Ενέργεια

«Κοινός» σύμβουλος ο Κιζίλγιουρεκ

Σε σύσταση τριμελούς συμβουλευτικής ομάδας εκ μέρους του Ακιντζί αναφέρεται η «Μιλιέτ»
Διαψεύδει τα περί διορισμού του από τον κατοχικό ηγέτη ο κ. Κιζίλγιουρεκ, κάνοντας λόγο για ανεξάρτητη πρωτοβουλία με σκοπό την προώθηση της ομοσπονδιακής λύσης στα κατεχόμενα
ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ σύστημα στη «νότια Κύπρο» δεν είναι «φιλειρηνικό», ενώ στα κατεχόμενα έχει ελλείψεις, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί

Υπό τον τίτλο: «Ο 'μόνος' σύμβουλος της διαιρεμένης νήσου», η τουρκική καθημερινή εφημερίδα «Μιλιέτ» αναφέρει, σε προχθεσινό της άρθρο, ότι ο Τουρκοκύπριος ακαδημαϊκός Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ο οποίος εκτελεί στην παρούσα φάση χρέη συμβούλου του Προέδρου Αναστασιάδη, θα συμμετάσχει σε ομάδα, με σκοπό την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, με στόχο τη στήριξη της προσπάθειας για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, μέσω του ανταποκριτή της τουρκικής εφημερίδας Σεφά Καραχασάν στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί έχει συστήσει μια «συμβουλευτική ομάδα», η οποία αποτελείται από τον «εκπρόσωπο Τύπου» των κατοχικών αρχών Μπαρίς Μπουρτζού, τον δημοσιογράφο Χασάν Καχβεσίογλου και τον Τουρκοκύπριο ακαδημαϊκό Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.


Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο κ. Κιζίλγιουρεκ, ο οποίος ζει στη «νότια Κύπρο», έχει στενούς δεσμούς με τον πρώην Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο Καχβεσίογλου, ο οποίος αποτελεί μέρος της ομάδα, είπε: «Εμείς, ως υποστηρικτές της λύσης, πραγματοποιήσαμε μια συνάντηση ως ακτιβιστές της ειρήνης». Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ο κ. Κιζίλγιουρεκ πραγματοποίησε συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη την Τετάρτη.
«Δεν διορίστηκα από τον Ακιντζί»
Σε επικοινωνία της «Σημερινής» με τον κ. Κιζίλγιουρεκ, ο ίδιος αρνήθηκε ότι στη συγκεκριμένη θέση έχει διοριστεί από τον ίδιο τον Μουσταφά Ακιντζί, και υποστήριξε ότι το όλο ζήτημα αποτελεί απλώς μια πρωτοβουλία, που σκοπό έχει την προώθηση της ομοσπονδιακής λύσης στα κατεχόμενα. Ερωτηθείς εάν έχει ενημερώσει την ε/κ ηγεσία και κατά πόσο αυτό θα επηρεάζει το έργο του ως σύμβουλος του Προέδρου Αναστασιάδη, ο ίδιος δήλωσε πως δεν πρόκειται για θεσμική θέση επομένως δεν κρίθηκε σκόπιμη η ενημέρωση της Κυβέρνησης. Παράλληλα, ο κ. Κιζίλγιουρεκ ισχυρίστηκε ότι η συγκεκριμένη συνάντηση που είχε με τον κ. Ακιντζί και στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα, δεν αφορούσε το συγκεκριμένο ζήτημα, και πως είχε και κατά το παρελθόν πραγματοποιήσει αρκετές παρόμοιες συναντήσεις. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, αυτοί που εργάζονται για την ομοσπονδία το πράττουν εθελοντικά χωρίς να παίρνουν χρήματα. Από την πλευρά της η Κυβέρνηση, μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, διευκρίνισε στη «Σ» ότι δεν είναι ενήμερη για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Αλλαγές στην παιδεία
Αίσθηση έχει προκαλέσει πάντως και η χθεσινή δήλωση του Μουσταφά Ακιντζί, για το γεγονός ότι μπορεί να συσταθεί μια επιτροπή για την εκπαίδευση στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό. Ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι γίνονται προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά ακόμη δεν έχει συσταθεί η επιτροπή και ισχυρίστηκε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα στη «νότια Κύπρο» δεν είναι «φιλειρηνικό», ενώ στα κατεχόμενα έχει ελλείψεις. «Ένας πολιτισμός ειρήνης θα πρέπει να οικοδομηθεί, ούτως ώστε να υπάρχει μέλλον στην Κύπρο», ανέφερε.