Ενέργεια

Αναβιώνουν οι «οικογενειακοί δεσμοί»

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα υποστηρίξει την Ιορδανία στην ΕΕ για το προσφυγικό
Με τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ και τον Πρωθυπουργό της χώρας ολοκληρώθηκε χθες το τριήμερο ταξίδι του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο Αμμάν. Ο Ιορδανός Βασιλιάς εμφανίστηκε θετικός για συμμετοχή της χώρας του σε ad hoc περιφερειακές συνεργασίες για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, από την πλευρά του, τόνισε τον σημαντικό περιφερειακό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος, όντας κράτος κράτος-μέλος της ΕΕ που μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα με τη Μέση Ανατολή.


Σημαντικό θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων ήταν και το ενεργειακό, με τον Βασιλιά της χώρας να δηλώνει πως σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, ενώ σε κατοπινό στάδιο θα πραγματοποιηθεί και επίσκεψη του Ιορδανού Υπουργού Ενέργειας στην Κύπρο.
Στήριξη σε Κυπριακό, συναντίληψη σε προσφυγικό
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συζήτησης του Προέδρου Αναστασιάδη και του Βασιλιά Αμπντάλα τέθηκε το θέμα του προσφυγικού, και συγκεκριμένα ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε την παραχώρηση της συμβολικής δωρεάς ύψους 50.000 ευρώ προς ανακούφιση προσφύγων που διαμένουν στους καταυλισμούς.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε την Ιορδανία για τη στάση αρχών που τηρεί στο Κυπριακό, ενώ από την πλευρά του ο Βασιλιάς Αμπντάλα διαβεβαίωσε την κυπριακή πλευρά ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της πολιτικής του Αμμάν έναντι της Κύπρου.
Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του Ιορδανού μονάρχη για «οικογενειακούς δεσμούς» των δυο χωρών, σημειώνοντας πως η Κύπρος είναι εκείνο το κράτος-μέλος της ΕΕ με ευρύτερη γνώση και κατανόηση των ζητημάτων της Μέσης Ανατολής. Στο ίδιο πλαίσιο έκανε λόγο για την ανάγκη συλλογικής αντιμετώπισης των περιφερειακών προκλήσεων και εμφανίστηκε θετικός σε συνεργασίες κρατών με συγκεκριμένη στόχευση προβλημάτων.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε, με τη σειρά του, τον Βασιλιά Αμπντάλα ότι στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Μάλτα, θα θέσει το θέμα της στήριξης της Ιορδανίας σε σχέση με το προσφυγικό. «Σας διαβεβαιώνω ότι η Ιορδανία κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας αλλά και στην εξωτερική μας πολιτική, και μπορείτε να θεωρείτε την Κύπρο ως έναν από τους Πρέσβεις σας στην ΕΕ», κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Οι τομείς συνεργασίας
Ανάμεσα στους τομείς συνεργασίας Ιορδανίας-Κύπρου, που πρότεινε ο Βασιλιάς Αμπντάλα, συμπεριλαμβάνονται ο τουρισμός, τα θέματα ενέργειας, το νερό, οι επενδύσεις, το άνοιγμα της πρεσβείας της Ιορδανίας στην Κύπρο, αλλά και οι ευρύτερες συνεργασίες στην περιοχή.
Ειδικά για το θέμα του τουρισμού, ο Ιορδανός μονάρχης μίλησε για τη δυνατότητα δημιουργίας κοινών πακέτων για την προσέλκυση τουριστών στην περιοχή, με ιδιαίτερη στόχευση τους τουρίστες από Ινδία, Κίνα και Ιαπωνία.


Αξίζει να σημειωθεί πως αν και οι δύο χώρες έχουν ολοκληρώσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου από το δεύτερο εξάμηνο του 2012, εντούτοις η εφαρμογή του ακόμη εκκρεμεί. Ο Βασιλιάς Αμπντάλα χαρακτήρισε επίσης σημαντικό το γεγονός του ανοίγματος ιορδανικής πρεσβείας στην Κύπρο, για το μέλλον των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.