Ενέργεια

Επισπεύδουν τις διαδικασίες

Έξι συναντήσεις των ηγετών εντός Νοεμβρίου ανακοίνωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ στην Κύπρο
Αλλαγές στη διαδικασία των συνομιλιών ανήγγειλε ο κ. Έιντε. Δεν θα υπάρχουν πλέον ατομικές συναντήσεις ούτε και δημόσιες δηλώσεις, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα
ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι εντός Νοεμβρίου θα πρέπει να αναμένει κανείς ότι θα περατωθούν οι διαπραγματεύσεις κατά τρόπο που να οδηγηθούμε σε μια λύση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Την εντατικοποίηση των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί εξήγγειλε χθες ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, μετά το πέρας της δέκατης κατά σειρά συνάντησης των δύο ηγετών. Ο κ. Έιντε ανακοίνωσε την πραγματοποίηση ακόμη έξι συναντήσεων στις 2, 5, 18, 20, 23 και 25 Νοεμβρίου, ενώ αναφέρθηκε και σε επερχόμενες αλλαγές του τρόπου με τον οποίο θα διεξάγονται οι συνομιλίες.


Συγκεκριμένα, είπε ότι η εντατική φάση των συνομιλιών τον επόμενο μήνα δεν θα περιλαμβάνει ατομικές συναντήσεις μεταξύ των ηγετών, αλλά ούτε και δημόσιες δηλώσεις κάθε φορά, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Οι επόμενες συναντήσεις, είπε, θα διεξάγονται υπό μορφή συνεδριάσεων μιας συνεχόμενης συνάντησης, όπου στο τέλος θα αξιολογείται η πρόοδος ή τα εμπόδια που παραμένουν. Σκοπός των αλλαγών αυτών, σημείωσε ο κ. Έιντε, είναι η εξεύρεση λύσεων πάνω στα θέματα για τα οποία υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις, ούτως ώστε να είναι προς το κοινό όφελος, ενώ στο μεσοδιάστημα οι διαπραγματευτές και οι ομάδες τους θα συνεχίσουν να συναντώνται σχεδόν σε καθημερινή βάση.
Εναρμόνιση τ/κ συνιστώντος κρατιδίου
Σύμφωνα με τον κ. Έιντε, Αναστασιάδης και Ακιντζί επαναβεβαίωσαν το γεγονός ότι ο καθένας διαπραγματεύεται για το συμφέρον της δικής του κοινότητας, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη και τις ανησυχίες της άλλης κοινότητας, με στόχο την κατάληξη σε μια αμοιβαία επωφελή λύση για όλους τους πολίτες της «ενωμένης Κύπρου». Επιπλέον, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ είπε πως οι Αναστασιάδης και Ακιντζί χαιρέτισαν την έναρξη εργασιών εκ μέρους των εμπειρογνωμόνων για προετοιμασία του μελλοντικού τ/κ συνιστώντος κράτους για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, όταν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία λύσης. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, πρόσθεσε, ήταν τα θέματα εμπορίου στα οποία συμπεριλαμβάνεται η ασφάλεια τροφίμων, η υγεία των φυτών και οι κανονισμοί για κτηνιατρικά θέματα. Παράλληλα, σημείωσε ο κ. Έιντε, νομικοί εμπειρογνώμονες άρχισαν δουλειά πάνω στο θέμα των ομοσπονδιακών νόμων που θα αποτελέσουν μέρος μιας μελλοντικής διευθέτησης.
Με πυξίδα την 11η Φεβρουαρίου
Στη δήλωσή του, ο κ. Έιντε είπε για ακόμη μια φορά ότι οι δύο ηγέτες επανέλαβαν το κοινό τους όραμα για επανένωση, όπως αυτό καθορίστηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2014, ενώ πρόσθεσε ότι αναγνωρίστηκε η σκληρή δουλειά που επιτέλεσαν τόσο οι διαπραγματευτές όσο και οι εμπειρογνώμονες για καθορισμό ξεκάθαρων κριτηρίων στο θέμα των περιουσιών, όπως και οι συνεχόμενες προσπάθειές τους για τα θέματα που εκκρεμούν στα κεφάλαια διακυβέρνησης, κατανομής εξουσίας και οικονομίας. Όσον αφορά το θέμα των διαπραγματευτών, ο κ. Έιντε είπε πως αυτοί συναντήθηκαν ήδη 50 φορές, ενώ οι τεχνικές επιτροπές και ομάδες εργασίας 87 φορές.
Θα είναι μακρύς ο δρόμος
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, είπε: «κατ’ αρχήν να πω ότι ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση και έχει αποφασιστεί να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες με έξι συναντήσεις τον Νοέμβριο, προκειμένου να εξεταστούν, όχι μόνο το περιουσιακό, αλλά και τα εκκρεμούντα θέματα. Δεν σημαίνει ότι εντός Νοεμβρίου θα πρέπει να αναμένει κανείς ότι θα περατωθούν οι διαπραγματεύσεις κατά τρόπο που να οδηγηθούμε σε μια λύση», προσθέτοντας: «Μακάρι να είναι έτσι τα πράγματα, αν υπάρξει και η καλή θέληση από την άλλη πλευρά. Αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό που θέλω να πω είναι ότι ήταν μια καλή, παραγωγική συνάντηση σήμερα».
Συναντήσεις Ακιντζί
Δηλώσεις έκανε και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος, σύμφωνα με τ/κ ΜΜΕ, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη συνάντηση, είπε πως τον Νοέμβριο ο Αμερικανός, ο Βρετανός και ο Γερμανός ΥΠΕΞ θα έχουν συνάντηση μαζί του. Η συνάντηση και του Ρώσου ΥΠΕΞ μαζί μου, είπε, θα συνέβαλλε εκ μέρους της Ρωσίας στις προσπάθειες για λύση. «Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχουμε ακούσει κάτι τέτοιο από τη ρωσική πλευρά. Ωστόσο, η επίσκεψη των άλλων τριών Υπουργών σε εμάς είναι σχεδόν σίγουρη. Συζητούμε τις ημερομηνίες και τις ώρες», είπε.