Ενέργεια

Οι ευρωπαϊκοί όροι της Λευκωσίας

Το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης Παυλόπουλου-Ολάντ
Η Τουρκία αναμένεται ν' ανταποκριθεί και στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της για άνοιγμα κεφαλαίων, διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία αναμένεται ν' ανταποκριθεί και στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της προκειμένου ν' ανοίξουν κεφάλαια που την ενδιαφέρουν στην ενταξιακή της πορεία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Σεπτέμβρη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στη Μαδρίτη, αναφέρθηκε σε κατ' ιδίαν συνομιλίες που είχε χθες με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το Κυπριακό και την ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
Προϋπόθεση ευρωπαϊκής λύσης
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Πρόεδρου, «τόσο η κ. Μέρκελ όσο και ο κ. Γιούνκερ όχι μόνο δεν διαφώνησαν, αλλά συμφωνούν ότι είναι απόλυτα θέμα αρχής για την Ε.Ε. ο σεβασμός προς τις ευρωπαϊκές αρχές, τις ευρωπαϊκές αξίες, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά ιδιαίτερα και τις δεσμεύσεις των όποιων κρατών, υποψηφίων κρατών, ενδιαφέρονται είτε να ενταχθούν είτε να ωφεληθούν από πολιτικές της Ε.Ε.».


Στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ΕΛΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση, που θα διασφαλίζει και θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες και που θα είναι σε ευθυγράμμιση με το ευρωπαϊκό δίκαιο, τις αρχές και αξίες της Ε.Ε.». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι μια λύση θα επιτρέψει στην Κύπρο να είναι ενεργό και πολύτιμο κράτος μέλος της Ε.Ε. και θα διευκολύνει, χωρίς να είναι αναγκασμένη να εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων στην Ε.Ε.
Σημαντικός κρίκος η Τουρκία
Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε την Τουρκία ως τον πιο κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα για την επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι «είμαι κάθετος πως μια λύση του Κυπριακού θα είναι επωφελής όχι μόνο για την Κύπρο και το λαό της, αλλά και για την ταραχώδη περιοχή μας, για τις σχέσεις μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας και μεταξύ Ε.Ε.-ΝΑΤΟ». Επιπλέον, εξέφρασε την ελπίδα ότι «η Τουρκία θα ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή», ενώ επανέλαβε και τη δική του δέσμευση να εργαστεί άοκνα για μια λύση του Κυπριακού.
Επιπτώσεις μετανάστευσης
Ευχαριστώντας τον κ. Γιούνκερ για την πιο ενεργό ανάμειξη της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις επί του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε παράλληλα και στην ανθρωπιστική κρίση: «Η Κύπρος συμμερίζεται πλήρως και υιοθετεί την ανθρωπιστική βοήθεια και τις προσπάθειες που γίνονται γι' αυτούς τους ανθρώπους που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν», είπε, προσθέτοντας: «Την ίδια ώρα δεν πρέπει να παραβλέπουμε το μεγάλο βάρος και τις επιπτώσεις στις χώρες που προσφέρουν καταφύγιο στις χιλιάδες των προσφύγων».
Συλλογική αντιμετώπιση προβλημάτων
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο και για τις πρόσφατες σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνοντας πως η Κύπρος βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να συμβάλει θετικά στην εφαρμογή τους, νοουμένου, όπως είπε, ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα σεβαστούν πλήρως και θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Ε.Ε. και όλων των κρατών μελών.


«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε έναν πιο ενεργό ρόλο στις προσπάθειες της Ε.Ε. να αναμειχθεί περισσότερο στην αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει όχι μόνο η νότια περιοχή αλλά και η ανατολική και ιδιαίτερα η Ουκρανία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι αυτή η κρίση μπορεί μόνο να αντιμετωπιστεί αν όλα τα κράτη μέλη επιδείξουν από κοινού αλληλεγγύη και κοινή ευθύνη, αντιμετωπίζοντας τη ρίζα των αιτιών που περιλαμβάνουν και το πρόβλημα στη Μέση Ανατολή.
Συνάντηση διαπραγματευτών
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών πραγματοποίησαν χθες νέα συνάντηση με τη συμμετοχή του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. των Η.Ε. για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, και των μελών της ομάδας εργασίας για το περιουσιακό. Σύμφωνα με τ/κ πηγές, η συνάντηση διήρκεσε τρεις περίπου ώρες, με την εκπρόσωπο της λεγόμενης προεδρίας στα κατεχόμενα Μπαρίς Μπουρτζιού να δηλώνει ότι έγινε προπαρασκευαστικό έργο για την επίλυση δύσκολων και περίπλοκων θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων για το περιουσιακό. Επιπλέον, σύμφωνα με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη στο ΚΥΠΕ, ομάδα νομικών εμπειρογνωμόνων αναμένεται να πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Δευτέρα συνάντηση με τους διαπραγματευτές, με αντικείμενο την ετοιμασία των ομοσπονδιακών νόμων.
Το Κυπριακό συζήτησαν Παυλόπουλος - Ολάντ
Το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στην Αθήνα. «Και θέλω να σας πω, Πρόεδρε, ότι όλοι οι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο την παράταση της κατοχής της Κύπρου», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι η παράταση αυτή πρέπει να τερματιστεί με μία δίκαιη λύση, που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.


Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος χαρακτήρισε το Κυπριακό ως «ευρωπαϊκό θέμα» και υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να στηρίξουν την Κύπρο. «Φυσικά και χρειάζεται να λυθεί το κυπριακό πρόβλημα», πρόσθεσε, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι στηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, «ώστε με διαπραγματεύσεις και διάλογο να φτάσουμε στη λύση».