Ενέργεια

«Αδήριτος ανάγκη» η… Διζωνική

Αντιλαμβάνεται ότι η ΔΔΟ δεν είναι το ιδανικότερο των πολιτευμάτων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
Μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες έστειλε ο ΠτΔ, σε χθεσινή ομιλία του στα αποκαλυπτήρια του μνημείου «Μνήμης και τιμής» στον αγώνα της ΕΟΚΑ στη Χλώρακα

Την κατανόησή του προς όσους δεν θεωρούν τη Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία ως το ιδανικότερο των πολιτευμάτων εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας παράλληλα πως «ήταν, όμως, ως ελέχθη, η αδήριτος ανάγκη και σήμερα όσοι εισηγούνται το αντίθετο θα πρέπει να αναλογιστούν τι είναι το επόμενο».


Σε ομιλία του, που εκφώνησε στα αποκαλυπτήρια του μνημείου «Μνήμης και Τιμής» στον αγώνα της ΕΟΚΑ στη Χλώρακα, ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε πως για πρώτη φορά έχει αξιοποιηθεί ο παράγων Ευρωπαϊκή Ένωση, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες που αποτελούν, όπως είπε, τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. «Δεν ωφελεί αυτή την ώρα να γίνει αποτίμηση των αμαρτιών μετά την ανεξαρτησία», ανέφερε, προσθέτοντας πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός για την ηρωική αυτοθυσία των αγωνιστών, αλλά ταυτόχρονα και να είμαστε έτοιμοι για αυτοκριτική των πολιτικών που ακολούθησαν, όχι οι αγωνιστές, αλλά η πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου διαχρονικά.
«Υποτιμήσαμε και υπερτιμήσαμε»
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε επίσης πως δεν είναι εξ εκείνων που πιστεύουν πως ήταν αναπότρεπτη η πορεία προς την καταστροφή, που πήραν τα πράγματα μετά το 1960. «Δυστυχώς, είτε γιατί υποτιμήσαμε τις διεθνείς συγκυρίες, είτε γιατί υπερτιμήσαμε τις δυνάμεις μας ως προς τις δυνατότητες αντιμετώπισης των όσων μάς έδωσαν ή μας επέβαλαν το Σύνταγμα του 1960, από την άλλη με δεδομένα τα υπερπρονόμια των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι υπακούοντας στους σχεδιασμούς της Άγκυρας, γενικότερα, υπήρξαν συνθήκες που αντί να δημιουργούν τις προϋποθέσεις συνύπαρξης, όπως και ο πρότερος βίος των δύο κοινοτήτων για αιώνες, οδήγησαν τα σφάλματα να διαδέχονται το ένα το άλλο, για να φτάσουμε δυστυχώς στην καταστροφή του ’74», εξήγησε.
Στα μάτια τους αγωνιστές....
Διδασκόμενοι από την Ιστορία, τόνισε, θα πρέπει επιτέλους να βλέπουμε στα μάτια τους αγωνιστές και τις μέλλουσες γενεές, προκειμένου να τους εξηγήσουμε πως κάποια στιγμή αποφασίσαμε όλοι μαζί, ύστερα από 41 χρόνια, ότι δεν δεχόμαστε την απαράδεκτη κατάσταση που σήμερα επικρατεί στην κατεχόμενη Κύπρο. «Κανένας δεν δέχεται την παραμονή κατοχικού στρατού, κανένας δεν δέχεται εγγυήσεις, κανένας δεν δέχεται να συνεχίσει να τουρκοποιείται η κατεχόμενη πατρίδα μας, με κίνδυνο τον οριστικό χαμό ενός μέρους της πατρίδας μας», είπε, προσθέτοντας πως αυτό που υπαγορεύει η Ιστορία και αποτελεί μάθημα για όλους μας είναι να ενώσουμε δυνάμεις.


«Ο κοινός στόχος χαράχθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2009, όπου σε μια μακρά σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου καταλήξαμε, με κάποιες διαφωνίες, στους στόχους ή στα πλαίσια που πρέπει να κινείται η λύση, όπως εξ αδηρίτου ανάγκης υπαγορεύθηκε και ακολουθήθηκε μέσα από Συμφωνίες Κορυφής το ’77, το ’79, αλλά και το 2006, το 2014, αλλά και σε σωρεία ψηφισμάτων του ΟΗΕ και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας με δική μας αίτηση και δικές μας προσφυγές», είπε ο κ. Αναστασιάδης.
Το χρέος της ανατροπής
Αναφερόμενος στις ανησυχίες που εκφράζουν πολιτικά κόμματα και λαός για τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, διερωτήθηκε ποιες θα είναι οι συνέπειες από τη μη λύση και την παραμονή του κατοχικού στρατού ή τη συνέχιση του εποικισμού των κατεχομένων, προσθέτοντας ότι αποτελεί υποχρέωσή μας να αναστρέψουμε αυτή την κατάσταση, και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε. «Έχουμε κινητοποιήσει δυνάμεις με επιρροή, έχουμε πριν και πάνω από όλα για πρώτη φορά αξιοποιήσει τον παράγοντα Ευρωπαϊκή Ένωση, ευρωπαϊκό κεκτημένο, ευρωπαϊκές αρχές και αξίες που αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία επιδιώκουμε να στηριχθεί, έστω και με Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, η λύση του κυπριακού προβλήματος. Αυτό είναι το σημαντικότερο», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Να μην ανασκαλίζουμε το παρελθόν»
Η ένταξη στην Ε.Ε. αποτέλεσε την πρώτη νίκη ενώ η δεύτερη, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, θα έπρεπε να ήταν η εμπλοκή της Ε.Ε. στη διαδικασία επίλυσης, κάτι που έγινε κατορθωτό με τη συνεργασία όλων, και που και οι Τουρκοκύπριοι δεν αρνούνται ότι αυτές θα πρέπει να είναι οι βασικές αρχές, σημείωσε. Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε πως ακούγονται φωνές που βρίσκουν την Κυβέρνηση αντίθετη, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί συγκεκριμένα σε ποιους ακριβώς αναφέρεται. Καθήκον μας, είπε, είναι «να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις που να μας επιτρέψουν να συμβιώσουμε ειρηνικά και να συνδημιουργήσουμε. Να δούμε μπροστά το μέλλον με αισιοδοξία και όχι να ανασκαλίζουμε το παρελθόν που, οπωσδήποτε, με τρίτες παρεμβάσεις οδήγησαν τις δύο κοινότητες στα όσα βιώσαμε και στα όσα ακόμα βιώνουμε ευρισκόμενες η μια χωριστά από την άλλη”.
«Επιδιώκουμε έντιμη ειρήνη»
Επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά ότι δεν επιδιώκεται η επιβολή έναντι κανενός, τόνισε ότι το ζητούμενο είναι επιβληθεί το δίκαιο, το οποίο να αγκαλιάζει, όπως είπε, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, και να βρεθεί μια λύση που να μην παραγνωρίζει τις ανησυχίες των δύο κοινοτήτων. «Αυτό που επιδιώκουμε είναι επιτέλους μια έντιμη ειρήνη, και αυτό θα είναι το μεγαλύτερο μνημόσυνο προς όσους έδωσαν τη ζωή τους, προς όσους αγωνίστηκαν, προς όσους προσδοκούσαν σε μια πατρίδα ελεύθερη».


Μεταξύ άλλων, ο ΠτΔ επανέλαβε τη δέσμευσή του να εργαστεί από κοινού με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, προκειμένου να ανατραπεί η απαράδεκτη, όπως χαρακτήρισε τη σημερινή, κατάσταση, να σταματήσει η πατρίδα μας να θεωρείται κατεχόμενη. «Να απαλλαγούμε δηλαδή από τα κατοχικά στρατεύματα, να δώσουμε και να δημιουργήσουμε ένα κράτος που να είναι ανάλογο με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ και να δώσουμε δικαιώματα στους πολίτες μας ανάλογα και ίσα των υπολοίπων Ευρωπαίων πολιτών», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η Αγία Λαύρα των Κυπρίων
Με αφορμή την παρουσία του στη Χλώρακα, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε την ιστορική σημασία του χωριού στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ εναντίον των Άγγλων. «Εδώ» συνέχισε, «πήραν σάρκα και οστά οι φλογισμένες ιδέες της αποτίναξης του αποικιακού ζυγού, εδώ δόθηκαν οι πρώτοι αγώνες, από εδώ μπήκε στη χώρα μας ο αρχηγός του απελευθερωτικού αγώνα Διγενής και από εδώ ήρθαν τα πρώτα μέσα -όπλα και πυρομαχικά- που πήραν στα χέρια τους και τίμησαν λεβέντες αγωνιστές», είπε, προσθέτοντας:


«Εδώ, λοιπόν, σε αυτή την περιοχή που κτίστηκε αργότερα το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η Αγία Λαύρα των Κυπρίων». Αξίζει να σημειωθεί, πως η εκδήλωση στη Χλώρακα ξεκίνησε με το άναμμα φλόγας που μεταφέρθηκε από τον χώρο άφιξης του Αρχηγού Διγενή, ενώ τελέστηκε τρισάγιο από τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο. Ακολούθησαν τραγούδια από τη χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευαγόρα Παλληκαρίδη, που διεύθυνε ο μουσικός Ζαχαρίας Ευαγγέλου. Μιλώντας στην εκδήλωση, ο καλλιτέχνης του Μνημείου Χρίστος Συμεωνίδης δήλωσε στόχος του ήταν η δημιουργία ενός μνημείου που να μην υπερβαίνει τα όρια αλλά ακριβώς να είναι εκεί στο άκρο της ολοκλήρωσής του, να συμπληρώσει την αγωνιστικότητα και την καταξίωση και να φέρνει συναισθήματα αισιοδοξίας για το μέλλον αυτού του τόπου.


Παράλληλα, ο Πρόεδρος ανέγερσης του Μνημείου Μιχάλης Λεωνίδου ανέφερε πως το γεγονός πως το εναρκτήριο σάλπισμα του αγώνα έγινε από τη Χλώρακα αποτελεί μεγάλη τιμή για τους Χλωρακιώτες, σημειώνοντας πως έπρεπε με κάθε θυσία να τιμήσουν αυτή την επιλογή της οργάνωσης και να φέρουν σε αίσιο τέλος την αποστολή τους. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Χλώρακας Κλεόβουλος Παπακώστας, αφού αναφέρθηκε στην σύλληψη του πλοιαρίου στην Ακτή Ροδαφίνια της Χλώρακας, υπενθύμισε πως στο χωριό δημιουργήθηκε η πρώτη οργανωμένη ανταρτική ομάδα. Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959 Θάσος Σοφοκλέους ανέφερε: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, ταπεινοί προσκυνητές, για να μνημονεύσουμε και να τιμήσουμε τους αγωνιστές του χωριού σας, τους πρωτεργάτες του αγώνα που είχαν την τύχη και την τιμή να υποδεχθούν τον στρατηγό της ΕΟΚΑ, τον στρατηλάτη Διγενή, τον οποίο περιέβαλαν με αγάπη και στοργή».