Ενέργεια

Επί τάπητος η συνεκμετάλλευση

Κρίσιμη η αυριανή επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ για το μέλλον του φυσικού αερίου
Μετά την επίλυση του Κυπριακού να υπογραφεί η συμφωνία συνεκμετάλλευσης της «Αφροδίτης», για να μεταφερθεί το φυσικό αέριο στην Τουρκία, δήλωσε ανώτατος συνεργάτης του Ινστιτούτου Εθνικών Μελετών του Ισραήλ

Επίσκεψη στο Ισραήλ ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με το θέμα της συνεκμετάλλευσης του οικοπέδου «Αφροδίτη» να βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει με τους Ισραηλινούς αξιωματούχους. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο ζήτημα εκκρεμεί εδώ και 5 περίπου χρόνια, αφού, σύμφωνα με ισραηλινά δημοσιεύματα του προηγούμενου μήνα, το Τελ Αβίβ ζητά να καταστεί μέρος του τρόπου συνεκμετάλλευσης του κοιτάσματος, το οποίο εκτείνεται ελαφρώς στην Κυπριακή ΑΟΖ.


Από την πλευρά του Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης διεμήνυσε, το προηγούμενο διάστημα, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών, και εξέφρασε το ενδιαφέρον του για παράλληλη συνεκμετάλλευση του Λεβιάθαν και της Αφροδίτης, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να περιμένει το Ισραήλ, εάν συνεχιστούν οι καθυστερήσεις. Παράλληλα, ενώ η κυπριακή πλευρά ισχυρίζεται ότι η πώληση αερίου προς την Αίγυπτο εξακολουθεί να είναι μια εφικτή επιλογή για την Κύπρο και το Ισραήλ, φωνές εντός του Ισραήλ άρχισαν να ρίχνουν κλεφτές ματιές και προς την τουρκική αγορά.
Άνοιγμα Ισραήλ
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal» την Τρίτη, ο Υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ Yuval Steinitz δήλωσε ότι είχε συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη από περισσότερες από 20 εταιρείες ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της Eni, της Royal Dutch Shell, της Exxon Mobil Corp., της Hess Corp., προκειμένου να εκτιμήσει το ενδιαφέρον τους για περαιτέρω εξερεύνηση των ισραηλινών οικοπέδων.


«Πιστεύουμε ότι με βάση τα γεωλογικά δεδομένα, από δικούς μας εμπειρογνώμονες και παγκόσμιες εταιρείες, εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα για νέες ανακαλύψεις», δήλωσε ο κ. Στάινιτς, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν 350 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου, ή τουλάχιστον 60 δις βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της αιγυπτιακής, της κυπριακής και ισραηλινής ΑΟΖ.


«Αυτές οι ποσότητες φυσικού αερίου θα είναι αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Τουρκίας για χρόνια, και να αφήσει αρκετό φυσικό αέριο και για εξαγωγή και προς την Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός Υπουργός. Πάντως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για το ίδιο θέμα, στο χθεσινό δημοσίευμα των «Financial Τimes», στα λόγια του κ. Στάινιτς δεν αναφέρεται η Τουρκία, αλλά μόνο η εγχώρια αγορά και η Ευρώπη.
Προϋπόθεση, η λύση του Κυπριακού
Επιπλέον, σύμφωνα με δηλώσεις του ανώτατου συνεργάτη του Ινστιτούτου Εθνικών Μελετών και πρώην πρεσβευτή του Ισραήλ στην Ιορδανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση Δρ Οντέντ Εράν στην «Globes», «Η συμφωνία συνεκμετάλλευσης μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου θα πρέπει να υπογραφεί εφόσον επιλυθεί η εσωτερική πολιτική διαμάχη στην Κύπρο, και αν το φυσικό αέριο από τις δύο χώρες εξαχθεί προς την Τουρκία».


O ίδιος μάλιστα εξήγησε πως «Μια συμφωνία για εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Τουρκία θα αναγκάσει τις δύο χώρες να λύσουν τις διαφορές τους», προσθέτοντας, «Το πρόβλημα με το οικόπεδο Αφροδίτη δεν είναι μόνο η έλλειψη συμφωνίας συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ, αλλά και το γεγονός ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου δεν δικαιολογούν την απαιτούμενη επενδυτική ανάπτυξη». Ως εκ τούτου, συνέχισε, αν το Ισραήλ και η Κύπρος καταφέρουν να οικοδομήσουν μια κοινή υποδομή για την εξαγωγή φυσικού αερίου από τις δύο δεξαμενές Λεβιάθαν και Αφροδίτη, θα υπάρξει μια καλύτερη ευκαιρία της συμφωνίας που υπέγραψαν από τις δυο χώρες».
Ρεαλιστική επιλογή... η Τουρκία
Σύμφωνα με τον Δρα Εράν, «το 1% του οικοπέδου Αφροδίτη εκτείνεται στα ισραηλινά ύδατα, και κανείς στο Ισραήλ δεν θέλει πραγματικά να επενδύσει εκεί. Ωστόσο, αν μια συμφωνία για την εξαγωγή αερίου προς την Τουρκία σημειώσει πρόοδο, οι χώρες θα γίνουν πιο ευέλικτες, και η πρόοδος σχετικά με τη συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί». Αναφορικά με το ζήτημα των επιλογών εξαγωγής του φυσικού αερίου του Ισραήλ, ο Εράν δήλωσε ότι η μόνη ρεαλιστική επιλογή σήμερα είναι η Τουρκία.


«Η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Αίγυπτο έχει αλλάξει τα πάντα, και η εξαγωγή φυσικού αερίου προς τη χώρα αυτή θα είναι δύσκολη, τόσο για το Ισραήλ όσο και για την Κύπρο. Η Τουρκία είναι η «διεύθυνση» (αποστολής) τώρα. Η τουρκική οικονομία καταναλώνει 48 bcm φυσικού αερίου, και η κατανάλωσή της θα διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 20 χρόνια», ισχυρίστηκε ο Ισραηλινός ερευνητής.
Ευέλικτη η ε/κ πλευρά
Ερωτηθείς, τέλος, τι πρέπει να συμβεί για να υπογραφεί μια συμφωνία με την Τουρκία, ο κ. Εράν δήλωσε ότι πρέπει πρώτα να επιλυθεί το Κυπριακό. Το δημοσίευμα της «Globes» σημειώνει, παράλληλα, ότι η Κύπρος δεν δίνει το πράσινο φως για κατασκευή αγωγού, αφού αυτός θα πρέπει να περάσει μέσα από τα χωρικά της ύδατα (ΑΟΖ). «Τους τελευταίους μήνες, υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της τουρκικής και της ελληνικής πλευράς στην Κύπρο.


Η ελληνική πλευρά είναι έχει γίνει ελαφρώς πιο ευέλικτη, και υπάρχει λόγος για αισιοδοξία», είπε ο Eran, προσθέτοντας καταληκτικά: «Αν τα μέρη καταλήξουν σε κατανόηση, το Ισραήλ θα είναι σε θέση να προωθήσει μια συμφωνία για την εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Τουρκία. Το ισραηλινό αέριο μπορεί να πάει σε Κύπρο, και από εκεί μέσω του αγωγού στην Τουρκία».
Στο Ισραήλ ο Ναμί
Εν τω μεταξύ, σφοδρή επίθεση κατά της Κυβέρνησης εξαπέλυσε χθες η Συμμαχία Πολιτών για την πρόσκληση του διαπραγματευτή του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί, ως ομιλητή σε διεθνές ενεργειακό συνέδριο στο Ισραήλ. «Ως Συμμαχία Πολιτών, συγχαίρουμε την Πρόεδρο της ΕΥΚ κυρία Ονουφρίου για την άμεσή της αντίδραση και τις ορθές θέσεις που κατέθεσε ενώπιον του συνεδρίου», αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος.


Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη φορά που ο Τ/κ «αξιωματούχος» έχει προσκληθεί σε ενεργειακό συνέδριο στο Ισραήλ, αφού προηγήθηκε ακόμη μια ακριβώς πριν από ακριβώς ένα χρόνο, η οποία προκάλεσε και πάλι την έντονη αντίδραση της Προέδρου της ΕΥΚ Τούλας Ονουφρίου. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε τότε η κ. Ονουφρίου, το συνέδριο διοργανώθηκε χωρίς την αιγίδα-συνεργασία φορέων του κράτους του Ισραήλ, αλλά αποτέλεσε ιδιωτική πρωτοβουλία της εταιρείας Eco Energy Financial & Strategic Consulting.