Ενέργεια

Αναζητούν φόρμουλα συνεννόησης

Διαψεύδει τα τουρκικά δημοσιεύματα περί συμφωνίας στο θέμα του πληθυσμιακού η Κυβέρνηση
Η λύση θα πρέπει να είναι συμβατή με τις βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ και με τα ανθρώπινα δικαιώματα, όμως θα πρέπει να γίνουν και κάποιοι συμβιβασμοί, δήλωσε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε

Υπέρ μιας καλής λύσης και όχι μιας βιαστικής λύσης τάχθηκε χθες ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ο κ. Έιντε, σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Προεδρικού, επανέλαβε πως ο ίδιος δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις απαιτήσεις της τ/κ πλευράς για μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, ξεκαθάρισε ότι «θέλουμε να βρούμε μια λύση που θα είναι πλήρως συμβατή με τις βασικές αξίες και αρχές της ΕΕ, και επίσης τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και ότι δεν πρέπει να θυσιάσουμε τα ατομικά δικαιώματα για τα συλλογικά». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι υπάρχουν συμβιβασμοί που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η διζωνικότητα και η δικοινοτικότητα, αλλά, όπως είπε, δεν πρέπει ποτέ να αυτοί να γίνουν εις βάρος των δικαιωμάτων ατόμων, είτε αυτοί είναι Τ/κ είτε Ε/κ.
Σε «σωστό» δρόμο το περιουσιακό
Χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πολύ εποικοδομητική, ο Νορβηγός Διπλωμάτης είπε: «Όπως γνωρίζετε, οι ηγέτες θα εισέλθουν ίσως στην πιο εντατική φάση των διαπραγματεύσεων», προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν στα επόμενα κρίσιμα βήματα των συνομιλιών. Αναφορικά με το θέμα του περιουσιακού, δήλωσε πως αν και είναι δύσκολο ζήτημα, εντούτοις βρίσκεται στον σωστό δρόμο. «Πρόκειται για διαφορά που υπάρχει εδώ και δεκαετίες, και δεν θεωρώ ότι ουδείς αναμένει ότι ξαφνικά εν μιά νυκτί όλες οι διαφορές απόψεων θα εκλείψουν, αλλά νιώθω έντονα επίσης, καθώς συναντώμαι με τους ηγέτες συχνά, ότι η προσήλωσή τους στην εξεύρεση λύσεων είναι εκεί, ακόμη και αν έχουμε συναντήσει ορισμένες προκλήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, για το πώς ακριβώς θα αντιμετωπίσουμε μερικά από αυτά τα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι», είπε.
Διγλωσσία στη διζωνικότητα
Όσον αφορά το θέμα της διζωνικότητας, στο οποίο υπάρχει διγλωσσία και ερμηνεύεται διαφορετικά από τις δυο πλευρές, πράγμα που παραδέχτηκε και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε: «Υπάρχει μια συμφωνία για όλα όσα αναφέρονται στην κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014, που περιλαμβάνει τη διζωνικότητα, τη δικοινοτικότητα, αλλά επίσης τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Είναι δεσμευμένοι σε αυτά, αλλά και οι δύο πρέπει να βρουν μια κοινή ουσία και μια κοινή γλώσσα». Ο κ. Έιντε είχε χθες συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Βουλής, ενώ τη Δευτέρα συμμετείχε στη συνάντηση των διαπραγματευτών, τους οποίους θα ξανασυναντήσει σήμερα και την Παρασκευή.
Σε κομβικό σημείο η διαπραγμάτευση
Από την πλευρά του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε, μετά το πέρας της συνάντησης, ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κομβικό σημείο, στέλνοντας μήνυμα προσήλωσης στην ανάγκη για σκληρή δουλειά και σκληρή διαπραγμάτευση. Ερωτηθείς κατά πόσο υπήρξε αναφορά εκ μέρους του ΟΗΕ για πολυμερή διάσκεψη την άνοιξη, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «το μόνο που υπάρχει είναι η έκθεση του ΓΓ, που αναφέρεται στο ενδεχόμενο που έχετε επισημάνει. Για να προχωρήσουμε σε μια τέτοια συνάντηση, θα πρέπει να επιλυθούν πολλά θέματα για τα οποία σήμερα υπάρχει διαφωνία».
Διαψεύδουν συμφωνία στο πληθυσμιακό
Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, που κάνουν λόγο για συμφωνία στο θέμα του πληθυσμιακού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία. Εκείνο που μπορώ να αναφέρω για το θέμα, πέραν από το να διαψεύσω αυτά που αναφέρονται, είναι ότι στόχος και θέση της δικής μας πλευράς είναι ότι η δημογραφική αναλογία θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την κατάσταση πραγμάτων του 1960». Σε διευκρινιστική ερώτηση, για το κατά πόσο πρόκειται για την αναλογία 1 προς 4, ο κ. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε ότι «μιλούμε για την κατάσταση πραγμάτων, μιλούμε για τους υπηκόους της Κυπριακής Δημοκρατίας». Εκείνο που έχετε αναφέρει, πρόσθεσε, «είναι ένα άλλο θέμα, υπάρχει συγκεκριμένη θέση της δικής μας πλευράς και δεν υπάρχει συμφωνία, αν θέλετε, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».