Ενέργεια

Θα είναι μακρύς ο δρόμος…

Ψάχνουμε τρόπους να σμικρύνουμε τις διαφορές που σήμερα φαίνονται μεγάλες, δήλωσε ο ΠτΔ
Ευρωπαϊκή Ένωση και διάφορες κυβερνήσεις εξετάζουν επιλογές για χρηματοδότηση της λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε

Υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος και απόσταση να διανύσουμε στο Κυπριακό διεμήνυσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι απαιτείται σοβαρότητα στον διάλογο και στις προσπάθειες για επίτευξη μιας λύσης που θα γίνει αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες. Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες αναφορικά με μήνυμα του Έσπεν Μπαρθ Έιντε προς τις Βρυξέλλες για συμφωνία επί των ανοικτών ζητημάτων στο Κυπριακό μέχρι το τέλος του έτους, συγγραφή Συντάγματος και δημοψηφίσματα μέχρι τον Μάρτιο του 2016, ο κ. Αναστασιάδης είπε: «Εύχομαι οι μαντικές ικανότητες του κ. Έιντε να μας βοηθήσουν, όντως, σε ανάλογα χρονικά περιθώρια. Αλλά, οφείλω να πω ότι απαιτείται σοβαρότητα στον διάλογο και ιδιαίτερα επικέντρωση της προσοχής στις προσπάθειες που καταβάλλουμε, να είναι μια λύση που να γίνεται αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες. Συνεπώς», πρόσθεσε, «υπάρχει απόσταση και χρόνος να διανύσουμε».
Συγκλίνουν... αποκλίνοντας
Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στο περιθώριο της ετήσιας εκδήλωσης «International Bazaar 2015» του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου, αν με τον όρο απόσταση εννοεί αυτά που δηλώνει ο κ. Ακιντζί περί χωριστών πλειοψηφιών, είπε πως δεν σημαίνει ότι υιοθετούνται αυτά που δηλώνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. «Ο καθένας εκφράζει τις δικές του θέσεις. Η προσπάθεια είναι να βρούμε τρόπο, έτσι ώστε να σμικρύνουμε διαφορές που ενδεχόμενα σήμερα να φαίνονται μεγάλες, όπως έχει επισυμβεί και σε σωρεία άλλων θεμάτων, όπου υπήρχαν διαστάσεις απόψεων, αλλά τελικά υπάρχουν συγκλίσεις», κατέληξε.
Επαφές Έιντε
Παράλληλα, ο Νορβηγός διπλωμάτης Έσπεν Μπαρθ Έιντε, σε χθεσινή ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, δήλωσε: «Διάφορες κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετούν αυτήν τη στιγμή επιλογές οικονομικής υποστήριξης, ώστε να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση του κόστους μιας διευθέτησης στην Κύπρο». Σε άλλη ανάρτησή του ανέφερε, επίσης, ότι τόσον ο ίδιος όσο και Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν συναντήθηκαν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, προτρέποντας και τους δύο να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, ώστε να διευκολύνουν μια λύση στην Κύπρο. Ο κ. Έιντε σημείωσε επιπρόσθετα πως στη Νέα Υόρκη είχε εποικοδομητικές συζητήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων στην Κύπρο, της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αποφασισμένος ο Κοτζιάς
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, μιλώντας την Παρασκευή στο ρωσικό δίκτυο RIA Novosti, τόνισε πως η Ελλάδα αναμένει να προχωρήσει στο θέμα του Κυπριακού με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι η ατμόσφαιρα των συνομιλιών έχει βελτιωθεί. «Το Κυπριακό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα σε διεθνές επίπεδο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Πρέπει να λύσουμε αυτό το πρόβλημα», είπε ο κ. Κοτζιάς, καταλήγοντας: «Η ατμόσφαιρα είναι καλύτερη τώρα από ό,τι πριν. Έχουμε προσπαθήσει να ανοίξουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση των προβλημάτων μας. Ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να το πράξουμε. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε μια κατάσταση όπου είμαστε όμηροι της ιστορίας».
Η «ύβρις» του Κασουλίδη
Εν τω μεταξύ, ύβρι για τον κυπριακό Ελληνισμό χαρακτήρισε την τοποθέτηση του Γιαννάκη Κασουλίδη σε κυριακάτικη συνέντευξή του, σύμφωνα με την οποία ο Υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι μερίδα του λαού μας δεν πρόκειται να αποδεχθεί μια λύση, ακόμα και αν αυτή θα είναι καλή, η Συμμαχία Πολιτών. «Ούτε η τουρκική προπαγάνδα δεν τόλμησε να προβάλει τέτοιον προσβλητικό ισχυρισμό», αναφέρει η ανακοίνωση της Συμμαχίας, προσθέτοντας μεταξύ άλλων: «Αυτήν τη φορά ο κ. Κασουλίδης δεν εκβιάζει τον κυπριακό λαό με Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά τον εκβιάζει με τον εφιάλτη που θα ακολουθήσει. Με μια τέτοια λογική που διατυπώνεται και δημόσια, αλήθεια, οι κύριοι Κασουλίδης και Αναστασιάδης αναμένουν ότι η Τουρκία θα δείξει πνεύμα συναίνεσης και συμβιβασμού από οίκτο για να μη βιώσουν εφιάλτες οι Ελληνοκύπριοι;».
Να συγκρατηθεί ο Έιντε
Με τη σειρά του, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Μιχάλης Γιωργάλλας, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα σχετικά με τις δηλώσεις Έιντε περί νέου συντάγματος και δημοψηφίσματος τον ερχόμενο Μάρτιο, σημειώνει με ανακοίνωσή του: «Είναι φανερό πως ο κύριος Έιντε έχει αναπτύξει έντονες διεργασίες παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, οι οποίες είναι εμφανέστατα έξω από τους όρους εντολής που του ανέθεσε του Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό», σημείωσε, προσθέτοντας μεταξύ άλλων: «Καλούμε τον κύριο Έιντε να συγκρατηθεί και να μην πειραματίζεται με χρονοδιαγράμματα και τολμηρές προβλέψεις. Μέσα στην όμορφη ιστορία που πλασάρει, λείπει ο τρομερός κατοχικός δράκος της Άγκυρας, που είναι η ρίζα του προβλήματος».