηση, εάν βλέπει και μεταστροφή της θέσης της Γερμανίας με την επίσκεψη Μέρκελ στην Άγκυρα και πιθανή διασύνδεση του ξεπαγώματος των κεφαλαίων με αντάλλαγμα ενισχυμένο ρόλο της Τουρκίας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, απάντησε ότι με αφορμή την αγωνία πολλών χωρών της Ε.Ε. για το προσφυγικό βλέπει αλλαγή στάσης τους στο θέμα του ανοίγματος των κεφαλαίων, και θεωρεί πως αυτό απορρέει από μια λανθασμένη αντίληψή τους πώς μπορεί να επιλυθεί το μεταναστευτικό και τι πραγματικά μπορεί να προσφέρει σε αυτό η Άγκυρα.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η Κομισιόν διατηρεί επιφυλακτική στάση για το θέμα, θεωρώντας ότι επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει οτιδήποτε όσον αφορά τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας, ενώ επισημαίνει τις συνεχιζόμενες υποχρεώσεις της Άγκυρας τόσο σε πολιτικό όσο και τεχνικό επίπεδο.