Ενέργεια

Διζωνική με χορηγό το Ισλάμ

Πιέζει για δημοψήφισμα λύσης πριν από τις βουλευτικές εκλογές Μαΐου ο κατοχικός ηγέτης
Την πεποίθηση, ότι ο ισλαμικός κόσμος και ο Γ.Γ. του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας θα συμβάλουν στη χρηματοδότηση των αποζημιώσεων, εξέφρασε ο Μουσταφά Ακιντζί

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο κατοχικός ηγέτης από τις επαφές που πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες στη Νέα Υόρκη, χαρακτηρίζοντάς τες παραγωγικές και εποικοδομητικές, κάνοντας λόγο, παράλληλα, για απτά αποτελέσματα. Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο κ. Ακιντζί έκανε μιαν αποτίμηση των επαφών που είχε στις ΗΠΑ, σημειώνοντας πως από τη στιγμή που θα εξευρεθούν όλα τα κριτήρια για το περιουσιακό που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση τώρα στις συνομιλίες, θα απομείνουν πλέον τα θέματα των εδαφικών αναπροσαρμογών, του περιουσιακού και των εγγυήσεων, που θα συζητηθούν τελευταία.


Όπως μετέδωσαν χθες τα τ/κ ΜΜΕ, ο κ. Ακιντζί υπογράμμισε πως στο παρελθόν δεν υπήρξαν επαφές τέτοιας εμβέλειας, πράγμα που αντικατοπτρίζει, όπως είπε, την αποφασιστικότητα της τ/κ πλευράς για λύση. Ο ίδιος μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα για λύση του Κυπριακού, ενώ πρόσθεσε ότι η διαδικασία προχωρεί σύμφωνα με τις παραμέτρους της λύσης και από την άλλη άρχισε η αναζήτηση χρηματοδότησης της λύσης, κάτι το οποίο ο ίδιος θεωρεί πολύ σημαντική εξέλιξη.
Ισλαμική χρηματοδότηση
Στο ίδιο πλαίσιο, ερωτηθείς κατά πόσο ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας είναι πρόθυμος να συμβάλει στη χρηματοδότηση της λύσης, ο κ. Ακιντζί είπε ότι, στη συνάντηση που είχε με τον Γ.Γ. του Οργανισμού, δεν συζητήθηκε λεπτομερώς το θέμα της χρηματοδότησης της λύσης, αλλά του ανέφερε ότι μετά τη λύση θα υπάρξει ανάγκη για χρηματοδότηση, προκειμένου να εξευρεθούν τα ποσά για ικανοποίηση των βαριών αποζημιώσεων στο περιουσιακό. Ο κατοχικός ηγέτης εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι στο μέλλον θα συζητήσει εκτενέστερα αυτό το θέμα με τον ΓΓ του ΟΙΣ και ο ισλαμικός κόσμος να συμβάλει στις χρηματοδοτικές αυτές ανάγκες της λύσης.
Λύση πριν από τον Μάιο
Επιπλέον, οι ξένοι με τους οποίους συναντήθηκε, δήλωσε ο κ. Ακιντζί, βλέπουν ένα παράθυρο ευκαιρίας στο Κυπριακό, το οποίο ανησυχούν ότι δεν πρέπει να μείνει ανοικτό συνέχεια. «Οι Ε/κ είναι ενάντια στον καθορισμό χρονοδιαγράμματος, αλλά ήταν διάχυτη η άποψη στις επαφές μου για μια λύση και τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων πριν από τις εκλογές στον 'Νότο'», είπε αναφερόμενος στην βουλευτικές εκλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Φόρμουλα για εγγυήσεις
Ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε, γι' ακόμη μια φορά, ότι συμφώνησαν μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα συζητηθεί στο τέλος, και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει σημαντική συζήτηση αυτού του κεφαλαίου. «Αυτήν τη στιγμή στο θέμα του περιουσιακού βρισκόμαστε στον καθορισμό των κριτηρίων και εάν αυτό διευθετηθεί, θα έχουμε διανύσει αρκετή απόσταση και θα μας μείνουν οι διευθετήσεις του εδαφικού, το περιουσιακό και οι εγγυήσεις», είπε, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να εξευρεθεί μια φόρμουλα που θα κάνει τους Τ/κ να αισθάνονται ασφάλεια και δεν θα έχουν την έγνοια του κινδύνου για τους Ε/κ.
Μυστικές επαφές Τσολάκ
Παράλληλα, η «υπουργός» εξωτερικών Εμινέ Τσολάκ επρόκειτο να μεταβεί χθες από τη Νέα Υόρκη στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να συνεχίσει εκεί τις επαφές της. Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, μέχρι χθες δεν έγινε αναφορά με ποιους θα συναντηθεί. Η κ. Τσολάκ αναμένεται να επιστρέψει στα κατεχόμενα αύριο Τετάρτη.
Σιωπηρή διπλωματία Ακιντζί
Ο κατοχικός ηγέτης, κατά τη μετάβασή του στη Νέα Υόρκη, εξέφρασε επίσης προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν τις ελπίδες του για θετική κατάληξη στο θέμα της Δερύνειας, αλλά και της εκσκαφής για τους αγνοουμένους σε στρατιωτικές περιοχές. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλείται η εφημερίδα «Κίπρις», η «σιωπηρή διπλωματία» του κ. Ακιντζί με αρμοδίους Τούρκους στρατιωτικούς και πολιτικούς υπήρξε επιτυχής και στα δύο αυτά σημαντικά ζητήματα. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι οι στρατιωτικές κατοχικές «αρχές» αναμένεται να παραχωρούν πλέον πιο γρήγορα και εύκολα άδεια εκσκαφών, στα σημεία όπου υπάρχουν πληροφορίες για τάφους αγνοουμένων.
Αναμένουν οδηγίες από Άγκυρα
Όσον αφορά το οδόφραγμα του Απλικίου, το άρθρο αναφέρει ότι το αίτημα της ε/κ πλευράς για χρήση άλλου δρόμου απορρίφθηκε από την τ/κ, και τελικά υπήρξε συμφωνία να χρησιμοποιηθεί ο υφιστάμενος δρόμος. Για την περίπτωση της Δερύνειας, σημειώνεται πως υπήρξε κώλυμα στη συζήτηση της αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής, με αποτέλεσμα ο Ακιντζί να αναγκαστεί να αναλάβει πρωτοβουλία, προκειμένου το θέμα να συζητηθεί με τη στρατιωτική και πολιτική διοίκηση της Τουρκίας. Όπως αναφέρεται, το θέμα τέθηκε ενώπιον του νέου αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, του στρατηγού Χουλούσι Ακάρ, κατά την πρόσφατη παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα τον περασμένο μήνα.


Ο Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνει η «Κίπρις», εξήγησε στον Τούρκο στρατηγό πως το κώλυμα στο θέμα της Δερύνειας μειώνει τη θέση του στο τραπέζι των συνομιλιών και δεν είναι προς όφελος των Τ/κ. Μετά και την ενημέρωση της οποίας έτυχε ο Τούρκος Αρχηγός ΓΕΣ φέρεται να έδωσε οδηγίες στον εδώ κατοχικό στρατό, πως για το θέμα της Δερύνειας «η τελευταία λέξη είναι του 'προέδρου'», αναφερόμενος στον Μουσταφά Ακιντζί. Ο κατοχικός ηγέτης φέρεται να είχε συζητήσει προηγουμένως το θέμα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Τούρκο ΥΠΕΞ Φεριντούν Σινιρλίογλου, ενώ στο δημοσίευμα δεν γίνεται αναφορά για ημερομηνία ανακοινώσεων γύρω από αυτά τα θέματα.
Στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν
Εν τω μεταξύ, στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε χθες συνάντηση και δείπνο με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, το βασικό θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες μεταξύ των τεσσάρων ανδρών θα είναι η κρίση στη Συρία και το προσφυγικό, καθώς ο κύριος όγκος των προσφύγων από τη Συρία που καταφθάνουν στην Ευρώπη έρχονται πλέον μέσω Τουρκίας. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να συζητηθούν και πτυχές του Κυπριακού.