Ενέργεια

Υλοποιήσιμος, υπό προϋποθέσεις, ο τερματικός υγροποίησης

ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Εξαιρετικά ενδιαφέροντα ήταν τα συμπεράσματα από το ετήσιο συνέδριο «Παγκόσμιου Πετρελαίου και Αερίου στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο», που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 22 και 27 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, αφού δόθηκε η ευκαιρία σε διάφορους ενεργειακούς παράγοντες και μετόχους εταιρειών να ενημερωθούν αλλά και να παραθέσουν τις απόψεις τους αναφορικά με τη διαχείριση και διοχέτευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου στις περιφερειακές αγορές. Αρχικά, η ειδικός σε θέματα ενέργειας του Ινστιτούτου EastWest με έδρα τις Βρυξέλλες, Ντανίλα Μποσκάρεβ, επιβεβαίωσε ότι τα προτεινόμενα σχέδια του ρωσικού αγωγού Turkish Stream θα μπορούσαν να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια, σε κάποια ωστόσο διαφοροποιημένη μορφή από αυτήν που παρουσιάζονται σήμερα. Συγκεκριμένα, η κ. Μποσκάρεβ έκανε λόγο για μείωση της χωρητικότητάς του κατά 75%, κάτι που, όπως είπε, σημαίνει ότι ο αγωγός θα έχει μέγιστη χωρητικότητα 17 δις κυβικά πόδια, διοχετεύοντας κυρίως αέριο στην τουρκική και την ελληνική αγορά, χωρίς την ανάγκη περαιτέρω επέκτασης.
Συμφωνεί για ΤΑP η Ελλάδα
Αναφορικά με τον αγωγό TAP, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας Naturalgaseurope.eu, λέχθηκε ότι αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεταφορά στην Ευρώπη περιορισμένων ποσοτήτων ρωσικού αερίου, ενώ από την άλλη ότι ο αγωγός Nord Stream θεωρείται προς το παρόν υψίστης σημασίας για την ευρύτερη ενεργειακή ασφάλεια της αγοράς αερίου της Ε.Ε., και γι’ αυτό θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επηρεάσουν το μέλλον των σχέσεων Ε.Ε. και της Gazprom. Εκ μέρους της Ελλάδας, ο Υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, χωρίς να κάνει οποιεσδήποτε υποθέσεις αναφορικά με αλλαγές στις ποσότητες ή τη διαδρομή του αγωγού, δεσμεύτηκε να εξετάσει τα σχέδια του Turkish Stream.
Να επανεξεταστεί ο EastMed
Ένα άλλο ζήτημα, το οποίο τέθηκε στο συνέδριο από μερίδα ειδικών, ήταν τα εμπόδια στον εφοδιασμό των διαδρόμων αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενέργειας Κύπρου, Σόλων Κασίνης, έδωσε έμφαση στις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στο κοίτασμα Ζορ της αιγυπτιακής ΑΟΖ, το οποίο μπορεί να εμπεριέχει, είπε, περισσότερο από ένα τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον κ. Κασίνη, αναφέρει το δημοσίευμα, τα σχέδια για κατασκευή αγωγού από την Αίγυπτο προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας θα πρέπει να επανεξεταστούν τους επόμενους μήνες. Σημαντική ήταν, επίσης, η αναφορά για συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και του Ισραήλ, προκειμένου να τεθεί ένα εξαγωγικό πλάνο, με συγκέντρωση του φυσικού αερίου σε σταθμούς υγροποίησης (LNG).
Νέος κύκλος γεωτρήσεων
Σημειώθηκε, επίσης, ότι ο ιταλικός κολοσσός της ENI επιδιώκει, έπειτα από 2 χρόνια διάλειμμα, την πραγματοποίηση γεωτρήσεων στα κοιτάσματα 2, 3 και 9 της Κυπριακής ΑΟΖ, τη στιγμή που η γαλλική TOTAL θα αρχίσει επίσης τις έρευνές της στο τέλος του χρόνου στο οικόπεδο 11.
Παράλληλα, ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Χαράλαμπος Έλληνας, μιλώντας στο συνέδριο, τόνισε ότι τα σχέδια για κατασκευή του τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό θα μπορούν να υλοποιηθούν εάν και το Ισραήλ διοχετεύσει μέρος του φυσικού του αερίου, μέσω της Κύπρου. Όπως λέχθηκε, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για ανακάλυψη περαιτέρω κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, ωστόσο αυτό που χρειάζεται είναι η εξεύρεση μακροχρόνιας χρηματοδότησης για κατασκευή υποδομών. Η Κύπρος, αναφέρεται μεταξύ άλλων, θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες για έναρξη νέου κύκλου γεωτρήσεων, και παράλληλα να ετοιμαστεί να προχωρήσει στον νέο γύρο αδειοδότησης το 2016.