Ενέργεια

Εκτροπή Ακιντζί στις συνομιλίες

Ελάχιστη έως ανύπαρκτη η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής στα ΜΟΕ
Ο Μουσταφά Ακιντζί προκάλεσε αχρείαστη απογοήτευση σε όσους τον ακούν, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η πλευρά μας δεν πρόκειται να αποδεχθεί πρωτογενές δίκαιο
ΠΟΤΕ δεν ήταν ούτε είναι πρόθεσή μας οι δυο συστατικές πολιτείες να είναι δυο ελληνικές συστατικές πολιτείες», δήλωσε ο Ιωάννης Κασουλίδης

Για εκτροπή από την αφηγηματική των όσων έπρεπε να συζητούνται στις διαπραγματεύσεις και δικαιολογημένη απογοήτευση του κυπριακού λαού από τις συνομιλίες έκανε λόγο χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με αφορμή και τις πρόσφατες δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, περί μόνιμων παρεκκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο για επίτευξη λύσης.


«Εύχομαι αυτά τα πράγματα να ξεκαθαρίσουν στη συνέχεια και στη συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ των ηγετών. Το μόνο άλλοθι που μπορώ να δώσω, δεδομένου ότι τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί και κλείσει», είπε ο κ. Κασουλίδης, σημειώνοντας πως στόχος είναι η αρχική αυτή τοποθέτηση, με καλή θέληση και πολιτική βούληση, να βρει τρόπο της επίλυσης.


«Ποτέ δεν ήταν ούτε είναι πρόθεσή μας οι δυο συστατικές πολιτείες να είναι δυο ελληνικές συστατικές πολιτείες», δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι (συστατικές πολιτείες) πολιτικά η μια θα διοικείται από τους Ελληνοκύπριους και η άλλη από τους Τουρκοκύπριους, πράγμα το οποίο, όπως είπε, η πλευρά μας αποδέχεται. Ερωτηθείς αν το νέο κράτος θα αποτελείται από τις δυο πολιτείες ή αν θα προκύψει από αυτές, ο Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι αυτό το ζήτημα έχει επιλυθεί από το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου του 2014. «Δεν έρχονται πολιτείες να συστήσουν κράτος, αλλά είναι φανερό ότι δεν πρόκειται περί αυτού του είδους την κίνηση», είπε.
Απογοήτευση με Ακιντζί
Αναφερόμενος επιπλέον στο θέμα των πλειοψηφιών, σημείωσε πως είναι άλλο πράγμα η πληθυσμιακή και άλλο η πολιτική πλειοψηφία. «Το μεν κεκτημένο θα ισχύει, αλλά κάποιες ανησυχίες της τ/κ κοινότητας θα ληφθούν υπ' όψιν και θα διευθετηθούν διά των μεθόδων της επίλυσης του περιουσιακού. Αυτές οι μέθοδοι θα επιλύσουν αυτές τις ανησυχίες και δεν θα χρειάζεται ούτε η αναφορά σε οροφές, ούτε η αναφορά σε μόνιμες παρεκκλίσεις, ούτε η αναφορά σε πρωτογενές δίκαιο», εξήγησε.


Είναι λυπηρό, πρόσθεσε, γιατί ένιωσε την ανάγκη ο κ. Ακιντζί να χρησιμοποιήσει αυτούς του όρους. «Είναι δικαίωμά του να τους χρησιμοποιήσει, αλλά εγώ θεωρώ ότι δημιούργησε αχρείαστη απογοήτευση σε όσους τον ακούν από δικής μας πλευράς», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών. «Αν θέλουν να το πάρουμε σκληρά, ούτε εμείς θα δεχτούμε πρωτογενές δίκαιο, ούτε και θα το δεχτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε, αφού κάτι τέτοιο θα έχει επιπτώσεις και σε άλλους, όπως την περίπτωση των Βαλκανίων, που προορίζονται για ένταξη στην Ε.Ε.
Ακρογωνιαίος λίθος η ασφάλεια
Όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο επικεφαλής της Κυπριακής Διπλωματίας υπογράμμισε ότι το ζήτημα αυτό είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που θα καθορίσει αν μιλούμε για λύση ή όχι του κυπριακού προβλήματος. Χαρακτηρίζοντας τις εγγυήσεις ως ένα «κενό γράμμα», σημείωσε πως καμία εγγυήτρια δύναμη δεν τήρησε το περιεχόμενο των συμφωνιών, αφού η μεν Χούντα διέπραξε το πραξικόπημα και η Τουρκία το χρησιμοποίησε ως πρόσχημα για να εισβάλει, και στη συνέχεια, αντί να αποχωρήσει, αναγνώρισε ένα κράτος εν κράτει, σε αντίθεση με τα όσα προέβλεπε το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.


«Η διευθέτηση δεν πρέπει να είναι επανάληψη αυτών των συμφωνιών, που στην ουσία θα κάνουν τους Ε/κ να μη νιώθουν εξίσου ασφαλείς όπως οι Τ/κ. Θα είναι μια μη ισορροπημένη διευθέτηση», είπε, επαναλαμβάνοντας επίσης την αρχή ότι τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν έχουν συμφωνηθεί όλα.
Στασιμότητα με ΜΟΕ
Σχολιάζοντας μεταξύ άλλων την πρόοδο των ΜΟΕ, ο κ. Κασουλίδης παραδέχτηκε ότι κανένα από αυτά που συμφωνήθηκαν δεν προχώρησε, αφού υπάρχουν περιπλοκές και δυσκολίες εφαρμογής. Στο μεν θέμα της διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες, στο θέμα της τηλεφωνίας φαίνεται, όπως είπε, ότι κρύβεται η επιδίωξη πολιτικού πλεονεκτήματος, ενώ το θέμα των οδοφραγμάτων δεν έχει υλοποιηθεί. «Δεν μπορεί στα θέματα τηλεφωνίας να επιδιώκεται αναγνώριση οποιωνδήποτε θεσμών του ψευδοκράτους, εφόσον δεν υπάρχει προς το παρόν λύση», είπε.
Στο Λουξεμβούργο για επαφές
Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης θα μεταβεί τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να παρακολουθήσει τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο επίκεντρο της συζήτησης των Υπουργών Εξωτερικών θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στη Συρία, οι εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης και οι σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες της Αφρικής, Καραϊβικής και Ειρηνικού μετά το 2020.


Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου ο κ. Κασουλίδης θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, με κύριο θέμα την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15-16 Οκτωβρίου, το οποίο θα επικεντρωθεί κυρίως στο θέμα της μετανάστευσης. Την ίδια μέρα ο ΥΠΕΞ θα συμμετάσχει σε πρόγευμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στη συνέχεια ο κ. Κασουλίδης θα αναχωρήσει για το Πεκίνο, για να ενσωματωθεί στην αντιπροσωπία του Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα.