Ενέργεια

Προσγειωμένα αισιόδοξος ο Κοτζιάς

Η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ άρχισε να κερδίζει οπαδούς
Κυπριακό, τριμερής ενεργειακή συμμαχία, ευρωτουρκικές σχέσεις και μεταναστευτικό, στο επίκεντρο των χθεσινών συνομιλιών μεταξύ Ιωάννη Κασουλίδη και Νίκου Κοτζιά

Θέμα κατοχής και παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου χαρακτήρισε χθες το Κυπριακό ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, εκφράζοντας ωστόσο τη στήριξή του για ενοποίηση της Κύπρου μέσω της δημιουργίας «διζωνικής, δικοινοτικής δημοκρατίας». «Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αποσυρθούν τα κατοχικά στρατεύματα», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, που έφτασε χθες στην Κύπρο για να πραγματοποιήσει σειρά επαφών με Κύπριους αξιωματούχους επ' ευκαιρία της 28ης Οκτωβρίου.


Μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, ο Έλληνας Υπουργός έκανε λόγο για μετρημένη και προσγειωμένη αισιοδοξία ως προς την επίλυση του Κυπριακού, ενώ ως προς το θέμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, είπε ότι ίσως το 2016 η Κύπρος να αντιμετωπίσει το θέμα και για να γίνουν κινήσεις από την Ελλάδα σε ζωτικών εθνικών συμφερόντων θέματα, θα πρέπει να γίνουν κινήσεις και από την Τουρκία.
Στο επίκεντρο το Κυπριακό
Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, το κύριο θέμα συζήτησης ήταν το Κυπριακό «ως ένα θέμα ενοποίησης της Μεγαλονήσου και της δημιουργικής και θεσμικής κατοχυρωμένης συμβίωσης σε μια ομοσπονδιακή, διζωνική, δικοινοτική Δημοκρατία της Κύπρου, όπου οι Τ/κ θα έχουν όλα τα αγαθά και το μέγιστο δυνατό των δικαιωμάτων, και οι Ε/κ όπως και οι τρεις οι μειονότητες στην Κύπρο θα νιώθουν ασφαλείς σε μια σταθερή Κυπριακή Δημοκρατία. Και για να γίνει αυτό, ασφαλώς, πρέπει να αποσυρθούν τα κατοχικά στρατεύματα και είναι γνωστές οι απόψεις μου περί εγγυήσεων».


Ο Έλληνας Υπουργός σημείωσε ότι στην πορεία των συζητήσεων για το Κυπριακό, η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με τον διεθνή παράγοντα, με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, με την ευρωπαϊκή πλευρά, με την αμερικανική πλευρά, αλλά και με όλα τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Πρέπει να πω ότι το γενικότερο κλίμα είναι θετικό για τα θεμελιακά ζητήματα που αντιμετωπίζει και τη σκοπιά που τα βλέπει η ΚΔ», είπε.
Πολύτιμη η συνδρομή της Ελλάδας
Από την πλευρά του ο κ. Κασουλίδης, καλωσορίζοντας θερμά τον κ. Κοτζιά, δήλωσε πως η επίσκεψή του συντελείται σε μια σημαντική συγκυρία διότι, όπως είπε, οι προνομιακές και αδελφικές σχέσεις επιβάλλουν συνεχή ανταλλαγή απόψεων, ιδιαίτερα όσον αφορά τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Ο Κύπριος Υπουργός χαρακτήρισε, επίσης, πολύτιμη την συνδρομή του κ. Κοτζιά στο κυπριακό πρόβλημα, γιατί, όπως είπε, έχει όλες τις παραφυάδες του είτε στην ΕΕ με τα κεφάλαια είτε στο Συμβούλιο της Ευρώπης με τα ανοικτά θέματα της διακρατικής προσφυγής που επιβλέπονται από το ΣτΕ, στο οποίο η Κύπρος θα έχει την προεδρία από τον Νοέμβριο του 2016.
Συζήτηση για τριμερείς
Εκτενής υπήρξε παράλληλα και η ενημέρωση εκ μέρους του κ. Κασουλίδη προς τον κ. Κοτζιά, όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στα ενεργειακά, έπειτα και από την πρόσφατη ανακάλυψη του κοιτάσματος Zoρ στην αιγυπτιακή ΑΟΖ. «Αξιολογήσαμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας με την Αίγυπτο, καθώς και την ανάγκη περαιτέρω προώθησης και τα επόμενα βήματα για συνέχιση της τριμερούς συνεργασίας μας με το Ισραήλ», δήλωσε ο Κύπριος ΥΠΕΞ.


Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως έγινε συζήτηση για την προοπτική κατασκευής αγωγών και το υγροποιημένο υγραέριο που σχεδιάζεται, όπως είπε, να περάσουν ή να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, για το θέμα τις τριμερούς με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, σημείωσε ότι έκαναν διεξοδική συζήτηση για «να προσφέρουμε τριμερείς σε άλλα κράτη όπως είναι η Ιορδανία», σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως αυτό το πρότυπο της συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο έχει αποκτήσει οπαδούς.
Συμπαράσταση για μεταναστευτικό
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό το οποίο ταλανίζει την Ελλάδα, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε τη συμπαράσταση και κατανόηση της κυπριακής κυβέρνησης, σημειώνοντας πως αντηλλάγησαν απόψεις και εμπειρίες σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας στο μεταναστευτικό, αλλά επίσης και για τις επικείμενες εκλογές στη χώρα. «Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και το πρόβλημα που έχουμε εμείς να αντιμετωπίσουμε όσον αφορά τα κεφάλαια που αφορούν την Τουρκία», είπε ο κ. Κασουλίδης, προσθέτοντας, «σαφώς οι εξελίξεις στην περιοχή μας και ειδικότερα στην Παλαιστίνη και ειδικότερα αυτές στο Ισραήλ και Παλαιστίνη, στη Συρία και την Αίγυπτο, αποτέλεσαν αντικείμενο ανταλλαγής απόψεων».
Καμία πίεση για τουρκικά κεφάλαια
Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα των ενταξιακών κεφαλαίων με την Τουρκία, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στη συνάντηση Αναστασιάδη-Μέρκελ, σημειώνοντας: «Έχει δηλωθεί ότι δεν αισθάνθηκε καμία πίεση όσον αφορά το πώς εμείς βλέπουμε τα διάφορα κεφάλαια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Ίσως τον προσεχή χρόνο, το 2016, να έχουμε να αντιμετωπίσουμε θέματα. Είναι δίκαιο και σωστό, και εμείς έτσι θα το αντιμετωπίσουμε, ότι για να γίνουν κινήσεις από εμάς σε ζωτικών εθνικών συμφερόντων θέματα, θα πρέπει να γίνουν κινήσεις και από την Τουρκία. Όσοι ενδιαφέρονται για να μπορέσει αυτό το πράγμα να υλοποιηθεί και να είμαστε και δημιουργικοί και συνεργάσιμοι, πρέπει να κινηθούν και προς την Τουρκία», κατέληξε.
Μέτρα πρόληψης και αποτροπής
Για το θέμα του μεταναστευτικού, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως δεν είναι δυνατόν τρίτες χώρες, όπως η Ελλάδα, να πληρώνουν επιλογές άλλων. «Εμείς ούτε θέλαμε, ούτε συμβάλαμε, ούτε επιδιώξαμε πόλεμο στη Λιβύη ή στη Συρία. Κατά συνέπεια θεωρούμε άδικο να πληρώνουμε κύρια οι χώρες που δεν συμμετείχαν στις αιτίες του μεταναστευτικού ρεύματος», δήλωσε χαρακτηριστικά, καλώντας την Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της, δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές στο εσωτερικό του αραβικού κόσμου.


Μιλώντας για την ανάγκη της σταθεροποίησης χωρών όπως η Αίγυπτος, Σουδάν και Σομαλίας, ο Έλληνας ΥΠΕΞ κατέληξε σημειώνοντας: «Αν αφήσουν να συνεχίσουν του χρόνου ή να προκύψουν καινούργιες αποσταθεροποιημένες ζώνες στην περιοχή, ουδείς μπορεί σήμερα να προβλέψει το μέγεθος του προβλήματος. Και καλά είναι έγκαιρα να ληφθούν μέτρα για να μη διογκωθεί κι άλλο».
Επίσκεψη Κέρι και Μακεδονικό
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν, επίσης, και οι πρωτοβουλίες του κ. Κοτζιά με τις χώρες της Βαλκανικής και ιδιαίτερα το μείζον θέμα της ονοματολογίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αλλά και των πρόσφατων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που υιοθετήθηκαν με ελληνική πρωτοβουλία. Ερωτηθείς κατά πόσο συζητήθηκε το θέμα της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο κ. Κασουλίδης μίλησε για συμφωνία συνεννόησης υπό το φως των επόμενων συναντήσεων των ηγετών στις συνομιλίες.
Στην καρδιά του η Κύπρος
Καταλήγοντας ο Έλληνας ΥΠΕΞ, που ξεκίνησε την επίσημη επίσκεψή του από τα Φυλακισμένα Μνήματα και είχε συνάντηση το απόγευμα και με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Κάθε φορά που φεύγω από την Κύπρο, η καρδιά μου είναι πιο γεμάτη απ' ό,τι πριν, ο νους μου σε περισσότερη εγρήγορση και η αισιοδοξία η μετρημένη, η προσγειωμένη αισιοδοξία όμως είναι μεγαλύτερη, και αυτό έχω την αίσθηση ότι γίνεται ακόμη περισσότερο σε αυτό το ταξίδι». Σήμερα ο κ. Κοτζιάς θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής, καθώς και τους πολιτικούς αρχηγούς.
__________________________________
Το Γ' Δημοτικό Μακεδονίτισσας επισκέφθηκε ο Νίκος Κοτζιάς
Οι μαθητές υποδέχθηκαν τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών με τυμπανοκρουσίες και χειροκροτήματα

Παίζοντας τύμπανα και χειροκροτώντας υποδέχθηκαν τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά οι μαθητές του Γ' Δημοτικού Σχολείου Μακεδονίτισσας «Στυλιανός Λένας», το οποίο ο Έλληνας Υπουργός επισκέφθηκε χθες το πρωί, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή.
Ο Έλληνας Υπουργός, αφού άκουσε λίγα λόγια για τον ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 Στυλιανό Λένα, από μαθητές του σχολείου, κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του ήρωα από τον οποίον πήρε το όνομά του το σχολείο.
Έπειτα, προσφέρθηκε στον κ. Κοτζιά, από τον Σύνδεσμο Γονέων του Γ' Δημοτικού Σχολείου Μακεδονίτισσας, ένα καλάθι με αποκλειστικά κυπριακά εδέσματα, ενώ αμέσως μετά ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών παρακολούθησε με τους άλλους επισήμους τον ενδοσχολικό εορτασμό για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Ο κ. Κοτζιάς, σε σύντομη δήλωσή του, είπε ότι είναι συγκινητικό να βλέπεις «πρωτάκια» να τραγουδάνε και με αυτόν τον τρόπο να εορτάζουν την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. «Μεγάλη μου τιμή, μεγάλη μου χαρά και παραπανίσια συγκίνηση», είπε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.
Ο κ. Κοτζιάς μίλησε στα παιδιά που τον υποδέχθηκαν, ενώ δεν παρέλειψε να ευχηθεί «Χρόνια Πολλά» σε όλους όσοι είχαν την ονομαστική τους εορτή χθες, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου.