Ενέργεια

Εμπλοκή των γυναικών ζητά ο ΟΗΕ

Αίτημα GAT προς τους δύο ηγέτες για μεγαλύτερη ανάμειξη των γυναικών στις διαπραγματεύσεις
Ο ΟΗΕ είναι πιο δεσμευμένος από ποτέ στην υποβοήθηση εποικοδομητικών συνομιλιών για εξεύρεση μιας λύσης στο Κυπριακό, δήλωσε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ

«Mε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων τον Μάιο, βλέπουμε μια ανανεωμένη ενέργεια και δέσμευση για μια διαρκή λύση και από τους δύο ηγέτες και τις ομάδες τους», δήλωσε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ, χαρακτηρίζοντας την υφιστάμενη διαδικασία συνομιλιών ως την καλύτερη ευκαιρία επίλυσης των διαφορών. Μιλώντας σε εκδήλωση για τα 70χρονα του ΟΗΕ στο Λήδρα Πάλας, η κα Μπάτενχαϊμ δήλωσε πως η δυναμική που δημιουργήθηκε φέτος πρέπει να αξιοποιηθεί για να δώσει, όπως είπε, στους Κύπριους από όλα τα κοινωνικά στρώματα την ειρηνική λύση, την οποία εδώ και τόσο καιρό ελπίζουν.
Δεσμευμένος ο ΟΗΕ
Μέσω επίσημης ανακοίνωσης, η Αμερικανίδα διπλωμάτις διαβεβαίωσε πως ο ΟΗΕ είναι πιο δεσμευμένος από ποτέ στην υποβοήθηση εποικοδομητικών συνομιλιών για εξεύρεση μιας λύσης που θα φέρει, όπως είπε, διαρκή ειρήνη σ' αυτό το όμορφο νησί. Η αξιωματούχος του ΟΗΕ υπενθύμισε παράλληλα το μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν ότι «μόνο όταν εργαζόμαστε μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κοινές απειλές και να αδράξουμε κοινές ευκαιρίες».
Μεγαλύτερη εμπλοκή γυναικών
Αναφερόμενη στην επέτειο 15 χρόνων από την υιοθέτηση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 1325, για τον δυσανάλογο και μοναδικό αντίκτυπο των ένοπλων συγκρούσεων στις γυναίκες, η κ. Μπάτενχαϊμ είπε ότι «η μεγαλύτερη εμπλοκή των γυναικών στη διαδικασία οικοδόμησης της ειρήνης πρέπει να είναι πηγή περηφάνιας». Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως μέσω των συντονισμένων προσπαθειών των ηγετών της νήσου και των κοινοτήτων, αυτή τη στιγμή πιο πολλές γυναίκες παρά άντρες υπηρετούν ως διαμεσολαβήτριες και σύνδεσμοι στις διαπραγματεύσεις. Τέλος, έκανε ειδική μνεία και στην επικεφαλής της Δύναμης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Αρχιστράτηγο Κριστίν Λουντ, η οποία, όπως είπε, συνεχίζει να ανοίγει τον δρόμο για τις γυναίκες στις ειρηνευτικές αποστολές.
Προτάσεις Συμβουλευτικής Ομάδας για το Φύλο
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, αίτημα προς τους δύο ηγέτες για εκπροσώπηση των φύλων σε αναλογία 30% - 50% στις διαπραγματευτικές ομάδες εργασίας και τις τεχνικές επιτροπές, συμμόρφωση με διεθνή πρότυπα ισότητας των φύλων και καλών πρακτικών των εγγράφων που συντάσσονται για ενσωμάτωση σε μια συμφωνία, αλλά και διαφάνεια, εξέφρασε η Συμβουλευτική Ομάδα για το Φύλο (GAT). Επί τη ευκαιρία της 15ης επετείου της έγκρισης του Ψηφίσματος 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (2000) για τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια, η Ομάδα δήλωσε μέσω επίσημης ανακοίνωσής της, ότι θεωρεί «κάθε ομάδα εργασίας και τεχνικές επιτροπές πρέπει να περιλαμβάνουν ενεργά στελέχη, με εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα ισότητας των φύλων και ειρήνευσης με εντολές να επιμελούνται των αποφάσεων, με γνώμονα την έμφυλη ισότητα».


Σύμφωνα με την GAT, «όλα τα έγγραφα που έχουν συνταχθεί για ενσωμάτωση σε μια τελική ειρηνευτική συμφωνία και το σύνταγμα πρέπει να ελέγχονται ως προς τη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα της ισότητας των φύλων και καλών πρακτικών που σχετίζονται με το Ψήφισμα 1325, ενδεχομένως μέσω της εμπλοκής ειδικού σε θέματα ισότητας των φύλων και ειρήνευσης».