Ενέργεια

Η ενέργεια στο επίκεντρο

ΕΠΙΤΥΧΕΣ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
ΜΙΑΣ εξαιρετικής σημασίας ενεργειακό συνέδριο με νομικές προεκτάσεις έλαβε χώραν την περασμένη βδομάδα, μεταξύ 22-23 Οκτωβρίου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τίτλος του συνεδρίου ήταν «Η ενέργεια στη Θάλασσα. Παλιά προβλήματα, νέες προκλήσεις» και σε αυτό συμμετείχαν καταξιωμένοι ξένοι και Έλληνες ακαδημαϊκοί, πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων η Catherine Redgwell, καθηγήτρια του Δημόσιου Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο Vasco Becker-Weinberg από το Πανεπιστήμιο NOVA της Λισαβώνας, ο Σωτήρης Λέκκας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο Σταύρος Πανταζόπουλος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Δρ Κωνσταντίνος Φίλης, ο Υποπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτης Σέργης κ.ά.
Σκοποί του συνεδρίου
Σε δηλώσεις της στη «Σημερινή», η καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου Μαρία Γαβουνέλη, από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία είχε την ευθύνη για τη διοργάνωση του Συνεδρίου, δήλωσε πως η εκδήλωση εντασσόταν στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος «Aristeia 2» με χρήματα του ESPA και κάλυπτε όλη την νομική πορεία που αφορά τις ενεργειακές εγκαταστάσεις στη θάλασσα. «Ξεκινάει από την τοποθέτησή τους (εγκαταστάσεις, πχ. πλατφόρμες εξόρυξης, αγωγούς, ηλεκτρικά καλώδια, γεννήτριες κ.ο.κ.) στη θάλασσα, και η τοποθέτηση αυτή προϋποθέτει οριοθέτηση.


Συνεχίζει με τη διαδικασία χωροθέτησης, τους κανόνες λειτουργείας των εργασιών εξόρυξης, την επένδυση και στο τέλος την επίλυση των όποιων διαφορών προκύψουν». Σύμφωνα με την κ. Γαβουνέλη, η σύνθεση των πάνελ στο συνέδριο με ακαδημαϊκούς και άτομα που ασκούσαν πρακτική (practitioners) σε εταιρείες και κυβερνητικούς φορείς, αποσκοπούσε στον συνδυασμό θεωρίας και πράξης ταυτόχρονα. Ερωτηθείσα, αν η όλη ιδέα εξυπηρετούσε και τις προσπάθειες που γίνονται τώρα στην Ελλάδα για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, απάντησε


«Όχι. Δεν θα το έλεγα έτσι. Ασφαλώς έλαβε υπ' όψιν και αυτό, αφού είχαμε εκπρόσωπο του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, και από άλλα Υπουργεία ξένων χωρών. Δεν έγινε ασφαλώς τυχαία, αλλά δεν έγινε αποκλειστικά για τον σκοπό αυτόν. Ο λόγος ήταν ερευνητικός και ήταν πολύ ευρύτερος. Το γεγονός ότι αυτό βοηθάει και στη συνολική κουβέντα για τη διαχείριση της ενέργειας στην περιοχή αυτή, είναι ασφαλώς καλό».
Κυπριακή αντιπροσώπευση
Στο συνέδριο εκπροσωπήθηκε και η κυπριακή ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς προσκλήθηκε για να μιλήσει σε αυτό ο υποψήφιος Διδάκτορας Δημόσιου Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ Νικόλας Α. Ιωαννίδης. Ο κ. Ιωαννίδης συμμετείχε στον πρώτο γύρο ομιλητών, οπότε και ανέλυσε τις συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών που έχουν υπογραφεί στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Κύπρου-Αιγύπτου, Κύπρου-Λιβάνου και Κύπρου-Ισραήλ.


Αφού ανέφερε ότι ο Λίβανος δεν έχει ακόμη επικυρώσει τη σχετική συμφωνία, τόνισε ότι και οι τρεις συμβάσεις στηρίζονται στην αρχή της μέσης γραμμής/ίσης απόστασης. Αυτό, σημείωσε, υποδηλοί την προτίμηση της πλειοψηφίας των κρατών της περιοχής υπέρ της συγκεκριμένης μεθόδου, σε αντίθεση με την Τουρκία που την απορρίπτει και θεωρεί ότι τα νησιά (π.χ. Αιγαίου, Κύπρος) πρέπει να έχουν περιορισμένα δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες σε σχέση με ηπειρωτικά εδάφη. Ακολούθως, σχολίασε την παράνομη διευθέτηση μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας σε σχέση με τις βόρειες ακτές της Κύπρου, ενώ έκανε αναφορά και στις αξιώσεις της Παλαιστίνης για τα θαλάσσια ύδατα που παράκεινται των ακτών της Λωρίδας της Γάζας.