Ενέργεια

Αγνοείται η συνδρομή της Τουρκίας

Σήμερα η νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί με στόχο την εντατικοποίηση των συνομιλιών
Σκόπιμες και οργανωμένες οι μετακινήσεις οστών από τους Τούρκους στα κατεχόμενα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τεράστιων λειτουργικών και οικονομικών προβλημάτων στη ΔΕΑ

Μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία απέστειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, καλώντας την Άγκυρα να συνδράμει ουσιαστικά προς επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων, υλοποιώντας παράλληλα τις δεσμεύσεις της γύρω από αυτό το μείζον ζήτημα που ταλαιπωρεί τον λαό μας. Χαρακτηρίζοντας ως ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφέρθηκε επίσης στο έργο της ΔΕΑ, σημειώνοντας ότι η στήριξη της Πολιτείας προς την Επιτροπή με κανέναν τρόπο δεν υποδηλώνει την ικανοποίηση της πλευράς μας για τους ρυθμούς ή και για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.


«Για να ευοδωθεί με επιτυχία το έργο της ΔΕΑ, χρειάζονται να γίνουν πολλά ακόμη, αφού ένας πολύ μεγάλος αριθμός Ελληνοκυπρίων, της τουρκικής εισβολής, όπως και της περιόδου 1963-67 ακόμα αγνοούνται. Για να προχωρήσει το πρόγραμμα εκταφών της ΔΕΑ θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία, κατά κύριο λόγο, οφείλονται στην έλλειψη ικανοποιητικής συνεργασίας της τουρκικής πλευράς», ανέφερε ο ΠτΔ σε μήνυμά του, που ανέγνωσε χθες ο Επίτροπος Φώτης Φωτίου, σε πρωινή ομιλία σε επιμνημόσυνη δέηση για την ανεύρεση αγνοουμένων.
Δεν ανταποκρίνεται
Ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε επίσης ότι η πλευρά μας θα συνεχίσει να εργάζεται και να προβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο το θέμα, με σκοπό να πεισθεί η Τουρκία να συμβάλει ενεργά στο έργο της ΔΕΑ και να παράσχει προς την Επιτροπή την αναγκαία συνδρομή για την ταχύτερη επίτευξη αποτελεσμάτων. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν παρέλειψε επίσης να υπενθυμίσει ότι μέχρι στιγμής η τουρκική πλευρά δεν έχει επιδείξει την αναμενόμενη ανταπόκριση στο αίτημα του ΓΓ των ΗΕ, για κατάθεση στη ΔΕΑ όλων εκείνων των πληροφοριών που σχετίζονται με τις περισυλλογές που πραγματοποιήθηκαν από τα πεδία των μαχών μετά το τέλος των εχθροπραξιών.
Σκόπιμες μετακινήσεις οστών
Επιπλέον, ο Πρόεδρος απηύθυνε έκκληση προς την Τουρκία να υλοποιήσει την απόφαση του ΕΔΑΔ για το πρόβλημα των αγνοουμένων, να σεβαστεί και να υλοποιήσει τα σχετικά ψηφίσματα που υιοθετήθηκαν από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης, καλώντας επίσης σε εντατικοποίηση των πιέσεων προς την Άγκυρα όλων των χωρών και ειδικά των κρατών-μελών της Ε.Ε. Αναφορικά με τον πρόβλημα της μετακίνησης των οστών των αγνοουμένων στους πρωτογενείς χώρους ταφής στις κατεχόμενες περιοχές, όπως της Άσσιας, του Κορνόκηπου, του Αγίου Ιλαρίωνα και αλλού, τόνισε πως «οι μετακινήσεις αυτές έγιναν σκόπιμα και οργανωμένα μετά από οδηγίες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα στο πρόγραμμα της ΔΕΑ, όπως επίσης, φυσικά, να προκαλείται και τεράστιος ψυχολογικός πόνος στους συγγενείς των αγνοουμένων, αφού σε αυτούς παραδίδονται μόνο τεμάχια μικρών οστών των αγαπημένων τους».
Το δικαίωμα των οικογενειών
Ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η παράδοση μεμονωμένων οστών ή ακόμα και ολοκληρωμένων λειψάνων δεν αποτελεί για την ε/κ πλευρά σωστή και πλήρη διευκρίνιση της τύχης των αγνοουμένων, ο ΠτΔ πρόσθεσε: «Οι οικογένειες δικαιούνται και πρέπει να έχουν ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη ενημέρωση για όλες τις πτυχές της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων». Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στην εκταφή των λειψάνων των Ελλαδιτών καταδρομέων που επενέβαιναν στο αεροσκάφος Νοράτλας, σημειώνοντας πως από πλευράς Κυβέρνησης καταβάλλονται όλες οι δυνατές προσπάθειες, προς όλες τις κατευθύνσεις, για ολοκλήρωση του προγράμματος προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών.
Επούλωση ανοικτής πληγής
Τονίζοντας ότι η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει να θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα των αγνοουμένων, υπενθύμισε ότι το ζήτημα έχει ήδη περιληφθεί σε κοινή δήλωση των ηγετών τον περασμένο Μάιο, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, στην οποία υπογραμμίζεται ότι «το θέμα των αγνοουμένων αποτελεί ένα από τα πιο οδυνηρά κεφάλαια στην ιστορία της Κύπρου και ότι η επούλωση αυτής της ανοικτής πληγής το συντομότερο είναι σημαντική, για να μειωθεί ο πόνος των συγγενών των αγνοουμένων».
Νέα συνάντηση ηγετών
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε τη δέσμευση και προσήλωσή του για ειρηνικό διάλογο με σκοπό την εξεύρεση μίας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, η οποία θα προέλθει, όπως είπε, στη βάση του κοινού πλαισίου που έχει συμφωνηθεί, των Συμφωνιών του 1977 και του 1979, της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου του 2006 και του κοινού ανακοινωθέντος της 14ης Φεβρουαρίου του 2014.


Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζεται ότι σήμερα στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση μεταξύ του ΠτΔ Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, με στόχο την εντατικοποίηση των συνομιλιών. Σύμφωνα με δήλωση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, στην τελευταία τους συνάντηση στις 12 Οκτωβρίου, οι ηγέτες αποφάσισαν όπως συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με πιο εντατικό ρυθμό. Στο μεταξύ, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Τ/κ διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί, συνοδευόμενος από μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας των Τ/κ, πραγματοποιεί επαφές στην Τουρκία.
Δηλώσεις Αρχιεπισκόπου και Προέδρου της Βουλής
Σε δηλώσεις για το θέμα των αγνοουμένων προέβη χθες και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί υπόθεση όλων μας και πρέπει να ασκηθούν πιέσεις ώστε επιτέλους η Τουρκία να συνεργαστεί. Αναφερόμενος στη χθεσινή μέρα των αγνοουμένων, ο Προκαθήμενος της κυπριακής Εκκλησίας σημείωσε ότι είναι καθήκον και υποχρέωσή μας να προσευχηθούμε «να φανερωθούν επιτέλους ( οι αγνοούμενοι) αλλά και να δώσουν οι τουρκικές Αρχές όλες τις πληροφορίες για τους αγνοούμενούς μας, είναι ζωντανοί ή έχουν εκτελεστεί από τους Τούρκους στρατιώτες», προσθέτοντας:


«Μας απασχολεί αυτό το θέμα και είναι απαράδεκτη η στάση της Τουρκίας, διότι εκείνη μπορεί να διατάξει και να δοθούν όλα στη δημοσιότητα, να υπάρξει μια διαφάνεια, πώς έχουν φύγει από τη ζωή όσοι έφυγαν και αν υπάρχουν άνθρωποι που ζουν ακόμη, να τους ελευθερώσουν για να επιστρέψουν πίσω στις οικογένειές τους». Διαβεβαιώνοντας για τη συνέχιση του αγώνα εκ μέρους της Εκκλησίας, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και τους ισχυρούς της γης να απονείμουν δικαιοσύνη και να πιέζουν εκεί που πρέπει να πιέζουν «και όχι να θέλουν να κλείσουν όπως-όπως το εθνικό μας θέμα και να είναι πάντοτε μια εστία ανωμαλίας εδώ», διότι, όπως είπε οποιαδήποτε λύση απαράδεκτη, σίγουρα δεν πρόκειται να είναι βιώσιμη και θα έχουμε παρατράγουδα, που θα είναι αχρείαστα.
Οι ευθύνες της Τουρκίας
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου χαρακτήρισε το πρόβλημα των αγνοουμένων ως τη χείριστη πτυχή της τραγωδίας του 1974, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πλήρη συμπαράταξή του προς τις οικογένειες. «Δυστυχώς, με ευθύνη της Τουρκίας όλα αυτά τα χρόνια, 41 χρόνια μετά την τραγωδία του '74, δεν έγινε κατορθωτό να υπάρξει πλήρης διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων μας και επαρκής και τεκμηριωμένη πληροφόρηση των μελών των οικογενειών τους, για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων. Οι ευθύνες της Τουρκίας είναι γιατί αρνείται ακόμη να επιτρέψει έρευνες σε λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες, αλλά και γιατί αρνείται να επιτρέψει το άνοιγμα των αρχείων του τουρκικού στρατού, για να διαφανεί κάτω από ποιες συνθήκες αγνοούνται μέχρι σήμερα εκατοντάδες Ελλήνων Κυπρίων και Ελλαδιτών», δήλωσε.