Ενέργεια

Στήριξη Τσίπρα σε Αναστασιάδη…

Καμία αναφορά για το μείζον ζήτημα των εποίκων από τους Τσίπρα, Κοτζιά και Μητσοτάκη
Το Κυπριακό δεν είναι θέμα κατανομής των φυσικών πόρων από το αέριο που έχει βρεθεί, αλλά πρώτα απ' όλα αποτελεί ζήτημα εισβολής και κατοχής, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας

Την αλληλεγγύη αλλά και αγωνιστική διάθεση της Ελλάδας στις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για εξεύρεση μιας οριστικής λύσης του Κυπριακού, εξέφρασαν την Τετάρτη τόσο ο Πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Μιλώντας στη Βουλή των Ελλήνων, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να αγωνίζεται μαζί με την κυπριακή κυβέρνηση και τους διεθνείς οργανισμούς, με σκοπό την επίτευξη μιας δίκαιης λύσης ενός προβλήματος που έχει, όπως είπε, περίπου την ίδια ηλικία με τον ίδιο (41 ετών εκείνος). Ο ίδιος μάλιστα, χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη την εκλογή του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν ξεχνάμε ότι πάνω απ’ όλα το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι κάθε λύση οφείλει να τερματίζει και την παρουσία του τουρκικού στρατού στη βόρεια Κύπρο.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Τσίπρας, σχολιάζοντας την πρόταση του Τούρκου Πρωθυπουργού για κοινή επίσκεψη στην Κύπρο και συνάντηση με τους δύο ηγέτες, φέρεται να δήλωσε, «ας λύσουμε πρώτα το Κυπριακό και ακολούθως να κάνουμε επίσκεψη στην Κύπρο».
Δικαίωμα στο όνειρο...
Από την πλευρά του Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς, χαιρετίζοντας αρχικά τα βήματα επαναπροσέγγισης μεταξύ των δυο κοινοτήτων στο νησί, τόνισε ότι η Κύπρος είναι το μέγιστο εθνικό θέμα της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας ότι η Αθήνα στηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος. «Και χαιρετίζουμε βεβαίως και το γεγονός ότι πείσαμε τους διεθνείς διαπραγματευτές να λαμβάνονται υπ’ όψιν και τα δικαιώματα των τριών μειονοτήτων που βρίσκονται στη Κύπρο και που επί 10ετίες είχαν ξεχαστεί», συμπλήρωσε ο κ. Κοτζιάς. Αναφερόμενος επιπλέον στους Τουρκοκυπρίους, σημείωσε πως «πρέπει να πάρουν εκείνα τα δικαιώματα που θα τους εξασφαλίσουν, που θα τους κάνουν να νιώθουν ότι αυτό το νησί, η Μεγαλόνησος, είναι το δικό τους σπίτι, ο χώρος όπου η νέα γενιά των Τ/κ θα μπορεί να έχει δικαίωμα στο όνειρο και να νιώθει ότι μπορεί να μείνει, να ζήσει, να φτιάξει την οικογένειά της στο μέλλον».
Αποσύρουν τις εγγυήσεις
Μεταξύ άλλων, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να αποκτήσουν το ύψιστο δικαίωμα και αίσθημα ασφάλειας απέναντι στις δυνάμεις της κατοχής της «βόρειας Κύπρου», για τις οποίες τόνισε εμφαντικά «πρέπει να φύγουν», αφού, όπως είπε, δεν μπορεί να υπάρξει λύση για το Κυπριακό με τη διατήρηση κατοχικών στρατευμάτων. «Αυτό δεν θα είναι λύση, θα είναι επανάληψη αυτών που μας οδήγησαν στο 1974», πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς. «Και πρέπει επίσης να τελειώνουμε με τις εγγυήσεις. Τον Απρίλη θαρραλέα η ελληνική κυβέρνηση επανέφερε στο βασικό θεμελιακό πρόβλημα το Κυπριακό. Τονίσαμε και υπογραμμίσαμε ότι το Κυπριακό δεν είναι ζήτημα, όπως πήγε να εμφανιστεί, κατανομής των φυσικών πόρων από το αέριο που έχει βρεθεί, αλλά είναι πριν απ’ όλα ζήτημα κατοχής. Και ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις, κι πριν απ’ όλα εννοώ εδώ την Τουρκία, παραβίαζαν πολλαπλώς τις συνθήκες του Λονδίνου και της Ζυρίχης, και δεν δικαιούνται να έχουν εγγυητικές αρμοδιότητες και δεν το δικαιούνται», διότι οι νέοι κανονισμοί, το νέο διεθνές δίκαιο δεν επιτρέπει ούτε χρήση βίας σε βάρος τρίτης χώρας, ούτε κατοχή της», είπε, επαναλαμβάνοντας ότι «με την Τουρκία, έχουμε θέσει ως σημαντικό κριτήριο της ανάπτυξης των σχέσεών μας τη στάση της στο Κυπριακό».
Πολυεπίπεδες συνεργασίες
Αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας, ο επικεφαλής της Ελληνικής Διπλωματίας σημείωσε πως η Ελλάδα πιστεύει και υλοποιεί την ενίσχυση της συνεργασίας της και τον διάλογο με την Τουρκία, και αναφέρθηκε σε «πολύπλευρες και πολυεπίπεδες συνεργασίες», εξηγώντας ότι «προωθούμε τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όμως ταυτόχρονα δεν κλείνουμε τα μάτια μας και καταγράφουμε τις συνεχιζόμενες και προκλητικές ενέργειές της στο Αιγαίο, παίρνοντας τα μέτρα μας και κάνοντας στο διεθνές περιβάλλον τις απαραίτητες ενέργειες». Αίσθηση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι ούτε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, αλλά ούτε και ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας αναφέρθηκαν στο μείζον ζήτημα της παραμονής των εποίκων και του εποικισμού, που ως γνωστόν αποτελεί έγκλημα πολέμου.
Πυλώνας σταθερότητας η Κύπρος
Την ίδια ώρα, o υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδεκτής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Κατά τη διάρκεια της ημίωρης συνάντησης που είχαν οι δυο πολιτικοί, συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το πρίσμα των δεδομένων που επικρατούν στην ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή. «Σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο στην ευρύτερη περιοχή, η Κύπρος αποτελεί πυλώνα σταθερότητας. Οι δεσμοί που μας ενώνουν παραμένουν ακλόνητοι», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας «Κάθε Έλληνας και Ελληνίδα βρίσκεται στο πλευρό του κυπριακού λαού για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής και βιώσιμης, συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος. Η τουρκική κατοχή πρέπει να τερματιστεί. Αυτό αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα». Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, τον οποίο ενημέρωσε για τις εσωκομματικές εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, ενώ συζήτησαν και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.