Διεθνή

Ειρήνη από την Τυνησία

Το Νόμπελ είναι φόρος τιμής στους μάρτυρες της δημοκρατίας, λέει η UGTT
Αυτό το βραβείο δίνει μια νέα πνοή στη δημοκρατική μετάβαση στη χώρα και αποδεικνύει πως ο διάλογος είναι που τη σώζει και όχι τα όπλα, σημειώνουν Τυνήσιοι παράγοντες για τη βράβευση του Κουαρτέτου Εθνικού Διαλόγου
Η ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΗ δημοκρατία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μεγάλες απειλές στην ασφάλεια, κυρίως από την ISIS

Η απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας είναι ένας "φόρος τιμής στους μάρτυρες της δημοκρατικής Τυνησίας", δήλωσε σήμερα το συνδικάτο Γενική Ένωση Εργασίας της Τυνησίας (UGTT), το οποίο ίδρυσε το βραβευθέν φόρουμ. "Αυτός ο αγώνας που έδωσε η νεολαία μας επέτρεψε στη χώρα να γυρίσει τη σελίδα της δικτατορίας" του Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χουσίν Αμπασί, γενικός γραμματέας του UGTT, βαθιά συγκινημένος. Είναι επίσης ο αγώνας "των πολιτικών κομμάτων που δέχθηκαν να είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις στις πολιτικές κρίσεις", υπογράμμισε ο επικεφαλής της UGTT, του κυριότερου συνδικάτου που ξεκίνησε αυτό τον εθνικό διάλογο, στον οποίο προσχώρησαν επίσης το 2013 η τυνησιακή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η UTICA (εργοδότες) και η Τάξη των δικηγόρων.
Μεγάλη υπερηφάνεια
Ερωτηθείς από το AFP, ο Φάντχελ Μαχφούντχ, πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου της Τυνησίας, εξέφρασε τη χαρά του για μια ανταμοιβή στη "διαδικασία που ανέλαβε ο τυνησιακός λαός, που οραματίστηκε τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα". Αυτό το βραβείο "δίνει μια νέα πνοή στη δημοκρατική μετάβαση στη χώρα", εκτίμησε.
"Είναι μια υπερηφάνεια για την Τυνησία, που απέδειξε πως ο διάλογος σώζει τη χώρα και όχι τα όπλα", σχολίασε επίσης ο πρόεδρος της τυνησιακής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LTDH), Αμπντελσατάρ Μπεν Μούσα. Η πρόεδρος της UTICA, της μεγαλύτερης εργοδοτικής οργάνωσης, που είναι επίσης μέρος του Κουαρτέτου Εθνικού Διαλόγου, Ουιντέντ Μπυσαμαουί, έκανε με τη σειρά του λόγο για "μια μεγάλη υπερηφάνεια" για τον τυνησιακό λαό. "Σήμερα γεννηθήκαμε για δεύτερη φορά", είπε, σε δήλωσή της στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Mosaique FM.
Όλοι μαζί
Πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος στο τέλος της διαδικασίας πολιτικής μετάβασης, στα τέλη του 2014, ο Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι εξέφρασε τη χαρά του για μία "άξια" ανταμοιβή, εκτιμώντας πως επικυρώνει "τον συναινετικό δρόμο" που επέλεξε η χώρα του. "Η Τυνησία δεν έχει άλλη λύση από τον διάλογο, παρά τις ιδεολογικές διαφωνίες", υπογράμμισε ο Καΐντ Εσέμπσι, 88 ετών, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα της προεδρίας στο Facebook. "Τον πόλεμο που διεξάγουμε κατά της τρομοκρατίας δεν μπορούμε να τον κερδίσουμε παρά μόνο αν είμαστε όλοι μαζί", είπε ακόμη ο πρόεδρος, καθώς η νεογέννητη δημοκρατία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μεγάλες απειλές ασφαλείας, κυρίως από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Πηγή έμπνευσης
Το 2013, δύο χρόνια μετά την ανατροπή του Μπεν Άλι, η δολοφονία δύο αντιφρονούντων της Αριστεράς είχε βυθίσει τη χώρα σε βαθιά κρίση, με χιλιάδες διαδηλωτές να ζητούν την πτώση της κυβέρνησης της Τρόικας υπό την ηγεσία των ισλαμιστών του κόμματος Ενάχντα, που είχε κερδίσει τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές, οι οποίες είχαν διεξαχθεί τον Οκτώβριο του 2011.


Η πολιτική τάξη έχει ευρέως αναγνωρίσει πως οι προσπάθειες της UGTT επέτρεψαν να αποτραπεί μια πόλωση της κοινωνίας ανάμεσα σε ισλαμιστές και αντιισλαμιστές και η βύθιση της χώρας στο χάος, όπως συνέβη σε άλλα κράτη της αραβικής άνοιξης.
"Ελπίζω πως αυτός ο φόρος τιμής θα είναι ένα κίνητρο για το σύνολο του αραβικού κόσμου, ιδίως για τις χώρες που ζουν μέσα στον κίνδυνο του πολέμου", σχολίασε ακόμη ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν εκτίμησε ότι αυτό το Νόμπελ αποτελεί πηγή «έμπνευσης για την περιοχή και για τον κόσμο»