Ενέργεια

Συντονισμός Αθήνας-Λευκωσίας

Σε ετοιμότητα η Κύπρος προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, δηλώνει ο ΥΠΑΜ
Το αποτέλεσμα των επαφών στην Ιορδανία, τις εξελίξεις στο Κυπριακό, το μεταναστευτικό αλλά και την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα, συζήτησαν Αναστασιάδης-Τσίπρας
«Η Ε.Ε. διαθέτει το πλεονέκτημα πολύπλευρης αντιμετώπισης του μεταναστευτικού με διπλωματικά, πολιτικά, οικονομικά μέσα, αλλά και με τη δυνατότητα προώθησης μεταρρυθμίσεων και προόδου στις περιοχές όπου επεμβαίνει», δήλωσε ο Στρατηγός Κωσταράκος

Για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε τις προηγούμενες μέρες στην Ιορδανία, αλλά και το Κυπριακό, ενημέρωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή το επικείμενο ταξίδι τελευταίου στην Τουρκία την επόμενη βδομάδα. Οι δύο άντρες, που συναντήθηκαν στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό στη Μάλτα, είχαν επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για την περιφερειακή κατάσταση πραγμάτων και την ανάγκη αντιμετώπισης κοινών προκλήσεων μέσα από τον συντονισμό Κύπρου-Ελλάδας με χώρες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος.


«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τις συζητήσεις που είχε στην Ιορδανία για το μεταναστευτικό, καθώς επίσης για το κοινό συμπέρασμα που αφορά την ανάγκη όπως προωθηθούν ad hoc συναντήσεις των κρατών της περιοχής, με στόχο την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα κράτη αυτά», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι Αναστασιάδης και Τσίπρας αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την παρούσα φάση του Κυπριακού, για τα θέματα συζήτησης στο τραπέζι των συνομιλιών, επισημαίνοντας την ανάγκη ουσιαστικής συμβολής της Τουρκίας στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.


Ενόψει και της Άτυπης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό, ο κ. Χριστοδουλίδης σημειώνει, επιπλέον, πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Τσίπρας αντάλλαξαν απόψεις για την ανάγκη αντιμετώπισης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης των αιτιών που προκαλούν τη μετανάστευση και την παροχή βοήθειας προς όλες τις χώρες που φιλοξενούν σημαντικό αριθμό προσφύγων.
Συνέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο
Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης αντάλλαξαν επίσης απόψεις με αφορμή τις σημερινές συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, αλλά και την επίσκεψη του κ. Τσίπρα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη στα τέλη Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, «συζήτησαν για την κατάσταση πραγμάτων στην περιοχή και για την ανάγκη μέσα από κοινές πρωτοβουλίες, όπως οι τριμερείς συναντήσεις Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου και Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, να αντιμετωπιστούν οι κοινές προκλήσεις και αναληφθούν κοινές δράσεις προς όφελος των λαών της περιοχής».
Στην Κύπρο ο Κωσταράκος
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο είχε χθες ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι συντονισμού μέσω του τομέα της Έρευνας και της Ασφάλειας, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης του ταλανίζει την Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Κωσταράκος βρίσκεται αυτές τις μέρες στο νησί μας με την ευκαιρία του διήμερου συνεδρίου με τίτλο «Προκλήσεις, Οφέλη και Ευκαιρίες της Στρατηγικής Θαλάσσιας Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», που διοργανώνει το Υπουργείο Άμυνας και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας.
Κοινές προκλήσεις
«Είχα την ευκαιρία να εκφράσω την ετοιμότητα να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας και να συμβάλουμε προς την κατεύθυνση ανθρωπιστικών κρίσεων, αλλά και των κοινών προκλήσεων ασφάλειας που αντιμετωπίζουμε», είπε ο Υπουργός Άμυνας, τονίζοντας πως η Κύπρος μαζί με την Ελλάδα στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης αποτελούν παράγοντες ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας σε μια ευαίσθητη περιοχή, που σπαράσσεται από συγκρούσεις, την έξαρση της τρομοκρατίας και από νέες ασύμμετρες απειλές. Επιπλέον, ο κ. Φωκαΐδης δήλωσε πως έλαβε ενημέρωση για τα θέματα που άπτονται της ατζέντας της Στρατιωτικής Επιτροπής, ενόψει του Συμβουλίου Άμυνας της ΕΕ την προσεχή εβδομάδα.
Επιχείρηση «Σοφία»
Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ένωσης δήλωσε πως ανέλαβε τα συγκεκριμένα καθήκοντα την περασμένη Παρασκευή και αυτή είναι η πρώτη του επίσκεψη σε χώρα-μέλος της ΕΕ. Χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά σημαντικό» το περιεχόμενο του συνεδρίου, εξήγησε πως η νέα σημαντική επιχείρηση που έχει αναλάβει η Ευρώπη, με την ονομασία «Σοφία», αποσκοπεί στην πάταξη της παράνομης μετανάστευσης, η οποία θα πρέπει με κάποιον τρόπο να σταματήσει, προκειμένου να τερματιστεί η απώλεια ζωών.


«Αθώοι άνθρωποι πνίγονται διαρκώς στα νερά της Μεσογείου και του Αιγαίου, και πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα με κάποιον τρόπο. Η ΕΕ, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες μέσα σε ένα οργανωμένο και συγκεντρωτικό πλαίσιο, το οποίο είναι γνωστό με την ονομασία Comprehensive Approach (Ολοκληρωτική Προσέγγιση)», είπε ο κ. Κωσταράκος, σημειώνοντας πως το μεγάλο πλεονέκτημα της Ε.Ε. είναι η Ολοκληρωτική Προσέγγιση του ζητήματος, καθώς, όπως ανέφερε, άλλοι Οργανισμοί μπορεί να έχουν μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνατότητες, εντούτοις η Ένωση διαθέτει το πλεονέκτημα πολύπλευρης αντιμετώπισης του προβλήματος, με διπλωματικά, πολιτικά, οικονομικά μέσα, αλλά και με τη δυνατότητα προώθησης μεταρρυθμίσεων και προόδου στις περιοχές όπου επεμβαίνει.
Καταπολέμηση παράνομης διακίνησης
«Αυτό είναι που προσπαθούμε να προωθήσουμε στην ΕΕ και αυτή είναι η κύρια προτεραιότητά μου. Ως στρατιωτικός, βέβαια, ασχολούμαι κυρίως με τις επιχειρήσεις αλλά μέσα σε ένα οργανωμένο πλαίσιο αυτής της Ολοκληρωμένης Προσέγγισης», επισήμανε, προσθέτοντας πως η Στρατηγική Θαλάσσιας Ασφάλειας είναι το μέσον επίτευξης του σκοπού αυτού.


Ερωτηθείς για τυχόν αποστολή πολεμικών σκαφών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με σκοπό την επιτήρηση των υδάτων, ο Στρατηγός Κωσταράκος δήλωσε πως η επιχείρηση «Σοφία» είναι η μοναδική που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν τη στιγμή και αναπτύσσεται στα διεθνή ύδατα νοτίως της Ιταλίας και βρίσκεται στη φάση 2. «Το τι αποφασίζεται στο πλαίσιο της Frontex, αφορά τις δυνάμεις επιβολής του Νόμου και όχι στρατιωτικές επιχειρήσεις», σημείωσε, ενώ ο Υπουργός Άμυνας διευκρίνισε πως η επιχείρηση «Σοφία» αποσκοπεί στην καταπολέμηση των δικτύων παράνομης διακίνησης.
Κάλεσμα σε ΕΕ για βοήθεια στην Ιορδανία για προσφυγικό
Η συμβολή της Κύπρου και της Ιορδανίας στη σταθερότητα της περιοχής, η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, το Συριακό και το Παλαιστινιακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες, στο Αμμάν, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Nasser Judeh. Ο κ. Judeh, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ανέφερε ότι οι δύο χώρες αποτελούν νησιά, με την έννοια ότι «η Κύπρος είναι ένα πολιτικά σταθερό νησί και η Ιορδανία είναι μια ‘νησίδα’ πολιτικής σταθερότητας».


Σε σχέση με το Συριακό, έκανε λόγο για συμφωνία των δύο χωρών για εξεύρεση πολιτικής λύσης, ενώ για το μεταναστευτικό είπε πως η Κύπρος, η οποία αποτελεί πολλές φορές καταφύγιο για πρόσφυγες, έχει ευαισθησίες στο θέμα, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι οι πρόσφυγες στην Ιορδανία υπερβαίνουν το 20% του πληθυσμού της χώρας. Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας των δύο πλευρών «ως δύο μετριοπαθείς χώρες σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη και ασταθή περιοχή», με στόχο την επίτευξη σταθερότητας και την παρεμπόδιση της διάχυσης της αστάθειας.


Επιπλέον, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα που η Ιορδανία χειρίζεται εκ μέρους όλου του κόσμου, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, ο αριθμός των προσφύγων που φιλοξενεί θα μπορούσε να μεταφερθεί στην Ευρώπη ή αλλού. Συνεπώς, κατέληξε μεταξύ άλλων, είναι υποχρέωση και όχι φιλανθρωπία της ΕΕ να βοηθήσει τις ιορδανικές Αρχές, να προσφέρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες.


Όσον αφορά το Παλαιστινιακό, ο Ιορδανός αξιωματούχος επεσήμανε στον Κύπριο ομόλογό του την ανάγκη επανάληψης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στη βάση χρονοδιαγράμματος για μια λύση δύο κρατών, που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους.