Ενέργεια

Κοινοί στόχοι Αθήνας και Λευκωσίας

Με φόντο το Κυπριακό αναμένεται να μεταβεί στην Αθήνα ο Κέρι το επόμενο διάστημα
Οι ΗΠΑ θέλουν να βοηθήσουν τις επιλογές που θα κάνουν οι κυπριακές κοινότητες, που σημαίνει οικονομικά προβλήματα τα οποία θα προκύψουν από τη λύση, δήλωσε ο Ν. Κοτζιάς
«Η ΕΛΛΑΔΑ δεν θα φεισθεί προσπαθειών και αποφασιστικότητας, μέχρι να δικαιωθεί η κυπριακή υπόθεση», διαμηνύει ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα ΜΟΕ με την Τουρκία, καθώς και η έκρυθμη κατάσταση στη Συρία βρέθηκαν στο επίκεντρο των προχθεσινών συναντήσεων του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του Φεριντούν Σινιρλίογλου. «Είχε χαρακτήρα προπαρασκευαστικό γι’ αυτά που πρόκειται να γίνουν μετά τις εκλογές στην Τουρκία», είπε ο κ. Κοτζιάς, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.
Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, συμφωνήθηκε ο προγραμματισμός, σε πρώτη φάση, ανταλλαγών επισκέψεων στο επίπεδο των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Εξωτερικών, οι οποίοι θα προετοιμάσουν το έδαφος για εκατέρωθεν επισκέψεις των Υπουργών Εξωτερικών και για την πραγματοποίηση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας. Τις προηγούμενες μέρες, ο κ. Κοτζιάς είχε επίσης συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε: «Εγώ πάντα με τον κ. Έιντε έχουμε μια παραγωγική, δημιουργική συζήτηση και εξηγώ αναλυτικά στη βάση διεθνών γνωμοδοτήσεων και γνωμοδοτήσεων άλλων ειδικών συναδέλφων μου τις θέσεις μας γύρω από το πρόβλημα των εγγυήσεων και της απομάκρυνσης του κατοχικού στρατού», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.
Στην Αθήνα ο Κέρι
Ερωτηθείς για την πρόθεση των ΗΠΑ να βοηθήσουν σε λύση του Κυπριακού, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι οι Αμερικανοί όπως και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας «θέλουν να βοηθήσουν τις επιλογές που θα κάνουν οι ίδιες οι κυπριακές κοινότητες, που σημαίνει προβλήματα οικονομικά, τα οποία θα προκύψουν από τη λύση, δηλαδή τη χρηματοδότηση, όπως επίσης και να συμβάλουν στο να κατανοηθούν οι ελληνικές θέσεις από την άλλη πλευρά». Σύμφωνα με πηγές από τον ελληνικό Τύπο, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα, με σκοπό την πραγματοποίηση επαφών για το Κυπριακό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Έιντε είχε τις προηγούμενες μέρες επαφή και με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Χάμοντ, με τον οποίο συζήτησαν εκ νέου το θέμα της χρηματοδότησης της λύσης, καθώς και ζητήματα ασφάλειας.
Μήνυμα υποστήριξης από Κοτζιά
Την ίδια ώρα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, σε συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 55 ετών από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε πως φόρος τιμής και υπόσχεσης προς όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Κύπρου αποτελεί για την Ελλάδα η πλήρης σύμπλευσή της με την Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι τη δικαίωση της απελευθέρωσης της νήσου.


«Ο σεβασμός της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, η διαρκής συνεργασία και ο συντονισμός με την κυπριακή κυβέρνηση συνιστούν τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της Ελλάδας», δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι κοινοί στρατηγικοί στόχοι Αθήνας και Λευκωσίας είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και του εποικισμού, η αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων και η κατάργηση του αναχρονιστικού, όπως υπογραμμίζει, συστήματος εγγυήσεων του 1960, στο πλαίσιο μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης, επί τη βάσει των αποφάσεων των Η.Ε. και των αρχών της Ε.Ε.


«Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω γι' ακόμη μία φορά, ότι η Ελλάδα δεν θα φεισθεί προσπαθειών και αποφασιστικότητας, μέχρι να δικαιωθεί η κυπριακή υπόθεση», διαμηνύει ο Νίκος Κοτζιάς προς τον κ. Κασουλίδη. Εν τω μεταξύ, καταλήγει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, και μέχρι να επιλυθεί οριστικά το μεγάλο διεθνές ζήτημα που είναι το Κυπριακό, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εκπληρώνει στο ακέραιο τις ιστορικές, πολιτικές και συμβατικές της υποχρεώσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ικανοποιημένος ο Ολάντ
Ικανοποίηση για τη νέα δυναμική στις «ενδοκυπριακές συνομιλίες» εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, επαναλαμβάνοντας τη σταθερή στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, «σύμφωνα με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και τις αξίες της ΕΕ». Σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με την ευκαιρία της επετείου της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, ο Πρόεδρος Ολάντ εύχεται επίσης να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατόν.
«Γνωρίζετε ότι αποδίδω μεγάλη σημασία στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας και στη συνεργασία μας σε όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο μήνυμα.