Ενέργεια

Η πυξίδα δείχνει Κύπρο

ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΠΛΟΙΑ LNG ΕΙΝΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΟΚΤΗΤΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ
Η άρση της φορολογικής ασυλίας στον τομέα της ναυτιλίας στην Ελλάδα ανοίγει, πλέον, τον δρόμο για μεταφορά των δραστηριοτήτων των Ελλήνων εφοπλιστών στο νησί μας
«Το φιλικό περιβάλλον που βλέπουμε εδώ στην Κύπρο για τη ναυτιλία είναι ένα μεγάλο μάθημα, αποδεικνύοντας τι μπορεί να φέρει η συνεργασία μεταξύ των ιδιωτικών και κυβερνητικών κομμάτων», δήλωσε Έλληνας εφοπλιστής

Η κρίσιμη οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα προηγούμενα χρόνια και επιδεινώθηκε τους τελευταίους μήνες με την επιβολή καινούργιου μνημονίου, οδήγησε πολλούς από τους κορυφαίους Έλληνες εφοπλιστές παγκοσμίως στην αναζήτηση νέων προορισμών μετεγκατάστασης, προκειμένου να αποφύγουν τους υψηλούς φόρους ναυτιλίας που επιβλήθηκαν στη χώρα. Ανάμεσα σε αυτούς τους προορισμούς βρίσκεται ασφαλώς και η Κύπρος, η οποία λόγω γεωγραφικής εγγύτητας, ευνοϊκού φορολογικού συστήματος ναυτιλίας, αλλά και στενών πολιτισμικών δεσμών, μοιάζει ως η ιδανικότερη επιλογή για τους Έλληνες εφοπλιστές. Επιπλέον, η ανακάλυψη υδρογονανθράκων και πετρελαίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ αποτελεί μιαν ακόμη πρόκληση για τον ελληνικό εμπορικό στόλο, που προσανατολίζεται πλέον στον τομέα μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG.
Η παγκόσμια πρωτιά του ελληνικού στόλου
Ο ελληνικός εμπορικός στόλος, ο οποίος αποτελεί τον μεγαλύτερο στον κόσμο, με 800 περίπου οικογενειακές επιχειρήσεις να ελέγχουν σχεδόν το ένα πέμπτο του παγκόσμιου στόλου από τις εγκαταστάσεις του λιμανιού στον Πειραιά, υπήρξε ανέκαθεν μια πηγή υπερηφάνειας για το ελληνικό έθνος. Εντούτοις, η επανεκλεγμένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν υποδείξεων από τους δανειστές, συμφώνησε στην αύξηση της φορολογίας στον επί δεκαετιών προστατευόμενο τομέα της ναυτιλίας, κάτι που αποτελούσε εξάλλου και προσωπική προεκλογική δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα.


Ενώ, λοιπόν, οι Έλληνες εφοπλιστές είχαν συμφωνήσει ότι μέχρι το 2017 θα διπλασιάσουν οικειοθελώς το ποσό που πληρώνουν σε φόρο χωρητικότητας (τονάζ), με σταθερό ετήσιο επιτόκιο με βάση το μέγεθος του κάθε πλοίου, παράλληλα παρέμειναν ανένδοτοι στη διατήρηση του αφορολόγητου καθεστώτος για τα κέρδη των πλοίων και τα έσοδα από τις πωλήσεις πλοίων. Ωστόσο, οι πιστωτές απαιτούν, όπως όλα δείχνουν, τη σταδιακή επιβολή φόρων σε όλες τις ναυτιλιακές δραστηριότητες, πιέζοντας για μόνιμη αύξηση του φόρου χωρητικότητας.
Ορατές οι τάσεις φυγής
Άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ναυτιλίας ισχυρίζονται ότι κάθε αύξηση των φόρων επί των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων θα οδηγήσει σε μαζική έξοδο των εφοπλιστών της χώρας, που θα αναζητήσουν πλέον μεγάλα ναυτιλιακά κέντρα χαμηλής φορολόγησης όπως το Λονδίνο, τη Σιγκαπούρη και το Βανκούβερ του Καναδά, αλλά και την Κύπρο.


«Από όλα αυτά τα μέρη, από την Κύπρο μέχρι το Βανκούβερ, έρχονται στους Έλληνες ιδιοκτήτες και προσπαθούν να τους πείσουν να μετακινηθούν. Ελπίζω ότι ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μια πραγματική πιθανότητα πολλοί άνθρωποι ενδεχομένως να φύγουν, αν τα πράγματα αντιμετωπιστούν με λάθος τρόπο», δήλωσε πρόσφατα, στη «Wall Street Journal», ο Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος Γιώργος Γράτσος.


Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε ότι η ναυτιλία εξακολουθεί να παραμένει ένα φωτεινό σημείο στην παραπαίουσα ελληνική οικονομία, δημιουργώντας από 13 μέχρι και 19 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια έσοδα, εργοδοτώντας παράλληλα 250.000 άτομα. «Η ναυτιλία αποτελεί το 7% της ελληνικής οικονομικής παραγωγής, και η λογική υπαγορεύει ότι ο τομέας θα πρέπει να απολαμβάνει ενός φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, ούτως ώστε να μη φύγουν (οι εφοπλιστές) στο εξωτερικό, αλλά να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.
Ιδανικός προορισμός η Κύπρος
Πάντως οι Έλληνες πλοιοκτήτες, σύμφωνα και με το δημοσίευμα, θεωρούν την Κύπρο, λόγω απόστασης, ως την κορυφαία επιλογή για μεταφορά των δραστηριοτήτων τους, την ώρα που η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα γίνεται όλο και πιο δύσκολη, μετά τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο. Ο δυναμικός ναυτιλιακός τομέας του νησιού, με ένα μητρώο που αποτελείται από περισσότερα από 1.000 πλοία, εμφανίστηκε σε μεγάλο βαθμό αλώβητος, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.
Υπάρχει ήδη ενδιαφέρον
«Βασιζόμαστε σε πολύ μεγάλο βαθμό στη δεύτερη επιλογή που έχουμε, την Κύπρο», δήλωσε κατά τη διάρκεια ενός ναυτιλιακού συνεδρίου στη Λεμεσό πριν από μερικούς μήνες ο Έλληνας ιδιοκτήτης Γιώργος Προκοπίου, ο οποίος διευθύνει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους του κόσμου, με δεξαμενόπλοια και πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. «Το φιλικό περιβάλλον που βλέπουμε εδώ στην Κύπρο για τη ναυτιλία είναι ένα μεγάλο μάθημα, αποδεικνύοντας τι μπορεί να φέρει η συνεργασία μεταξύ των ιδιωτικών και κυβερνητικών κομμάτων», πρόσθεσε.


Όπως είναι ήδη γνωστό, διάφορες ελληνικές εταιρείες υποβάλλουν το τελευταίο διάστημα ερωτήσεις για το φορολογικό αλλά και ευρύτερο διοικητικό σύστημα ναυτιλίας στην Κύπρο σε διάφορους ναυτιλιακούς φορείς, κάτι που επιβεβαίωσε τον Ιούλιο και ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Θωμάς Καζάκος, ο οποίος δήλωσε πως οι Έλληνες πλοιοκτήτες αναζητούν μια δεύτερη βάση στην Κύπρο, γεγονός που διευκολύνουν τόσο οι εθνικο-κοινωνικο-θρησκευτικοί δεσμοί μεταξύ των δυο χωρών, όσο και η ναυτιλιακή σχέση που υφίσταται εδώ και χρόνια.
Η σημασία του LNG
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της εταιρείας Intemodal, ο ελληνόκτητος στόλος αποτελεί τη δεύτερη παγκόσμια υπερδύναμη σε πλοία υγροποιημένου αερίου LNG μετά την Ιαπωνία, αφού διαθέτει συνολικά 60 πλοία μεταφοράς LNG, που αντιστοιχεί στο 12% του παγκόσμιου στόλου στη συγκεκριμένη κατηγορία. Η ενεργειακές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και η προοπτική τα επόμενα χρόνια η Κύπρος να καταστεί ενεργειακός κόμβος μεταφοράς αερίου (υγροποιημένου ή συμπιεσμένου), σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο μεταφοράς της βάσης του ελληνικού εμπορικού στόλου στο νησί, δημιουργεί μια ευνοϊκή συγκυρία για το νησί μας.


Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως ήδη το 50% των νέων πλοίων LNG που βρίσκονται, πλέον, υπό κατασκευή ανήκουν σε οκτώ Έλληνες εφοπλιστές. Η όλη επένδυση αγγίζει περίπου τα 8,5 δις δολάρια και προστίθενται στα ήδη 4 δις δολάρια που είχαν επενδυθεί κατά την περίοδο 2008-2011 για σκοπούς κατασκευής πλοίων LNG. Επιπλέον, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα 38 από τα 82 νέα πλοία στα ναυπηγεία της Κορέας, που εξειδικεύονται στη ναυπήγηση πλοίων LNG, ανήκουν εξίσου σε Έλληνες εφοπλιστές.


Στο ίδιο πλαίσιο, ήδη η οικογένεια Αγγελικούση, ιδιοκτήτρια της εταιρείας Maran Gas Maritime, έχει εξαγγείλει την παραγγελία 11 τάνκερ, η εταιρεία GASLOG του Π. Λιβανού 8 τάνκερ, η Cardiff Maritime του Γ. Οικονόμου 4 τάνκερ και η DYNAGAS της οικογένειας Προκοπίου 7 τάνκερ. Η δυναμική που αναπτύσσει, συνεπώς, ο τομέας των πλοίων LNG είναι αρκετά υποσχόμενος, αν συνυπολογίζει κανείς το γεγονός ότι κάθε τέτοιο τάνκερ κοστίζει περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια και την επένδυση αυτή εμπιστεύονται οι μεγαλύτεροι τραπεζικοί οργανισμοί.
Κίνητρο για τον σταθμό στο Βασιλικού
Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα, γίνεται πλέον εμφανές ότι η Κύπρος, σαν μελλοντικό ενεργειακό κέντρο, οφείλει να επαναπροσδιορίσει την ενεργειακή της στρατηγική, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα τεράστια οφέλη που μπορεί να προσκομίσει από την έλευση Ελλήνων πλοιοκτητών στο νησί. Η επιλογή μεταφοράς του κυπριακού φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ σε σταθμούς υγροποίησης της Αιγύπτου μπορεί, αρχικά, να μοιάζει ως μια καλή πρώτη επιλογή, εντούτοις, σε μακροπρόθεσμο στάδιο, δεν αποτελεί στρατηγικού χαρακτήρα επένδυση.


Αντιθέτως, όπως αναφέρουν και αρκετοί ειδικοί, η κατασκευή σταθμού υγροποίησης στο Βασιλικό θα επιτρέψει την εργοδότηση αρχικά αρκετών χιλιάδων ανέργων στον κατασκευαστικό τομέα, ενώ, στη συνέχεια, η παρουσία και δραστηριοποίηση των ελληνικών πλοίων μεταφοράς LNG θα επιφέρει το απαιτούμενο συγκριτικό πλεονέκτημα, που θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο τη γεωπολιτική και γεωοικονομική αξία της Κύπρου. Μέσα σε αυτό λοιπό το πλαίσιο, καλό θα ήταν η ιδέα για ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού να επαναξιολογηθεί και τύχει ανάλογης διαχείρισης, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα μελλοντικά οικονομικά οφέλη από τη μετεγκατάσταση ελληνικών εμπορικών πλοίων στο νησί μας.