Ενέργεια

Θέμα αιχμής η εκ περιτροπής

Για νέο, βελτιωμένο Σχέδιο Ανάν μίλησε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης
Υπαναχώρηση εκ μέρους του Μουσταφά Ακιντζί βλέπει ο κ. Κασουλίδης, εκφράζοντας δυσφορία για τις αναφορές περί μόνιμων παρεκκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Για υπαναχώρηση του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί από τις αρχικές του θέσεις στο Κυπριακό έκανε λόγο χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης. Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», ανέφερε ότι ο κ. Ακιντζί έχει αλλάξει τη θέση του τουλάχιστον σε ένα σημαντικό θέμα που συζητείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εκφράζοντας ωστόσο τη δυσφορία του για τις πρόσφατες δηλώσεις Ακιντζί, περί μόνιμων παρεκκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την υιοθέτηση πρωτογενούς δικαίου, με σκοπό την ικανοποίηση των τ/κ θέσεων στη λύση του Κυπριακού.
Λύση από μέσα...
Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε αισιοδοξία για κατάληξη σε συμφωνία, υποδεικνύοντας ότι οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει περισσότερο από κάθε άλλη φορά, υπογραμμίζοντας επίσης ότι «καμιά λύση δεν θα σερβιριστεί εκ των έξω». Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, κάθε φορά οι δύο πλευρές έρχονται όλο και πιο κοντά, ενώ η εκ περιτροπής προεδρία αποτελεί, όπως είπε, το θέμα αιχμής στο κεφάλαιο διακυβέρνησης. Στο ίδιο πλαίσιο, υποστήριξε ότι το σχέδιο το οποίο θα οδηγηθεί σε δημοψήφισμα θα είναι βελτιωμένο σε σχέση με το σχέδιο Ανάν και θα έχει συμφωνηθεί πρώτα από τους δύο ηγέτες. Μεταξύ άλλων, ο Κύπριος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στην οικονομική πτυχή της λύσης, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να γίνει πρώτα μελέτη από την Παγκόσμια Τράπεζα Αναπτύξεως και το ΔΝΤ, η οποία θα καταγράφει όλες τις ανάγκες, ενώ, όπως είπε, καταβάλλεται και προσπάθεια για τη συμμετοχή δωρητών, οι οποίοι θα καλύψουν τα πρώτα έξοδα της επανένωσης.
Οι επαφές της Τσολάκ
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τ/κ πηγές, η λεγόμενη υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων Εμινέ Τσολάκ δήλωσε ότι, εάν οι διαπραγματεύσεις στο νησί είναι επιτυχείς, τότε οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να διαδραματίσουν ένα ρόλο γέφυρας στις σχέσεις που θα συναφθούν μεταξύ της «Ενωμένης Κύπρου», του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC), αλλά και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας (ECO). Αναφερόμενη στις επαφές που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα στη Νέα Υόρκη, η κ. Τσολάκ είπε: «Έχουμε πραγματοποιήσει τουλάχιστον όσες επαφές όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε πραγματοποιήσει επιτυχείς διπλωματικές συναντήσεις». Επιπλέον, όπως μετέδωσε ο τ/κ Τύπος, η κ. Τσολάκ συναντήθηκε με αξιωματούχους τόσο του Λευκού Οίκου όσο και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τους οποίους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, μεταφέροντας τις θέσεις των Τουρκοκυπρίων.


Συναντήθηκε επίσης με τον Αμερικανό Γερουσιαστή Roger Wicker, ενώ παρακάθισε και σε δείπνο που παρέθεσε ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον Serdar Kilic. Τη δεύτερη μέρα των επαφών της, η κ. Τσολάκ συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στη δεξαμενή σκέψης «Centre for American Progress».
Σε δηλώσεις της, η κ. Τσολάκ επεσήμανε την ανάγκη διασφάλισης της δικοινοτικής και διζωνικής δομής της λύσης στο πλαίσιο του Δικαίου της Ε.Ε. Αναφερόμενη στο ζήτημα της ιδιοκτησίας, υπογράμμισε τη σημασία εξεύρεσης μιας φόρμουλας η οποία δεν θα θέτει, όπως είπε, σε κίνδυνο τις κοινωνικο-οικονομικές δομές των «δύο πλευρών» στο νησί.
Σημαντικά τα ΜΟΕ
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι παρατηρείται ένα ενδιαφέρον από τη διεθνή κοινότητα για εξεύρεση οικονομικών πόρων για χρηματοδότηση μιας λύσης. Σχολιάζοντας το ζήτημα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), η κ. Τσολάκ ισχυρίστηκε ότι η εφαρμογή των μέτρων αυτών είναι ζωτικής σημασίας και ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η λύση θα συμβάλει επίσης στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, και θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας συνεργασίας πάνω στα ενεργειακά αποθέματα.
Εμβάθυνση σχέσεων ΗΠΑ-Κύπρου
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Κύπρου επανέλαβαν γι' ακόμη μια φορά τη δέσμευσή τους για ενδυνάμωση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δυο χωρών, και την περαιτέρω προώθηση των κοινών τους συμφερόντων, με σκοπό την επίτευξη της ειρήνης, της ασφάλειας αλλά και της ευημερίας της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για τον διμερή οικονομικό διάλογο των ΗΠΑ και της Κύπρου, «σε συνέχεια συνάντησης στη διάρκεια προγεύματος, που φιλοξενήθηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ με αμερικανικές εταιρείες που ενδιαφέρονται για την Κύπρο και την περιοχή, οι αξιωματούχοι διεξήγαγαν συζητήσεις σχετικές με μια σειρά οικονομικών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης των οικονομικών και της δημόσιας διοίκησης, την προσέλκυση επενδύσεων, τις εκπαιδευτικές ανταλλαγές, την ενεργειακή ασφάλεια και την εμπορική διπλωματία». Αξίζει να σημειωθεί ότι επικεφαλής των δύο αντιπροσωπιών ήταν η Αναπληρώτρια Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για τη Νότια Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο Αμάντα Σλόατ, κι ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης. Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, αξιωματούχοι των Υπουργείων Εξωτερικών, Ενέργειας, Εμπορίου και Οικονομικών.