Ενέργεια

Για Κίνα αναχωρεί ο Πρόεδρος

Το «παρών» του στη Σύνοδο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας θα δώσει ο ΠτΔ
Οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - Κίνας με έμφαση στην οικονομία, το Κυπριακό, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ - Κίνας, στο επίκεντρο των συναντήσεων του Προέδρου Αναστασιάδη στο Πεκίνο
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Θεωρούμε ότι η Κίνα, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει ρόλο να διαδραματίσει στο Κυπριακό

Επίσκεψη στην Κίνα αναμένεται να πραγματοποιήσει την ερχόμενη βδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με σκοπό να συζητήσει το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις Κύπρου - Κίνας, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα οικονομίας, και τις σχέσεις ΕΕ - Κίνας. Σύμφωνα με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη στο ΚΥΠΕ, η επικείμενη επίσκεψη κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική. «Θεωρούμε ότι η Κίνα, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει ρόλο να διαδραματίσει στο Κυπριακό», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως «μέσα από τις συζητήσεις για τις διμερείς μας σχέσεις θα διερευνηθεί το ενδεχόμενο συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως των μεταφορών, του τουρισμού και της προσέλκυσης επενδύσεων».
Το πρόγραμμα επαφών
Η αναχώρηση του Προέδρου Αναστασιάδη για το Πεκίνο είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη, και μαζί του θα μεταβούν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Στην αποστολή θα μετέχουν επίσης άνθρωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου. Όπως δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης στο ΚΥΠΕ, στις 14 και 15 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συμμετάσχει σε ειδική σύνοδο που διοργανώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας με τίτλο «Ο Δρόμος του Μεταξιού», ενώ στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συναντήσεις και με άλλους αρχηγούς κρατών της περιοχής που θα παραστούν στο συνέδριο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο μοναδικός αρχηγός κράτους-μέλους της ΕΕ, ο οποίος έλαβε επίσημη πρόσκληση προκειμένου να συμμετάσχει στο συνέδριο.
Συνάντηση με Κινέζο Πρόεδρο
Η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της Κίνας είναι προγραμματισμένη για τις 15 Οκτωβρίου, και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Αντιπρόεδρος της χώρας. Στο πρόγραμμα του κ. Αναστασιάδη περιλαμβάνεται και ομιλία στο Πανεπιστήμιο της Κίνας, ενώ στις 17 Οκτωβρίου θα χαιρετίσει επιχειρηματικό φόρουμ, που διοργανώνεται από το ΚΕΒΕ στο Πεκίνο.
Αναχώρηση για Σαγκάη
Ακολούθως, την ίδια ημέρα, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στο Πεκίνο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν για τη Σαγκάη, όπου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τις Αρχές της πόλης και με μεγάλες κινέζικες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Επίσης θα χαιρετίσει φόρουμ που διοργανώνει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 19 Οκτωβρίου.