Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 38 ΧΡΟΝΙΑ

Αισθητή αποδυνάμωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ
«Μετά την επικείμενη αποχώρηση των Φινλανδών - ΑΙΣΘΗΤΗ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ της Ειρηνευτικής Δυνάμεως - Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΝΦΙΚΥΠ; ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 26 Οκτωβρίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Σύμφωνα με πληροφορίες μας από πηγές των Ηνωμένων Εθνών, αναχωρούν τέλος Οκτωβρίου από την Κύπρο οι 220 αξιωματικοί και άνδρες του φινλανδικού αποσπάσματος της Ειρηνευτικής Δυνάμεως της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Το φινλανδικό απόσπασμα, που υπηρετεί στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη από τον πρώτο χρόνο της ιδρύσεώς της (1964), δεν πρόκειται, όπως έχει ήδη δημοσιευθεί, ν’ αντικατασταθεί και έτσι η συνολική δύναμη της Ουνφικύπ θα μειωθεί.
Παράνομη συνουσία
Οι Ναρίν Ερτοκόλ, 22 ετών, εργάτης και Σακίρ Σαμή, 21 ετών, επίσης εργάτης, από την Λευκωσία, νυν εις Λεμεσόν, κατηγορούμενοι ότι στις 9 Οκτωβρίου ήλθαν σε παράνομη συνουσία με τον Αχμέτ Νετζατή, παραπέμφθησαν όπως εκδικασθή η υπόθεσή τους ενώπιον του συνεδριάζοντος Κακουργιοδικείου.
Το χειρότερο για την Τουρκία
Σε ανταπόκρισή του από την Άγκυρα ο Άγγλος δημοσιογράφος Ντέιβιντ Τάνγκα χρωματίζει μιαν αγχώδη εικόνα της τουρκικής οικονομικής καταστάσεως και προβλέπει ότι το χειρότερο δεν έχει έλθει ακόμα στη χώρα.
Ο καφές έχει εξαφανισθεί από την Κωνσταντινούπολη. Αλάτι δεν βρίσκεις στην Άγκυρα. Κάθε ημέρα μπορεί κανείς να διαβάσει στις εφημερίδες ποιο προϊόν βρίσκεται από τους καταναλωτές μόνο στη μαύρη αγορά.
Το Κυπριακό στη Γ.Σ.
Η συζήτηση της κυπριακής προσφυγής ενώπιον της Γενικής Συνελεύσεως των Ηνωμένων Εθνών, που έχει ορισθεί για τις 2-3 Νοεμβρίου, είναι ενδεχόμενο να αναβληθεί για μερικές ημέρες και τούτο γιατί πολλές χώρες έχουν ζητήσει όπως η Γενική Συνέλευση συζητήσει σαν επείγον το θέμα της αεροπειρατείας.
Θανατηφόρα ασθένεια των προβάτων
Μια λοιμώδης αρρώστεια έγινε αιτία να χάσουν την ζωή τους αρκετές δεκάδες πρόβατα στην Επαρχία Λάρνακας και τα Κοκκινοχώρια. Πρόκειται για την «Μπλου Τανκ», που μεταδίδεται στα ζώα από τα αιματοφάγα έντομα και προκαλεί ελκώδη στοματίτιδα με πυρετό και φλεγμονή των βλεννογόνων του αναπνευστικού συστήματος.


Όπως μας ανέφερε ο κτηνιατρικός λειτουργός Λάρνακος, κ. Γιάλλουρος, ειδικό κτηνιατρικό συνεργείο έχει εγκατασταθεί στις Βρυσούλλες και το Φρέναρος για να προλάβει την εξάπλωση της αρρώστειας. Στο συνεργείο περιλαμβάνονται και Άγγλοι εμπειρογνώμονες. Οι ειδικοί αυτοί μοίρασαν στους κτηνοτρόφους δωρεάν φάρμακα για τα ζώα τους και παρέχουν συμβουλές για πρόληψη της αρρώστειας. Η «Μπλου Τανκ» εκδηλώνεται κυρίως την άνοιξη και σταματά να υπάρχει τον χειμώνα με το κρύο.