Ενέργεια

Τριμερείς ενεργειακές ζυμώσεις

Στην Αθήνα τέλη Νοεμβρίου ο Αλ Σίσι για προετοιμασία της συνάντησης Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας
Την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου, κυρίως σε σχέση με την αναβάθμιση της διώρυγας του Σουέζ, καθώς και την προοπτική ενεργειακής συνεργασίας συζήτησαν Τσίπρας και Αιγύπτιος ΥΠΕΞ

Τη προοπτική γειτονικών ανακαλύψεων φυσικού αερίου, καθώς και τη δημιουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο να καταστούν οι αιγυπτιακές εγκαταστάσεις μεταφοράς και εξαγωγής διαθέσιμες, συζήτησαν τη Δευτέρα ο Διευθύνων Σύμβουλος του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλζι, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι. Σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα «The Cairo Post», ο ισχυρός άντρας της ENI παρουσίασε στον Αιγύπτιο Πρόεδρο το σχέδιο ανάπτυξης του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην αιγυπτιακή ΑΟΖ και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση για επιτάχυνση της διαδικασίας παραγωγής του εν λόγω κοιτάσματος.
Και η Κύπρος στο παιγνίδι
Από την πλευρά του ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα της αιγυπτιακής εφημερίδας, δήλωσε ότι στο όραμα της εταιρείας ΕΝΙ για την περιοχή περιλαμβάνεται και η Κύπρος. «Αυτή είναι μια συζήτηση την οποία είχαμε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας ΕΝΙ, όταν αυτός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μας παρουσίασε το όραμά τους για την περιοχή, που περιλαμβάνει και την Κύπρο και την Αίγυπτο», είπε ο κ. Λακκοτρύπης, προσθέτοντας «Βεβαίως, αυτήν τη στιγμή έχουν μια πολύ μεγάλη ανακάλυψη στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, η οποία προορίζεται για την εσωτερική αγορά και βεβαίως έχουν συζητήσεις με την αιγυπτιακή κυβέρνηση για το θέμα, όπως είχα και εγώ την περασμένη εβδομάδα».
Συντονισμός Αθήνας-Καΐρου
Παράλληλα, το θέμα της ενέργειας βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι. Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας Αιγύπτου, κυρίως σε σχέση με την αναβάθμιση της διώρυγας του Σουέζ, καθώς και η συνεργασία σε ενεργειακά ζητήματα. Μεταξύ άλλων, οι δυο άντρες συζήτησαν τις περιφερειακές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς επίσης και την προοπτική ενεργειακής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.


Κατά τη συνάντηση, επιβεβαιώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στην Αθήνα στα τέλη Δεκεμβρίου, καθώς και η σύγκληση τριμερούς διάσκεψης Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου το ίδιο διάστημα. Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Κοτζιάς, σχολιάζοντας χθες το ζήτημα του αγωγού του νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, δήλωσε πως αυτό συνδέεται με την επιδίωξη ορισμένων και της Τουρκίας, να υπάρξει και ο αντίστροφος αγωγός φυσικού αερίου.
Το όραμα της Ελλάδας
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιταλικός κολοσσός ΕΝΙ έχει παρουσία στην Αίγυπτο από το 1954 μέσω της θυγατρικής του IEOC, μια εταιρεία η οποία υπήρξε πρωτοπόρος στην εξερεύνηση και εκμετάλλευση φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος Abu Maadi το 1967. Η ΕΝΙ αποτελεί τον βασικό παραγωγό υδρογονανθράκων στην Αίγυπτο, με μια ημερήσια παραγωγή 190.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.


Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί σε θέματα υδρογονανθράκων Νίκος Λυγερός και Ηλίας Φώσκολος, ενώ υπήρχαν ήδη έρευνες και μάλιστα εντατικές στην ΑΟΖ της Αιγύπτου πριν από την ανακάλυψη του Λεβιάθαν το 2010 και του Ζορ το 2015, δεν υπολογίζαμε ότι υπάρχουν γιγαντιαία και υπεργιγαντιαία κοιτάσματα στην περιοχή. «Δίχως, όμως, να υπολογίζουν το μοντέλο με τον καρστικό ασβεστόλιθο, που αλλάζει ριζικά τα δεδομένα με τις γεωτρήσεις. Αρκεί να εξετάσουμε την πυκνότητα της παρουσίας των εταιρειών στην περιοχή, για να καταλάβουμε ότι ακόμα και πριν είχαν προοπτικές.


Το γεγονός ότι οι BP, IEOC, TOTAL, ENI, EDISON βρίσκονται όλες στην περιοχή και μάλιστα πολλαπλές φορές, δίνει ενδεικτικά την αξία της προσμονής. Τώρα όμως, με την ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ, όλες οι εταιρείες έχουν ενεργοποιήσει το πρόγραμμα με έμφαση στο νέο μοντέλο», αναφέρουν χαρακτηριστικά σε πρόσφατη ανάλυσή τους, προσθέτοντας, «Αν λοιπόν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι Νότια της Κρήτης έχουμε το ανάλογο, μπορούν όσοι έχουν ένα όραμα για το μέλλον της Ελλάδας, να αντιληφθούν ποιες είναι οι προοπτικές μας Νότια της Κρήτης και πόσο θα αλλάξει η κατάσταση τα επόμενα χρόνια στην περιοχή, αφού θα δούμε και εκεί μιαν ανάλογη πυκνότητα εταιρειών».
Κωλυσιεργία Κυβέρνησης
Για το θέμα της ενέργειας τοποθετήθηκε χθες και η Συμμαχία Πολιτών, με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Ανδρέα Αποστόλου να δηλώνει πως η Κυβέρνηση Αναστασιάδη κωλυσιεργεί, την ώρα που οι γειτονικές μας χώρες προχωρούν δημιουργώντας νέα ενεργειακά δεδομένα. «Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ισραηλινά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ για συνεκμετάλλευση του Οικοπέδου Αφροδίτη.


Όλα αυτά ενισχύουν τις ανησυχίες μας για τα αποτελέσματα της κωλυσιεργίας της Κυβέρνησης Αναστασιάδη γύρω από τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς», αναφέρει ανακοίνωση, εκφράζοντας ωστόσο την ικανοποίηση του κόμματος για τις δηλώσεις του κ. Λακκοτρύπη, με τις οποίες διαψεύδει τα ισραηλινά δημοσιεύματα, αλλά και για τις σημερινές του δηλώσεις ότι συμπεριλαμβάνεται και η Κύπρος στους σχεδιασμούς Αιγύπτου και ENI».


Σημειώνεται επιπλέον ότι για περισσότερη ενημέρωση αλλά και για επαναφορά της Πρότασης του Κινήματος για άμεση σύσταση με Νόμο Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας, η Συμμαχία Πολιτών θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας την ερχόμενη Δευτέρα.