Ενέργεια

Κτυπά πόρτες ο Ακιντζί

Σειρά επαφών με Τζον Κέρι, Μπαν Κι Μουν, Νταβούτογλου και Μογκερίνι είχε ο κατοχικός ηγέτης
Ανώμαλη προσγείωση από τον Νταβούτογλου, που ζήτησε λύση η οποία θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα και την ισότιμη ιδιοκτησία των «δύο λαών» στο νησί
«ΕΠΙΣΚΕΨΗ στην Κύπρο αναμένεται να πραγματοποιήσει τον Νοέμβριο ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ», σύμφωνα με τον Ακιντζί

Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε χθες το πρωί ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, προκειμένου «να συζητήσουν τη συνεχιζόμενη πρόοδο κάτω από τη υποβοηθούμενη από τα Ηνωμένα Έθνη διαδικασία, για να επανενωθεί το νησί σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι.


Μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών ο κ. Ακιντζί εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεχιζόμενη, όπως είπε, στήριξη των ΗΠΑ για μια «διαρκή και δίκαιη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο, στη βάση της πολιτικής ισότητας». Σύμφωνα με τ/κ πηγές ο κ. Ακιντζί, μιλώντας από τη Νέα Υόρκη, είπε ότι ο κ. Κέρι εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφθεί την Κύπρο τον Νοέμβριο, ενώ παράλληλα ενημέρωσε τον Αμερικανό αξιωματούχο για τις δυσκολίες που συναντώνται στο κεφάλαιο του περιουσιακού.


Αναφερόμενος στο ζήτημα της χρηματοδότησης της λύσης, αναφέρθηκε στις ενέργειες του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ Ε.Σ. Έιντε, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός, όπως είπε, ότι και οι ΗΠΑ δείχνουν ενδιαφέρον και θα συνεισφέρουν σε αυτές τις προσπάθειες. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ο κατοχικός ηγέτης είχε επίσης συνάντηση και με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου, καθώς και με τον Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Ελμάρ Μεμεντιααρόβ. Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι οι σχέσεις των Τ/κ με τους Αζέρους είναι πολύ στενές και στόχος τους είναι να γίνουν ακόμη στενότερες.
Πικρές «αλήθειες» από Νταβούτογλου
Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, στη Νέα Υόρκη τις προηγούμενες μέρες, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι αξιολόγησαν το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και ο κ. Νταβούτογλου επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Ανέφερε, επίσης, ότι ο κ. Νταβούτογλου του εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επαφές που έχει στη Νέα Υόρκη ως «πρόεδρος» του ψευδοκράτους και ο Τούρκος Πρωθυπουργός εξέφρασε την ευχή αυτές να συνεχιστούν.


Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, αναφερόμενος στο Κυπριακό κατά την ομιλία του στην 70ή σύνοδο της ΓΣ του ΟΗΕ, έκανε λόγο για δύο λαούς με πολιτική ισότητα: «Αναμένουμε να επιτευχθεί μια διαρκής διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν», είπε, σημειώνοντας πως η Τουρκία υποστηρίζει «τις αποτελεσματικές και εποικοδομητικές προσπάθειες» της τουρκοκυπριακής πλευράς προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Τελειώνοντας, επιθυμώ να στρέψω την προσοχή σας στη συνεχιζόμενη δέσμευσή μας για δίκαιη, συνολική και διαρκή λύση στην Κύπρο. Θα πρέπει να βασίζεται (η λύση) στην πολιτική ισότητα των δύο λαών και την ισότιμη ιδιοκτησία τους στο νησί. Αναμένουμε να επιτευχθεί μια διαρκής διευθέτηση το συντομότερο δυνατόν. Και υποστηρίζουμε τις αποτελεσματικές και εποικοδομητικές προσπάθειες της τουρκοκυπριακής πλευράς προς αυτήν την κατεύθυνση», σημείωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.
Σε αναζήτηση χρημάτων από Ε.Ε.
Τις προηγούμενες μέρες, ο κ. Ακιντζί συναντήθηκε επίσης και με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνης για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι. Σε μια σύντομη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε ότι ενημέρωσε την Ευρωπαία αξιωματούχο για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, εκφράζοντας τις απόψεις της τουρκοκυπριακής πλευράς.


Επιπλέον, ο κ. Ακιντζί δήλωσε πως συζητήθηκε επίσης ο ρόλος και η συμβολή της ΕΕ στην περίπτωση μιας πιθανής λύσης. Ο ίδιος εξέφρασε παράλληλα τις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής πλευράς προς διατήρηση του «δικοινοτικού, διζωνικού χαρακτήρα της λύσης». Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Ακιντζί ζήτησε από την κ. Μογκερίνι, όπως ορισμένοι παράγοντες της λύσης να προστατεύονται εντός της ΕΕ ως πρωτογενές δίκαιο.


Μεταξύ άλλων συζητήθηκε, όπως αναφέρουν τ/κ πηγές, το κόστος της λύσης, με ενεργό εμπλοκή της Ε.Ε. «Εν συντομία, ανταλλάξαμε πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα φάση των διαπραγματεύσεων και τονίστηκε ότι η λύση που θα βρεθεί στην Κύπρο θα πρέπει να έχει τη νομική επιβεβαίωση από την Ε.Ε. Μιλήσαμε για τον θετικό ρόλο της ΕΕ για την κάλυψη των εξόδων της λύσης. Ήταν μια θετική συνάντηση», δήλωσε ο κ. Ακιντζί. Από την άλλη, η κ. Μογκερίνι δεν προέβη σε οποιεσδήποτε δηλώσεις.
Τα είπαν Κέρι-Σινιρλίογλου
Συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι πραγματοποίησε χθες και ο κ. Φεριντούν Σινιρλίογλου στη Νέα Υόρκη, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το Κυπριακό. Κύριο θέμα της συζήτησης μεταξύ των δύο αντρών, σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, ήταν οι εξελίξεις στη Συρία σε σχέση με τον ISIS και την τρομοκρατία. Κληθείς να σχολιάσει τη ρωσική παρουσία στη Συρία, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι στρατιωτικές Αρχές των ΗΠΑ και της Ρωσίας είχαν συνάντηση και οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν. «Εμείς θέλουμε η Ρωσία να κτυπά μόνο τον ISIS στη Συρία. Αυτό τους το είπαμε καθαρά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κέρι.